Evolutia normala a graviditatii se desfasoara pe fondul unor importante transformari ale sistemului endocrin. Pe langa mdificarile tractului genital, care sunt generate de dezvoltarea embrionului si fatului, organismul femeii insarcinate va trece printr-o perioada in care activitatea hormonala va fi mult mai intesa.
Cea mai solicitata glanda endocrina pe toata perioada sarcinii este ovarul. Ovarul va produce o cantitate mai mare de foliculina dar si de progesteron, in special in primele 3-4 luni de sarcina. Foliculina are o actiune trofica pozitiva asupra dezvoltarii uterului si a fatului. Greutatea uterului va creste in cursul graviditatii de eproape 35 de ori, iar foliculina este factorul determinant a acestei evolutii. Progesteronul asigura viabilitatea oului fecundat si nidarea sa in mucoasa uterina, iar apoi favorizeaza mentinerea si prelungirea sarcinii.
Pe langa activitatea intenssa pe care o desfasoara ovarul pe toata perioada celor 9 luni de sarcina, acesta nu poate acoperi toate necesitatile de hormoni sexuali. Organismul isi creeaza o noua sursa de hormoni, care este reprezentata de placenta. Activitatea secretorie a placentei incepe din primele sale stadii de dezvoltare si se intensifica pana la sfarsitul sarcinii. Placenta va produce progesteron, in special incepand din a treia luna de sarcina, foliculina si un hormon nou: hormonul gonadotrop. Actiunea acestui nou hormon este este asemanatoare u cea a hormonului luteinostimulant hipofizar.
Sarcina detemina modificari ale activitatii hipofizei, tiroidei, corticosuprarenalei. Hipofiza va produce hormon crestere (STH), hormoni tireotrop si corticotrop (ACTH) si va bloca partial producerea de hormoni gonadotropi. Tiroida va creste in volum si isi va mari activitatea secretorie, iar corticosuprarenalele sufera de asemenea o stimulare morfofunctionala.
Datorita acestor modificari hormonale se poate stabili diagnosticul precoce al graviditatii prin metode care pun in evidenta cresterea concentratiei de hormoni gonadotropi si estrogeni in urina.
Citeste si:
Teste de sarcina
Sarcina extrauterina
Primele simptome ca esti insarcinata
Avort
Durerile de spate apar fie ca urmare a supunerii coloanei vertebrale la o tensiune puternica, fie din
Tendintele in machiaj pentru toamna-iarna 2007-2008 au fost deja puse in scena de casele de moda.
Carenta de vitamine se manifesta prin afectiuni grave la nivelul pielii, la nivelul organelor interne, prin
Denimul a devenit in 1970 materialul vedeta al curentului hippi, iar cu 100 de ani in
1 Mai este Ziua Internationala a Muncii si autoritatile au ajuns la un pact cu sindicatele