Refacerea dupa nastere

Refacerea dupa nastere

Dupa nastere, femeia are nevoie de o perioada de pana la 6 saptamani, pentru a se reface si pentru ca organismul ei sa revina la normal. Pe langa modificarile fiziologice care apar, lauza are si o incarcatura emotionala deosebita, de care trebuie sa se tina seama. Are nevoie de foarte multa odihna, de liniste si tocmai de aceea trebuie inteleasa si ajutata sa-si revina. Vizitele sufocante din primele saptamani ar trebui sa fie cat mai putine, deoare acestea provoca o stare de agitatie atat proaspetei mamici cat si copilului. Sotul ar trebuie sa se opuna energic asaltului de rude, prieteni, cunostinte, pentru a proteja mamica si bebelusul.

Se produc modificari fiziologice importante si anume: vulva si perineul incep sa-si revina, ajungand la dimensiunile normale, uterul isi micsoreaza volumul pana la normal, colul uterin urmeaza aceeasi modificare, dupa ce in timpul nasterii a fost dilatat la maxim. Dupa un repaos complet de o zi, se recomanda miscarea usoara pentru o mai buna circulatie, si pentru a se evita aparitia cheagurior de sange.

Organismul lauzei fiind extrem de slabit, are nevoie de o alimentatie bogata in vitamine, usor de digerat, pentru a satisface atat nevoiele sale, cat si pentru a produce o cantitate suficienta de lapte pentru copil. Trebuie sa fie foarte atenta si sa consume numai preparate proaspete, care nu vor afea efecte nocive asupra digestiei ei si a micutului. De asemenea nu este recomandat consumul excesiv de lichide deoarece acestea pot provoca o congestie accentuata a sanilor.

Mama va fi atenta la administrarea medicamentelor. Acestea trebuie luate numai la recomandarea atenta a medicului. Anumite medicamente luate la intamplare, pot duce la scaderea secretiei lactate sau din contra la crestrea exagerata a acesteia, si de multe ori produc indigestii copilului.

 

 

 

Fii prima care comentează


Alte articole TopFeminin

 • Plante ornamentale
  Plante ornamentale

  Revin in acest articol la plante ornamentale de dimesiuni de 1-3 m, care sunt relativ usor de

 • Mici trucuri pentru un machiaj perfect
  Mici trucuri pentru un machiaj perfect Machiajul face parte din viata noastra, ne face mai frumoase, ne scapa de semnele de oboseala,
 • Catalin Botezatu
  Catalin Botezatu

  Un alt mare designer roman, dar de data aceasta masculin, Catalin Botezatu  este cunoscut pentru creatiile

 • Michael Jackson revine !
  Michael Jackson revine !

  Dupa tot scandalul ivit in jurul molestarii unor minori, Michael Jackson a revenit in America dupa un

 • Negii
  Negii

  In foarte multe cazuri negii sunt inofensivi, insa trebuie identificati si tratati la timp, deoarece riscati

 • Ovulatia
  Ovulatia

  Ovulatia este procesul de eliberare a unui ovul matur din foliculul graafian in ovarul femeii, care