Activitatea hormonala in timpul sarcinii

Activitatea hormonala in timpul sarcinii

Evolutia normala a graviditatii se desfasoara pe fondul unor importante transformari ale sistemului endocrin. Pe langa mdificarile tractului genital, care sunt generate de dezvoltarea embrionului si fatului, organismul femeii insarcinate va trece printr-o perioada in care activitatea hormonala va fi mult mai intesa.

Cea mai solicitata glanda endocrina pe toata perioada sarcinii este ovarul. Ovarul va produce o cantitate mai mare de foliculina dar si de progesteron, in special in primele 3-4 luni de sarcina. Foliculina are o actiune trofica pozitiva asupra dezvoltarii uterului si a fatului. Greutatea uterului va creste in cursul graviditatii de eproape 35 de ori, iar foliculina este factorul determinant a acestei evolutii. Progesteronul asigura viabilitatea oului fecundat si nidarea sa in mucoasa uterina, iar apoi favorizeaza mentinerea si prelungirea sarcinii.

Pe langa activitatea intenssa pe care o desfasoara ovarul pe toata perioada celor 9 luni de sarcina, acesta nu poate acoperi toate necesitatile de hormoni sexuali. Organismul isi creeaza o noua sursa de hormoni, care este reprezentata de placenta. Activitatea secretorie a placentei incepe din primele sale stadii de dezvoltare si se intensifica pana la sfarsitul sarcinii. Placenta va produce progesteron, in special incepand din a treia luna de sarcina, foliculina si un hormon nou: hormonul gonadotrop. Actiunea acestui nou hormon este este asemanatoare u cea a hormonului luteinostimulant hipofizar.

Sarcina detemina modificari ale activitatii hipofizei, tiroidei, corticosuprarenalei. Hipofiza va produce hormon crestere (STH), hormoni tireotrop si corticotrop (ACTH) si va bloca partial producerea de hormoni gonadotropi. Tiroida va creste in volum si isi va mari activitatea secretorie, iar corticosuprarenalele sufera de asemenea o stimulare morfofunctionala.

Datorita acestor modificari hormonale se poate stabili diagnosticul precoce al graviditatii prin metode care pun in evidenta cresterea concentratiei de hormoni gonadotropi si estrogeni in urina.

Citeste si:
Teste de sarcina
Sarcina extrauterina
Primele simptome ca esti insarcinata
Avort

Fii prima care comentează


Alte articole TopFeminin

 • Limbajul florilor de primavara
  Limbajul florilor de primavara

  Limbajul florilor e ca un mesaj ascuns, o declaratie de dragoste, un gand sincer, o scrisoare

 • Tunsori la moda in aceasta iarna
  Tunsori la moda in aceasta iarna Revin tunsorile bob in stilul Vidal Sassoon, tunsorile cu linii drepte si precise, decupajele asimetrice, atat
 • Pilates
  Pilates

  Pilates reprezinta un program bine echilibrat de exercitii, care au aparut si s-au dezvoltat la inceputul

 • 8 Martie - Ziua Femeii
  8 Martie - Ziua Femeii

  In fiecare an, pe 8 Martie se sarbatoreste Ziua Femeii si Ziua Mamei. Aceasta zi este

 • Produse pentru igiena intima
  Produse pentru igiena intima

  Cele mai recomandate produse pentru igiena intima sunt cele care au un pH neutru, precum gelurile,

 • O coafura noua, un look nou !
  O coafura noua, un look nou !

  Opteaza pentru o noua coafura, care iti poate schimba look-ul, aratand incantatoare daca te-ai saturat sa