Punctia mamara

Punctia mamara Punctia mamara sau biopsia de san prin punctie percutana reprezinta recoltarea din tumora mamara de fragmente tisulare pe se vor efectua analize histopatologiece si imunohistochimice, pentru a stabili diagnosticul si protocolul terapeutic. Aceasta procedura este indicata atunci cand, la mamografie sau ecografie, a fost descoperita o tumora sau un nodul mamar si se urmareste ca prin analiza la microscop sa se descopere daca tesutul prezinta celule canceroase sau nu.

O biopsie de san poate fi facuta in mai multe moduri, insa toate acestea urmaresc extragerea unei portiuni de tesut spre a fi analizata la microscop. Biopsia se poate realiza prin punctie - biopsie ghidata (se foloseste in cazul unei formatiuni care nu se simte la palpare dar este vazuta de mamografie sau de ecografie) sau biopsie deschisa. Tipurile de punctie difera prin metoda de recoltare a acestui tesut:

- Punctia aspirativa (citologica)

Reprezinta o tehnica bine tolerata de catre pacienti, prin care se obtine un rezultat rapid. Efectuata sub ghidaj ecografic si de obicei in absenta unei anestezii locale, punctionarea poate fi facuta asupra unor leziuni nepalpabile, infraclinice. Acul este subtire, cele mai folosite fiind cele de 21-23 G, cu lunigmea de 3,8-4 cm.
Punctiile aspirative pot fi utilizate pentru obtinerea unui diagnostic citologic in cazul unor formatiuni solide (mai putin complete insa decat in cazul punctiilor cu ac gros) sau pentru aspiratia unor formatiuni chistice.
Chisturile si colectiile lichidiene sunt usor de aspirat prin punctia percutana cu ac fin.
Avantajele punctiei fine aspirative mamare constau in usurinta efectuarii, in minimul de efecte secundare si complicatii si in rapiditatea eliberarii rezultatului. Dezavantajele consta in faptul ca materialul obtinut la aspiratie poate fi nesatisfacator (acelular) si este necsar un medic citopatolog specializat pe patologia mamara.

- Punctia mamara cu ac gros (histologica)

Printr-un ac special-trocar se preleveaza un fragment din tesutul de la nivelul tumorii. Acul are calibru de 14-16 G si 10 cm lungime. Zona in care urmeaza a fi facuta incizia va fi anesteziata local, iar acul va fi introdus in tesutul mamar si se va extrage fragmentul din nodulul suspect. Rezultatul in urma acestei punctii se elibereaza in 5-7 zile; in cazul unor tumori maligne fragmentele sunt supuse si unor teste imunohistochimice.
Punctiile biopsii mamare sunt recomandate si de preferat pentru obtinerea unui diagnostic histo-patologic, deoarece sunt putin invazive si presupun riscuri mici, complicatii reduse si o recuperare mai rapida decat in cazul unei biopsii excizionale. Cicatricile sunt absente, acesta manevra putand duce la evitarea unei interventii mamare, in cazul unui diagnostic de benignitate.

"Punctia mamara nu presupune internarea pacientei, fiind foarte rapida si eficienta in confirmarea sau infirmarea unui diagnostic. Efectele secundare sunt minime si in general constau in echimoze si dureri minime, riscul de infectie la locul inciziei fiind foarte redus", Dr. Elena Claudia Teodorescu, medic primar in radiologie si imagistica medicala.
Fii prima care comentează


Alte articole TopFeminin

 • Bambus
  Bambus

  Pentru a schimba aspectul locuintei dumneavoastra alegeti una dintre cele mai cautate plante. Este vorba despre

 • Noile tendinte in make-up
  Noile tendinte in make-up Asa cum au impus prezentarile din acest sezon, vom renunta usor la rosul intens al buzelor
 • Prajituri pentru masa de Paste
  Prajituri pentru masa de Paste

  Pentru a-i impresiona pe cei care i-ati invitat la masa pascala, va propunem cateva prajituri pentru

 • Moda pentru primavara 2008
  Moda pentru primavara 2008

  Moda pentru primavara 2008 se caracterizeaza in primul rand prin stilul minimalist al tinutelor, prin culorile

 • Remedii impotriva durerilor de dinti
  Remedii impotriva durerilor de dinti

  Foarte multe persoane se plang de dureri de dinti si foarte multe sufera din cauza danturii

 • Stiluri pentru vara 2007
  Stiluri pentru vara 2007

  Stilurile pentru vara 2007 sunt cat se poate de variate si in acelasi timp bazate in