Tiroida

Tiroida

Tiroida este o glanda endocrina impara, situata in partea anterioara a regiunii cervicale a coloanei vertebrale. Are forma unui fluture cu aripile deschise, si este formata din doi lobi, uniti printr-o regiune denumita istm.

Tiroida secreta doi hormoni: tiroxina si triiodotirozina ce au ca actiune stimularea oxidarilor de la nivel celular, mentinerea tonusului proceselor neuropsihice si asigurarea cresterii si dezvoltarii organismului.

Dereglarile la nivelul tiroidei determina boli precum hipertiroidismul, boala Basedow, insuficienta tiroidiana si mixedem.

Hipertiroidismul si boala Basedow se caracterizeaza prin tulburari de natura neuropsihica cum sunt iritabilitatea crescuta, nervozitate permanenta, insomnie, prin scadere accentuata in greutate. Alte simptome caracteristice persoanelor care sufera de aceasta boala sunt clipitul foarte des si tremuratul pleoapelor, ochi umezi care lacrimeaza tot timpul, transpiratul exagerat. In boala Basedow pe langa toate simptomele descrise mai sus mai apare si exoftalmia, adica iesirea globilor oculari din orbite. De asemenea privirea este fixa si se observa o spaima permanenta.

In hipertiroidism de cele mai  multe ori simptomatologia este completata de gusa. Marirea glandei tiroide duce la aparitia gusei, insa nu de fiecare data gusa se dezvolta odata cu intensificarea functiei tiroidei. Astfel, existenta gusei endemice este specifica populatiei din anumite zone ale globului, acolo unde lipsa iodului din alimentatie favorizeaza dezvoltarea acestei afectiuni.  Cel mai la indemana mod pentru combaterea acestei anomalii, este utilizarea sarii iodate, care scade in timp gravitatea endemiei si si duce la vindecarea ei.

Pacientilor care sufera de hipertiroidism li se administreaza antitiroidiene pentru reglarea secretiei hormonale. Daca insa boala a ajuns intr-un stadiu avansat atunci este nevoie de interventia chirurgicala si extirparea unei parti din glanda tiroida. De cele mai multe ori celor care sufera de hipertiroidism li se recomanda un regim de viata echilibrat, sa evite supararile, emotiile puternice, sa aiba o alimentatie corecta, fara alcool si cafea.

In insuficienta tiroidiana secretia de hormoni este  scazuta. Absenta hormonilor duce  la mixedem ce se caracterizeaza prin aspectul buhait al fetei, tulburari neuropsihice grave, somnolenta, oboseala permanenta.

Insuficienta tiroidiana poate avea foarte multe stadii si se manifesta de regula prin tendinta de ingrasare, constipatie, aparitia unor eczeme, calculi biliari.

Tratamentul in insuficienta tiroidiana si mixedem se face prin administrarea hormonilor tiroidieni. Rezultatele sunt mai mult decat satisfacatoare, astfel ca si cei care sufera de mixedem innascut se pot vindeca atunci cand respecta cu rigurozitate tratamentul.

Fii prima care comentează


Alte articole TopFeminin

 • Varicela
  Varicela

  Varicela este cunoscuta si sub numele de varsat de vant si este o infectie virala contagioasa -

 • Tratarea acneei
  Tratarea acneei

  Foarte multe persoane si in special adolescentii sufera de acnee sau cosuri si puncte negre iar in

 • Afectiuni ginecologice
  Afectiuni ginecologice

  Afectiunile ginecologice, oricat de banale ar parea, trebuie tratate din timp pentru ca pot avea efecte

 • Cursul pentru Parinti Fericiti partea I
  Cursul pentru Parinti Fericiti partea I Am conceput acest curs plecand de la studiile mele in psihologie, experienta de 19 ani ca
 • Machiaj pentru mirese
  Machiaj pentru mirese

  Vara si-a facut simtita prezenta si este perioada proprice pentru nunti, prin urmare, viitoarele mirese trebuie

 • Buze senzuale
  Buze senzuale

  Cele mai multe femei considera ca buzele senzuale sunt secretul seductiei. Cred ca si barbatii sunt