Rinoplastia, solutia problemelor respiratorii

Conform unui studiu, 80% dintre persoane se nasc cu deviatie de sept deoarece septul nazal este deplasat intr-o parte, rezultand un pasaj nazal mai mic decat celalalt, ceea ce creaza disconfort si probleme de respiratie.
Problemele respiratorii sunt deranjante si pot provoca infectii ale sinusurilor, obstructia uneia sau a ambelor nari, sangerari nazale, respiratie zgomotoasa in timpul noptii. Aceste incoveniente pot fi rezolvate cu ajutorul interventiei de rinoplastie.
Remodelarea nasului, sau rinoplastia este una din cele mai comune proceduri de operatie estetica efectuate in prezent. Este o interventie chirurgicala de remodelare, care corecteaza anumite trasaturi ale nasului, rezultatul final fiind imbunatatirea problemelor respiratorii, dar si a aspectului nasului.
“Rinoplastia corecteaza aspectul disproportionat al nasului prin modificarea marimii sau formei, a deschiderii narilor sau a unghiului dintre nas si buza superioara. In plus, tot atunci se poate corecta un defect nazal din nastere sau problemele respiratorii cronice” a explicat dr. Calin Dobos, medic specialist in chirurgie faciala si in chirurgie plastica, competenta in laser chirurgical.
Septo-rinoplastia “corecteaza” nasul si septul
Rinoplastia amelioreaza dificultatile de respiratie prin eliberarea pasajelor respiratorii inguste, sau cu obstacole, pentru a permite o respiratie normala si fara probleme. De asemenea, cu ajutorul rinoplastiei se pot repara defectele congenitale pentru persoanele cu forme asimetrice ale nasului, narilor sau deviatie de cartilaj. In plus, rinoplastia poate ameliora anumite simptome ce ar putea afecta intregul sistem circulator.
Cea mai comuna operatie efectuata pentru eliminarea problemelor respiratorii este septo-rinoplastia, o interventie de corectie a nasului si a septului care intervine asupra problemelor respiratorii determinate de deviatii ale septului (obstructionarea nazala). Pe langa rolul estetic de imbunatatire a aspectului nasului, septo-rinoplastia inlatura si orice obstacole ce blocheaza caile respiratorii nazale.
Rinoplastia deschisa vs. Rinoplastia inchisa
“In rinoplastia deschisa, se fac mici incizii inauntrul fiecarei nari, pe care le uneste la nivelul columelei. Aceste incizii permit sa se ridice pielea de pe oasele si cartilajele nasului. Prin aceasta, se poate examina clar structura nasului si pot face ajustari precise asupra formei si structurii sale, in special asupra varfului de nas. In rinoplastia inchisa, se fac mici incizii inauntrul fiecarei nari, fara a le uni la nivelul columelei, pielea nefiind ridicata de pe structura nasului. Acest gen de interventie limiteaza accesul la varful de nas si deci la modificarile de aici”, a explicat dr. Dobos.
Operatia dureaza intre 2-3 ore si se desfasoara sub anestezie generala.
Recuperarea se face treptat, dupa operatie fata va fi umflata si veti avea o senzatie dureroasa in zona nasului. In 2-3 zile umflaturile se amelioreaza, iar in 10-14 zile puteti reveni la activitatile obisnuite. Este foarte important sa urmati indicatiile medicului.