Sarcina

Sarcina

Ca definitie, sarcina este starea in care se afla femeia din momentul fecundatiei pana la expulzarea produsului de conceptie. Sarcina poate fi nomala (uterina), atunci cand embrionul se dezvolta in cavitatea uterina si extrauterina, cand grefarea are loc in afara cavitatii uterine. Sarcina poate fi unica, atunci cand se dezvolta un singur fat, sau multipla cand se dezvolta in acelasi timp doi sau mai multi feti. Dintre sarcinile multiple, cea mai frecventa este sarcina gemelara, care rezulta in procent de peste 80%, ca urmare a fecundarii a doua ovule ajunse la maturitate in acelasi timp, de catre doi spermatozoizi. Sarcina gemelera mai poate proveni dintr-un singur ovul fecundat, care la inceputul dezvoltarii sale se dedubleaza si formeaza doua oua.

Sarcina trebuie privita ca o stare absolut normala, insa femeia insarcinata trebuie sa fie in permanenta legatura cu medicul ginecolog, care ii va supraveghea evolutia. Trebuie facute o serie de consultatii, prin care se urmareste felul in care este tolerata sarcina. Se examineaza inima, plamanii, rinichii si ficatul mai ales la gravidele care au avut inainte afectiuni ale acestor organe. Se fac de asemenea o serie de analize de laborator. Se face dozarea cantitatii de hemoglobina, pe tot parcursul perioadei de sarcina, deoarece se pot produce anemii care afecteaza starea de sanatate atat a gravidei cat si a fatului. Trebuie cunoscute atat grupa sanguina cat si Rh-ul. Un examen foarte important este acela al detectarii nivelului de albumina din urina. Daca rezultatul examenului se dovedeste a fi peste limita normala, atunci este un semn ca se poate instala o complicatie a sarcinii. Analizele secretiilor vaginale la gravide, fac parte dintre analizele obligatorii. Se pot detecta astfel daca femeia este infectata sau nu cu diferiti gonococi sau ciuperci.

Pe tot parcursul sarcinii, femeii gravide ii trebuie un mediu calm fara violenta si stari de tensiune. Atat familia cat si colegii de serviciu trebuie sa tina cont de starea emotionala si sa fie menajata. Gravida trebuie sa se odihneasca si sa evite cat mai mult statul in picioare, efortul fizic exagerat. Exercitiile fizice usoare nu afecteasza fatul, insa nu trebuie facut un efort foarte mare. Gimnastica medicala este recomandata pana in ultima zi de sarcina, deoarece se mareste capacitatea respiratorie si dezvolta muschii abdominali.

Fii prima care comentează


Alte articole TopFemininLinkuri utile

  • TopFeminin este un proiect Zeplia.
  • HandleDroid, primiți alerte când un nume de utilizator dorit devine disponibil pe Twitter, Facebook sau Instagram.
  • Norel's Happy Hands, produse de mercerie, fire pentru tricotat și croșetat, jucării și decorațiuni handmade.


Discuții pe forumTrimite o felicitare


coafuri

diete