Sindromul ovarelor polichistice

Sindromul ovarelor polichistice Sindromul ovarelor polichistice (SOP) se numara printre cele mai frecvente tulburari endocrine. Adesea, simptomele incep in anii adolescentei si, daca nu este descoperita si tratata la timp, boala poate duce la complicatii, precum infertilitate.
Sindromul ovarului polichistic (SOP) se manifesta printr-un dezechilibru hormonal ridicat: organismul produce hormoni masculini in exces, iar raportul LH/ FSH este anormal de mare. LH (hormonul luteinizant) si FSH (hormonul foliculostimulant) sunt hormoni gonadotropi femini cu un rol esential in reglarea ciclului menstrual si in evolutia normala a procesului de reproducere. In cazul SOP, eliberarea ovulelor de catre ovare (ovulatia) se produce mai rar decat in mod normal sau ovarele nu mai elibereaza ovule (anovulatie). In absenta ovulatiei, ciclul menstrual este neregulat sau absent., explica Dr. Elena Claudia Teodorescu, medic primar in cadrul Donna Medical Center.

Cauzele sindromului nu sunt cunoscute, dar cercetatorii au ajuns la concluzia ca exista o serie de factori care ar favoriza aparitia acestei afectiuni: nivelul ridicat de insulina, hormonul luteinizant care stimuleaza ovarele sa produca pe langa insulina si testosteron, factorii ereditari si greutatea.

O serie de semne si simptome, cu diferite grade de severitate, legate de sistemul reproducator precum si functiile endocrine si metabolice, sunt prezente la dezvoltarea sindromului ovarelor polichistice. Semnele de inceput, care ar trebui sa te trimita la un control de specialitate, sunt constituite de tulburarea vizibila a menstruatiei: numar redus de cicluri menstruale pe an sau chiar absenta acestora pe o perioada lunga de timp (amenoree). De asemenea, durerile pelviene la mentruatie se accentueaza.

Un alt simptom prezent este reprezentat de cresterea pilozitatii in zone precum fata, piept, abdomen, spate, degete (hirsutism), cauzata de cresterea nivelului de hormoni masculini. O incidenta crescuta o au si simptome precum dezvoltarea acneei, pielea grasa, matreata, cresterea in greutate si chiar obezitatea.

Netratat la timp, SOP poate duce la infertilitate, care apare ca rezultat al absentei ovulatiei. Exista insa cazuri in care femeile afectate de acest sindrom pot ramane insarcinate, situatie in care este nevoie de monitorizare continua din partea medicului specialist deoarece ele se supun in continuare altor riscuri, precum avortul spontan si diabetul gestational (din cauza nivelului ridicat de insulina).

Raportul crescut dintre estrogen si progesteron din organism, care apare si in cazul ovarelor polichistice, este factorul de risc cel mai frecvent de aparitie a cancerului endometrial. Acesta se manifesta prin inmultirea necontrolata a celulelor de la nivelul endometrului (mucoasa uterina). Descoperit la timp, are o rata de vindecare de 90%.

De asemenea, SOP creste riscul de hipercolesteromie, hipertensiune arteriala, apnee in somn, boli cardiovasculare si diabet (1 din 10 femei este diagnosticata cu diabet de tip 2 inainte de 40 ani).
Fii prima care comentează


Alte articole TopFemininLinkuri utile

  • TopFeminin este un proiect Zeplia.
  • HandleDroid, primiți alerte când un nume de utilizator dorit devine disponibil pe Twitter, Facebook sau Instagram.
  • Norel's Happy Hands, produse de mercerie, fire pentru tricotat și croșetat, jucării și decorațiuni handmade.


Discuții pe forumTrimite o felicitare


coafuri

diete