Toxoplasmoza si riscurile contactarii ei pentru femeia insarcinata

Toxoplasmoza si riscurile contactarii ei pentru femeia insarcinata

Toxoplasmoza este o boala determinata de contaminarea cu un parazit, Toxoplasma gondii. Parazitul poate fi prezent in carnea cruda, sau prelucrata termic insuficient, la nivelul solului, sau in excrementele pisicilor. Pisica este gazda preferata pentru unul din stadiile de dezvoltare ale parazitului, si tocmai de aceea este bine ca aceste animale de companie sa nu consume carne cruda si sa fie cat mai putin prezente in preajma femeilor gravide. Dupa ce parazitul se inmulteste in organismul pisicilor, sporii sunt eliminati in mediu prin fecale, iar Toxoplasma infecteaza o alta gazda, printre care si omul, pentru a-si duce la bun sfarsit ciclul de viata.

Pentru persoanele cu o imunitate crescuta, o astfel de boala poate ramane fara urmari grave. La alte persoane afecteaza insa sistemul nervos central, sistemul muscular, iar in cazul femeilor gravide fatul. Se pare ca Toxoplasma gondii patrunde in placenta prin sangele infectat al mamei. Daca imbolnavirea are loc pentru prima data pe parcursul sarcinii consecintele sunt deosebit de grave pentru copil. Daca insa infectia a fost depistata inainte cu cateva luni de la conceptie, atunci femeia este tratata si capata imunitate la parazit, iar riscurile imbolnavirii fatului sunt foarte reduse. Sansele transmiterii bolii,chiar daca parazitul s-a instalat in timpul sarcinii pentru a doua oara si la scurt timp dupa tratament, se mentin crescute doar in cazul in care mama prezinta una din bolile : SIDA, lupus.

Daca vitoarea mama este purtatoare de parazit insa nu presinta simptome, o sarcina survenita in acest moment are sanse foarte mici sa fie dusa la bun sfarsit. De regula sarcina este pirduta in primele luni, sau daca este dusa la termen, copiii mor la nastere.

Daca boala este contactata in timpul sarcinii, este cu atat mai grav cu cat infectia are loc in primul trimestru. Efectele sunt grave, de cele mai multe ori incheindu-se cu un  avort spontan. Copiii nascuti sufera insa de boli grave ale sitemului nervos, ale aparatului ocular, si auditiv.

Tocmai datorita gravidatii bolii se impun masuri de protectie impotriva bolii. Femeile insarcinate vor trebui sa nu intre in contact cu fecalele pisicilor, sa nu ia in casa pisici de pe strada, sa nu consume carne cruda, sau preparata in sange, sa nu lucreze pamantul cu mainile neacoperite.

Cele care au o imunitate scazuta, le sunt recomandate analizele de screening serologic in primele saptamani de sarcina. Tratarea din timp a Toxoplasmozei pot trata din timp boala iar efectele nu vor mai fi atat de grave.

Fii prima care comentează


Alte articole TopFeminin

 • Din bucătăriile lumii
  Din bucătăriile lumii

  Bucătăria franceză

  Bucătăria franceză cea mai caracteristică este cea pariziană. Alimentele se pregătesc cu unt, tehnica
 • Exercitii pentru reducerea ridurilor
  Exercitii pentru reducerea ridurilor

  Exercitiile pentru fata si gat ajuta la pastrarea elasticitatii pielii, la activarea circulatiei sangvine, la tonifierea

 • Ingrijirea plantelor
  Ingrijirea plantelor

  Este foarte important, atunci cand avem flori de apartament, sa stim sa acordam timp pentru ingrijirea plantelor.

 • Ingrijirea unghiilor
  Ingrijirea unghiilor

  Ingrijirea unghiilor este foarte importanta pentru a avea maini frumoase, acestea reprezentand "oglinda sufletului". In ceea

 • Electromiografia
  Electromiografia Electromiografia (EMG) este un examen medical folosit pentru a inregistrara activitatea electrica a muschilor. Cand muschii
 • Ceaiul de maces, un excelent diuretic
  Ceaiul de maces, un excelent diuretic

  Efectele benefice ale macesului sunt cunoscute inca din antichitate. Macesul mai este denumit in unele regiuni