Matreata

Matreata Matreata este o afectiune a parului ce se manifesta prin descuamarea pielii scalpului. Vinovata de aceasta este o ciuperca, Pityrosporum ovale, care exista in mod normal la nivelul pielii capului, insa atunci cand gaseste un mediu propice se inmulteste exagerat. De regula persoanele care au o secretie abundenta de sebum dezvolta intr-un ritm mult mai accelerat acest parazit, celulele epidermei nu se mai reinnoiesc asa cum ar face-o in mod normal si pielea se va descuama exagerat. Insa matreata se poate regasi si la persoanele care au pielea scalpului uscata, aceasta fiind mai putina si mai usor de tratat.

Cauzele aparitiei pot fi si altele: stresul, alimentatia necorespunzatoare, produsele neadecvate de ingrijire a parului, igiena necorespunzatoare.

Afectiunea scalpului poate atrage dupa sine si afectiuni la nivelul fetei cum ar fi dermatita seboreica ce se manifesta prin pete rosii cafenii cu scoame galbene sau albe localizate indeosebi intre sprincene, pe pliurile fetei(zona dintre obraji si nas), barbie. Astfel de pete si scoame pot aparea si pe piept.

Tratamentul matretei consta in principal in folosirea unor sampoane speciale precum cele care contin  ketoconazol (antimicotic) sau cele care contin sulit de seleniu. Samponarea se va face la 2-3 zile, se va degresa mai intai parul cu un sampon obisnuit, dupa care la a doua samponare se va aplica samponul special anti-matreta. Spuma va fi lasata sa actioneze 5-10 minute. Foarte important in cazul acelor persoane care sufera de dermatita seboreica la nivelul fetei sau pieptului sa aplice spuma si pe aceste zone.

Tratamentul matretei este de durata, de foarte multe ori atunci cand parul nu mai este spalat cu un produs special acesta reapare. Pentru fata se mai pot folosi creme speciale care reduc secretia de sebum.

In astfel de afectiuni se recomnada consultarea medicului specialist pentru a va prescrie tratamentul care vi se potriveste cel mai bine.
Fii prima care comentează


Alte articole TopFeminin

 • Patru pasi pentru un ten impecabil
  Patru pasi pentru un ten impecabil

  Pe piata romaneasca au aparut diverse produse, mai scumpe sau mai putin costisitoare, pentru ingrijirea tenului.

 • Exercitii pentru gambe
  Exercitii pentru gambe

  Multe exercitii pentru gambe necesita depunerea unui efort suplimentar, ceea ce inseamna ca pentru a lucra

 • Prematurul, fiinta fragila
  Prematurul, fiinta fragila Prematurul este o fiinţă extrem de fragilă ale cărui organe şi sisteme sunt extrem de imature
 • Noni sau fructul vietii
  Noni sau fructul vietii Noni a atras atenția lumii prin compoziția incredibil de bogată in substanțe biologic-active a fructelor și
 • Training-ul
  Training-ul

  In drumul spre o cariera de succes apelezi la diferite cursuri de limbi straine, operare calculator,

 • Sindromul de detresa respiratorie a prematurului
  Sindromul de detresa respiratorie a prematurului Sindromul de detresă respiratorie (RDS) neonatală reprezintă orice dificultate în respiraţie întâlnită sub vârsta de 28