Ulcerul gastro-duodenal

Ulcerul gastro duodenal apare ca urmare a unei leziuni la nivelul mucoasei segmentelor gastrice si duodenale, din cauza efectului daunator al acidului gastric. Aparitia bolii este rezultatul unor dereglari ale mecanismelor nervoase care controleaza functiile stomacului. Exista insa numeroase cauze cu actiune locala asupra stomacului si duodenului, al caror efect este aparitia ulcerului.
O
alimentatie bogata in condimente iuti, reprezinta o continua iritatie pentru intregul tub digestiv. Prepararea alimentelor prin prajire, duce la descompunerea uleiului in produsi care au un efect asemanator cu cel al condimentelor, excitand secretia de suc gastric si favorizand aparitia unor inflamatii locale. Alimentele insuficient mestecate favorizeaza aparitia ulcerului, prin faptul ca vor ramane un timp mai indelungat in stomac, devenind in acest fel iritante.
Dintre alimentele cele mai daunatoare, care pot declansa ulcerul, alcoolul ramane pe primul loc. Efectul acestuia este unul direct, lezand mucoasa care este destul de sensibila. Trebuie sa intelegeti faptul ca toate alimentele care inteapa sau "ard" limba, vor avea acelasi efect asupra stomacului, insa consecintele pot fi foarte grave, deoarece aceste alimente raman in stomac cateva ore.
Tutunul are un rol bine dovedit in declansarea unei gastrite si intretinerea ulcerului. Atat nicotina cat si produsii rezultati din arderea tutunului au proprietatea de a stimula secretia gastrica si de a declansa spasme ale musculaturii tubului digestiv.
Enervarea in timpul mesei duce la dezorganizarea mecanismelor nervoase care controleaza secretia gastrica. Un efect daunator il poate avea si mancatul la ore neregulate. Stomacul isi formeaza in timp un reflex conditionat de declansare a secretiei gastrice la orele la care se ia de obicei masa. In lipsa bolului alimentar, secretia acida va rani peretii stomacului.