Tiroida

Tiroida

Tiroida este o glanda endocrina impara, situata in partea anterioara a regiunii cervicale a coloanei vertebrale. Are forma unui fluture cu aripile deschise, si este formata din doi lobi, uniti printr-o regiune denumita istm.

Tiroida secreta doi hormoni: tiroxina si triiodotirozina ce au ca actiune stimularea oxidarilor de la nivel celular, mentinerea tonusului proceselor neuropsihice si asigurarea cresterii si dezvoltarii organismului.

Dereglarile la nivelul tiroidei determina boli precum hipertiroidismul, boala Basedow, insuficienta tiroidiana si mixedem.

Hipertiroidismul si boala Basedow se caracterizeaza prin tulburari de natura neuropsihica cum sunt iritabilitatea crescuta, nervozitate permanenta, insomnie, prin scadere accentuata in greutate. Alte simptome caracteristice persoanelor care sufera de aceasta boala sunt clipitul foarte des si tremuratul pleoapelor, ochi umezi care lacrimeaza tot timpul, transpiratul exagerat. In boala Basedow pe langa toate simptomele descrise mai sus mai apare si exoftalmia, adica iesirea globilor oculari din orbite. De asemenea privirea este fixa si se observa o spaima permanenta.

In hipertiroidism de cele mai  multe ori simptomatologia este completata de gusa. Marirea glandei tiroide duce la aparitia gusei, insa nu de fiecare data gusa se dezvolta odata cu intensificarea functiei tiroidei. Astfel, existenta gusei endemice este specifica populatiei din anumite zone ale globului, acolo unde lipsa iodului din alimentatie favorizeaza dezvoltarea acestei afectiuni.  Cel mai la indemana mod pentru combaterea acestei anomalii, este utilizarea sarii iodate, care scade in timp gravitatea endemiei si si duce la vindecarea ei.

Pacientilor care sufera de hipertiroidism li se administreaza antitiroidiene pentru reglarea secretiei hormonale. Daca insa boala a ajuns intr-un stadiu avansat atunci este nevoie de interventia chirurgicala si extirparea unei parti din glanda tiroida. De cele mai multe ori celor care sufera de hipertiroidism li se recomanda un regim de viata echilibrat, sa evite supararile, emotiile puternice, sa aiba o alimentatie corecta, fara alcool si cafea.

In insuficienta tiroidiana secretia de hormoni este  scazuta. Absenta hormonilor duce  la mixedem ce se caracterizeaza prin aspectul buhait al fetei, tulburari neuropsihice grave, somnolenta, oboseala permanenta.

Insuficienta tiroidiana poate avea foarte multe stadii si se manifesta de regula prin tendinta de ingrasare, constipatie, aparitia unor eczeme, calculi biliari.

Tratamentul in insuficienta tiroidiana si mixedem se face prin administrarea hormonilor tiroidieni. Rezultatele sunt mai mult decat satisfacatoare, astfel ca si cei care sufera de mixedem innascut se pot vindeca atunci cand respecta cu rigurozitate tratamentul.

Fii prima care comentează


Alte articole TopFeminin

 • Implanturile mamare
  Implanturile mamare Implanturile mamare se recomanda celor care au suferit o modificare a conturului si a marimii sanilor
 • Dezvoltarea vorbirii si afectivitatii sugarului
  Dezvoltarea vorbirii si afectivitatii sugarului

  Dezvoltarea normala a vorbirii trebuie sa fie o preocupare permanenta a mamei. Legata de dezvoltarea vorbirii

 • Sirop de macese
  Sirop de macese

  Siropul de macese se prepara din fructele de maces si este o bautura cu efecte terapeutice

 • Thalia
  Thalia

  Ariadna Thalía Sodi Miranda, cunoscuta sub numele de scena Thalía, s-a nascut pe data de 26

 • Colpita
  Colpita

  Colpita este o boală a aparatului genital femeiesc, ea mai purtând numele și de vaginită.

 • Ligatura trompelor - metoda de contraceptie definitiva
  Ligatura trompelor - metoda de contraceptie definitiva

  Ligatura trompelor este o metoda de contraceptie definitiva, deoarece in urma interventiei chirurgicale trompele sunt legate,Linkuri utile

 • TopFeminin este un proiect Zeplia.
 • HandleDroid, primiți alerte când un nume de utilizator dorit devine disponibil pe Twitter, Facebook sau Instagram.
 • Norel's Happy Hands, produse de mercerie, fire pentru tricotat și croșetat, jucării și decorațiuni handmade.


Discuții pe forumTrimite o felicitare


coafuri

diete