Sani durerosi

Sani durerosi Sani durerosi este denumirea uzuala a ceea ce in termeni medicali poarta numele de mastalgie sau mastodinie. Este o afectiune de care sufera un numar foarte ridicat de femei inaintea menstruatiei, in timpul acesteia sau cateva zile dupa terminarea ciclului menstrual. Durerea este mai intensa, sau mai difuza, de la caz la caz, insa ea apare ciclic, luna de luna.

Sanii durerosi sunt efectul modificarilor hormonal care au loc in organism inaintea ciclului menstrual, ca urmare a intensificarii secretiei hormonilor ovarieni. Multe femei pe langa durere resimt si o marire in volum a acestora, si de aceea este recomandat ca in aceasta perioada sa se poarte sutiene confortabile pentru a nu se  amplifica durerea.

Durerile resimtite in preajma menstruatiiei si care nu persista si dupa, nu trebuie sa va ingrijoreze. Ceea ce trebuie sa va trimita de urgenta la medic sunt durerile care nu au legatura cu modificarile cauzate de secretiile hormonale de dinaintea ciclului menstrual. Astfel, tumorile de natura benigna sau maligna, precum si infectiile determina dureri la nivelul sanilor.

Pentru depistarea precoce a unei formatiuni nodulare la nivelul sanilor, vizitele regulate la medicul ginecolog (cel putin o data pe an), trebuie insotite pe langa consultutul ginecologic si de palparea sanilor.

Mastopatia fibrochistică este de natura benigna (necanceroasa), apare de obicei la femeile tinere, se manifesta prin dureri permanente, care se amplifica in timpul menstruatiei. Nodulii sunt de natura fibroasa, sunt mobili si de pot simti la palpare.

Chisturile seroase, o alta cauza a sanilor durerosi, apar de regula la femeile aflate in pragul menopauzei. Sunt necanceroase, se simt la palpare si dau de regula durere la un singur san.

Fibroadenomul este cea mai frecventa afectiune nodulara de la nivelul sanilor. O femeie poate avea unul sau mai multi astfel de noduli. Un astfel de chist mamar poate fi mai moale, de consistenta unui bob de strugure, dar uneori poate avea si consistenta dura, ferma.

Odata depistat la simpla palpare, un chist mamar trebuie investigat pentru a stabili daca este sau nu canceros.

Pe langa palpare, pentru a descoperi din timp eventualele formatiuni nodulare, se recomanda o serie de tehnici de analiza. Ecografia mamara este recomandata femeilor sub 40 de ani, iar celor care au depasit aceasta varsta li se va recomnada cel putin o data la doi ani mamografia. Aceasta analiza radiologica este cea mai buna cale de investigatie pentru depistarea nodulilor care nu sunt durerosi si nu se resimt foarte usor la palpare, si care, in proportie destul de mare sunt cancerosi.

Atunci cand la palpare sau in urma unei ecografii/ mamografii se descopera un nodul, urmatorul pas este biobsia sanului. Aceasta consta in prelevarea de tesut de la nivelul nodulului, care este analizat cu ajutorul unui microscop, in vederea stablirii daca este sau nu de natura canceroasa.

Asadar nu neglijati durerile persistente, care dureaza mai multe luni, iar orice formatiune nodulara de la nivelul sanului trebuie sa va trimita de urgenta la investigatii amanuntite.




Fii prima care comentează


Alte articole TopFeminin



Linkuri utile

  • TopFeminin este un proiect Zeplia.
  • HandleDroid, primiți alerte când un nume de utilizator dorit devine disponibil pe Twitter, Facebook sau Instagram.
  • Norel's Happy Hands, produse de mercerie, fire pentru tricotat și croșetat, jucării și decorațiuni handmade.


Discuții pe forum



Trimite o felicitare


coafuri

diete