Prevenirea cancerului de col uterin

Prevenirea cancerului de col uterin Prima Saptamana Europeana de Prevenire a Cancerului de Col Uterin a avut loc in ianuarie 2007, la initiativa ECCA in parteneriat cu organizatii stiintifice europene, cu grupuri de sprijin pentru pacienti si cu industria farmaceutica, un suport important fiind adus de GlaxoSmithKline (GSK). Organizarea acestei prime saptamani de prevenire a cancerului de col uterin a reunit in Romania, cel mai mare numar de parteneri in comparatie cu celelalte tari din Europa unde a fost derulat acest proiect. Acoperirea media a fost impresionanta si a fost distribuit un numar important de materiale informative atat medicilor cat si publicului larg.

Şi anul acesta, în perioada 20-26 ianuarie, GlaxoSmithKline va desfăşura, împreună cu partenerii săi de campanie, o serie de acţiuni pentru ca toate femeile să primească cât mai multe informaţii despre cancerul de col uterin.

Prima acţiune a avut loc pe 20 ianuarie 2008, în complexul Plaza România din Bucureşti. Medici, femei celebre, reprezentanţi ai partenerilor de campanie şi reprezentanţi GlaxoSmithKline s-au întâlnit şi au stat de vorbă cu femei pentru a le convinge să aibă mai multă grijă de sănătatea lor. Cei care au trecut prin rotonda Plaza România au aflat detalii importante despre boală şi despre activităţile din cadrul acestei săptămâni de la medici specialişti ginecologi şi de la partenerii campaniei, au primit materiale informative şi au admirat expoziţia foto „Momente fericite” cu portretele a 19 femei celebre din România. Fetele, mamele, bunicile aflate la eveniment s-au lăsat fotografiate „la minut” exprimându-şi astfel solidaritatea faţa de campanie.

Agenda campaniei susţinute de GlaxoSmithKline mai cuprinde intâlniri cu cititoarele unor reviste, distribuire de materiale informative atât publicului larg cât şi specialiştilor din domeniul sănătăţii, evenimente de presă, intervenţii în emisiuni televizate.

Organizatorii acestui proiect şi-au propus să transmită următoarele mesaje:

-Cancerul de col uterin este cauzat de anumite tipuri ale papilomavirusului uman (human papillomavirus sau HPV).

-Fiecare femeie activă sexual este supusă riscului de a contacta acest virus

-Până la 80% dintre femei vor fi infectate cu HPV la un moment dat în viaţă

-Cancerul de col uterin poate fi prevenit prin screening şi vaccinare

Pentru diversificarea surselor de informare şi educare în cadrul campaniei, Fundaţia Renaşterea pune la dispoziţia publicului numarul telefonic gratuit 0800 8 300 300 iar GlaxoSmithKline menţine activ site-ul de informare www.cancercoluterin.ro. Accesând site-ul cu informaţii bine structurate, pe înţelesul tuturor, femeile vor afla care este legătura dintre virusul HPV şi cancerul de col uterin, dacă sunt expuse riscului de îmbolnăvire şi cum anume se pot proteja.

Statisticile mondiale sunt îngrijorătoare: la fiecare două minute, o femeie moare prin cancer de col uterin şi în fiecare an sunt descoperite o jumătate de milion de noi cazuri.

În România, cancerul de col uterin este a treia cauză de deces prin cancer la femei, după cancerul pulmonar şi cel de sân. Datele furnizate de Centrul de Calcul şi Statistică Sanitară din România în anul 2005 arată că acest tip de cancer afectează de 3 ori mai multe femei decât cancerul ovarian. În 2005 au fost depistate 3202 noi cazuri de cancer de col uterin, din totalul de 37 335 de cazuri de cancer înregistrate la sfârşitul aceluiaşi an. Din păcate, multe femei nu beneficiază de programe de prevenire a cancerului de col uterin prin testare citologică Papanicolaou.

Tocmai de aceea, în cadrul Săptămânii Europene de Prevenire a Cancerului de Col Uterin, ECCA a lansat şi o petiţie online care solicită implementarea uniformă a programelor de prevenire a cancerului de col uterin în întreaga Europă. Obiectivul este de a obţine semnăturile unui milion de persoane care să determine autorităţile să dezvolte mai multe programe strategice de prevenire a cancerului de col uterin şi să dea o mai mare importanţă a prevenirii acestei boli. Politicienii vor fi încurajaţi şi ei să semneze şi să promoveze petiţia în cadrul partidelor lor politice pe parcursul săptămânii. O scrisoare semnată în numele ECCA îndemnându-i pe parlamentari să semneze petiţia va fi de asemenea distribuită în timpul acestei săptămâni.
Comentarii

  • 2 0
    lucica
    nustiu sigur daca acest vaccin este bun pentru toate fetele de clasa a 4

Adaugă un comentariu


Alte articole TopFemininLinkuri utile

  • TopFeminin este un proiect Zeplia.
  • HandleDroid, primiți alerte când un nume de utilizator dorit devine disponibil pe Twitter, Facebook sau Instagram.
  • Norel's Happy Hands, produse de mercerie, fire pentru tricotat și croșetat, jucării și decorațiuni handmade.


Discuții pe forumTrimite o felicitare


coafuri

diete