Parodontoza

Parodontoza Parodontoza sau mai exact parodontopatie marginala, este o boala ce afecteaza din ce in ce mai multi oameni, ca urmare a unei alimentatii necorespunzatoare si totodata din cauza unei igiene orale deficitare. La acesti factori se mai adauga si factorii genetici.

Cum se mainifesta aceasta boala? Aceasta afectiune se manifesta prin imbolnavirea  parodontiului marginal (de unde si numele bolii), adica a zonelor care sustin dintii si anume gingia si  ligamentele. Placa bacteriana in stransa legatura cu tartrul sunt principalii factori care determina mai intai inflamarea gingiei, aparitia sangerarilor la periaj, iar in stadiul urmator aparitia parodontozei. In momentul instalarii parodontozei, are loc o retragere a gingiei, radacina dintelui este expusa stimulilor externi, de aceea mai intai apar durerile la rece, cald, dulce, iar in timp, parodontoza netratata duce la pierderea dintilor.

Cum sa prevenim aceasta boala? In primul rand trebuie sa respectam normele unei igiene orale corespunzatoare. Periajul este primul pe lista si cel mai important. Daca va veti spala pe dinti de cel putin doua ori pe zi (dimineata si seara) sansele de a face parodontoza scad foarte mult. Pe langa periaj folositi atat ata dentara care curata spatiile interdentare acolo unde periuta nu ajunge, cat si apa de gura.

Pentru a scapa de complicatiile care apar in momentul instalaii parodontozei, nu uitati cat de importante sunt vizitele la stomatolog (de cel putin doua ori pe an). Prin detartrajul cu ultrasunete (o data pe an) si periajul profesional (de doua ori pe an) reduceti foarte mult sansele aparitei acestei boli.

Alimentatia este un factor deloc de neglijat in apaitia parodontozei. Daca pe langa igiena orala veti avea si o alimentatie bogata in saruri minerale si vitamine, in special vitamina C si A, veti fi feriti de acesta boala. Vitamina C asa cum probabil stiti mareste rezistenta vaselor sanguine si deci are un rol foarte important in prevenirirea sangerarilor gingiei, iar vitamina A mareste rezistenta la infectii a cartilajelor, a mucoaselor si a pielii, ajuta la dezvoltarea normala a scheletului si a smaltului dentar. Prin urmare includeti in dieta zilnica morcovi, ardei, patrunjel, rosii, sucuri proaspete de fructe si legume.
Fii prima care comentează


Alte articole TopFemininLinkuri utile

  • TopFeminin este un proiect Zeplia.
  • HandleDroid, primiți alerte când un nume de utilizator dorit devine disponibil pe Twitter, Facebook sau Instagram.
  • Norel's Happy Hands, produse de mercerie, fire pentru tricotat și croșetat, jucării și decorațiuni handmade.


Discuții pe forumTrimite o felicitare


coafuri

diete