Activitatea hormonala in timpul sarcinii

Activitatea hormonala in timpul sarcinii

Evolutia normala a graviditatii se desfasoara pe fondul unor importante transformari ale sistemului endocrin. Pe langa mdificarile tractului genital, care sunt generate de dezvoltarea embrionului si fatului, organismul femeii insarcinate va trece printr-o perioada in care activitatea hormonala va fi mult mai intesa.

Cea mai solicitata glanda endocrina pe toata perioada sarcinii este ovarul. Ovarul va produce o cantitate mai mare de foliculina dar si de progesteron, in special in primele 3-4 luni de sarcina. Foliculina are o actiune trofica pozitiva asupra dezvoltarii uterului si a fatului. Greutatea uterului va creste in cursul graviditatii de eproape 35 de ori, iar foliculina este factorul determinant a acestei evolutii. Progesteronul asigura viabilitatea oului fecundat si nidarea sa in mucoasa uterina, iar apoi favorizeaza mentinerea si prelungirea sarcinii.

Pe langa activitatea intenssa pe care o desfasoara ovarul pe toata perioada celor 9 luni de sarcina, acesta nu poate acoperi toate necesitatile de hormoni sexuali. Organismul isi creeaza o noua sursa de hormoni, care este reprezentata de placenta. Activitatea secretorie a placentei incepe din primele sale stadii de dezvoltare si se intensifica pana la sfarsitul sarcinii. Placenta va produce progesteron, in special incepand din a treia luna de sarcina, foliculina si un hormon nou: hormonul gonadotrop. Actiunea acestui nou hormon este este asemanatoare u cea a hormonului luteinostimulant hipofizar.

Sarcina detemina modificari ale activitatii hipofizei, tiroidei, corticosuprarenalei. Hipofiza va produce hormon crestere (STH), hormoni tireotrop si corticotrop (ACTH) si va bloca partial producerea de hormoni gonadotropi. Tiroida va creste in volum si isi va mari activitatea secretorie, iar corticosuprarenalele sufera de asemenea o stimulare morfofunctionala.

Datorita acestor modificari hormonale se poate stabili diagnosticul precoce al graviditatii prin metode care pun in evidenta cresterea concentratiei de hormoni gonadotropi si estrogeni in urina.

Citeste si:
Teste de sarcina
Sarcina extrauterina
Primele simptome ca esti insarcinata
Avort

Fii prima care comentează


Alte articole TopFeminin

 • Nessebar
  Nessebar

  Nessebar este o alta statiune turistica din Bulgaria foarte cunoscuta si apreciata, situata in apropiere de

 • Efectele adverse ale antibioticelor
  Efectele adverse ale antibioticelor Antibioticele trateaza infectiile, insa luate dupa ureche produc o serie de efecte adverse, risca sa distruga
 • Program de detoxifiere Eden Spa
  Program de detoxifiere Eden Spa Detoxifierea este un proces cheie care presupune neutralizarea, transformarea si eliminarea toxinelor prin intermediul pielii, rinichilor
 • Un nou trend pentru toamna 2007
  Un nou trend pentru toamna 2007

  Noul trend pentru toamna 2007 pune in prim plan fustele, sarafanele, gecile sau pantalonii din denim. Denimul este un

 • Sfaturi practice in bucatarie
  Sfaturi practice in bucatarie

  Pentru cele care nu sunt foarte pricepute in bucatarie dar si pentru cele care sunt dornice

 • ColonHelp te ajuta sa slabesti!
  ColonHelp te ajuta sa slabesti! Treptat vremea se incalzeste si fiecare dintre noi incepe sa se preocupe tot mai mult de