Tartrul dentar

Tartrul dentar Foarte multe persoane se confrunta cu depuneri de tartru dentar, principalele cauze ale aparitiei acestuia fiind igiena orala deficitara, alimentatia, predispozitia genetica, varsta, precum si o serie de boli. Tartrul apare pe dinti sub forma unor depozite minerale dure de culoare galbena sau maro, iar formarea lui este de obicei in stransa legatura cu placa bacteriana. Astfel, mai intai se va acumula placa bacteriana, care va duce la inflamarea gingiei (gingivita), iar in timp placa dentara se va transforma in tartru.

Tartrul dentar este o cauza a acumularii mineralelor din saliva si a calcificarii placii bacteriene de pe dinti. Suprafata sa rugoasa, este un mediu ideal pentru o depunere din ce in ce mai mare a tartrului, amenintand sanatatea gingiei, precizeaza Dr. Irina Dumachita, medic stomatolog.

De obicei tartrul se depune pe fetele posterioare ale dintilor, acolo unde saliva este din abundenta, dar si in zonele unde curatirea prin simplul periaj este greu accesibila.

Studiile au aratat ca depunerea tartrului tine foarte mult de predispozitia anumitor persoane in a acumula depuneri. Astfel chiar daca urmeaza un periaj corespunzator si o alimentatie asemenatoare, unele persoane vor acumula depozite mai mari de tartru fata de altele.

O alta cauza extrem de frecventa in acumularea depozitelor calcaroase la nivelul dintilor o reprezinta masticatia gresita. Actiunea mecanica a alimentelor este extrem de importanta tocmai de aceea alimentele trebuie plimbate prin toata gura. Persoanele care din diverse motive mananca doar pe o singura parte a gurii vor acumula cantitati mari de tartru pe acea parte a danturii care nu participa efectiv la masticatie.

Cu toate ca periajul regulat, de cel putin doua ori pe zi, dimineata si seara, trebuie sa faca parte din ritualul zilnic de ingrijire, tartrul odata depus nu mai poate fi indepartat cu usurinta.
Este necesara vizita la medicul stomatolog pentru un detartraj profesional cu ultrasunete. De regula acesta interventie ar trebui facuta de doua ori pe an, insa sunt persoane care se confrunta cu o depunere masiva a tartrului si atunci necesita indepartarea lui la 3-4 luni.

Pentru ingreunarea depunerii tartrului se recomanda ca pe langa un periaj corespunzator sa se utilizeze apa de gura si ata dentara.

Problemele cele mai frecvente cu care se confrunta persoanele care acumuleaza tartru sunt: retractia gingiei, inflamarea puternica a gingiei si sangerare, respiratie urat mirositoare.

Pentru consultatii si tratament:

Cabinet stomatologic
Dr. Irina Dumachita si Dr. Mircea Dumachita
Calea Crangasi Nr.12, Bl. 26, Sc. C, Ap. 74, Et. 1, Bucuresti, Sector 6
Telefon 0745828237
Fii prima care comentează


Alte articole TopFeminin

 • Tratamentele Weyergans pentru detoxifiere si intretinere corporala
  Tratamentele Weyergans pentru detoxifiere si intretinere corporala Tratamentele corporale Weyergans pentru detoxifiere si intretinere corporala va pot oferi o stralucire spectaculoasa,
 • Fibrom uterin
  Fibrom uterin Fibrom uterin: tumoare benigna, necanceroasa, aparuta prin proliferarea tesutului muscular uterin. De multe ori este descoperit
 • Feng Shui
  Feng Shui

  Feng Shui este o practica veche, ce isi are originea in China, avand la baza principiile

 • Prajituri pentru masa de Paste
  Prajituri pentru masa de Paste

  Pentru a-i impresiona pe cei care i-ati invitat la masa pascala, va propunem cateva prajituri pentru

 • Tratamente cu alge pentru slabit
  Tratamente cu alge pentru slabit

  Aceste tratamente cu alge pentru slabit au efecte spectaculoase impotriva celulitei. Algele (rosii, brune, verzi, albastre)

 • Croatia
  Croatia

  O alta destinatie pentru vacanta dumneavoastra este Croatia, principala atractie reprezentand litoralul sau, care are o