LDL-colesterol si HDL-colesterol

LDL-colesterol si HDL-colesterol

LDL-colesterol si HDL-colesterol sunt denumirile tipurilor de colesterol, denumiri date dupa lipoproteina de care este legat,  lipoproteina ce transporta colesterolul la nivelul sistemului circulator.

Colesterolul este foarte important pentru organism contribuind la mentinerea integritatii celulare, regland vascozitatea sangelului, fiind precursor in sinteza acizilor biliari, in sinteza vitaminei D, a hormonilor steroidici, si a celor sexuali. De asemenea are un rol important la nivelul sistemului imunitar si la nivelul sinapselor cerebrale.

Colesterolul se gaseste cu precadere in alimentele bogate in grasimi: carnea de porc, galbenus de ou, viscere, insa poate fi sintetizat si de organismul uman la nivelul ficatului.

Lipoproteinele LDL, demunite si lipoproteine cu densitate joasa, transporta asa numitul "colesterol rau", care atunci cand se gaseste intr-o cantitate mare la nivel sangvin duce la cresterea riscului in aparitia bolilor cardiovasculare. "Colesterolul rau" reprezinta aproximativ 65% din cantitatea totala de colesterol. Cand cantitatea de LDL-colesterol creste, la nivelul vaselor de sange se formeaza depozite de grasime care ingusteaza lumenul arterelor, ducand la aparitia aterosclerozei. In stadiu avansat ateroscreloza este cauza aparitiei infarctului miocardic, deoarece prin ingustarea vaselor, sangele nu mai ajunge in cantitate suficienta la inima. Blocarea arterelor coronare face ca anumite portiuni de la nivelul muschiului cardiac sa nu mai fie oxigenate asa cum ar trebui, determinind aparitia infarctului.

HDL-colesterol este numit si "colesterol bun", iar lipoproteinele de transport sunt lipoproteine cu densitate inalta. Acest tip de colesterol are rolul de a a distruge depunerile de grasimi de pe peretii vaselor; astfel, atunci cand exista un nivel suficient de HDL-colesterol scad riscurile aparitiei bolilor cardiovasculare. HDL-colesterolul impreuna cu LDL-colesterolul contribuie la mentinerea unui nivel optim al colesterolului in sange. Variatiile mari ale nivelului de colesterol constituie un risc in aparitia unor delegrari in buna functionare a organismului.

Comentarii

 • 1 0
  Viorica
  Am 48 de ani .LDL -144 .
  HDLC-34
  VSH-25.Ce-mi puteți zice?Este grav.?
 • 1 0
  magdalena
  Colesterolul total trebuie sa fie200,LDL<100mg/dl HDL =(40-59mg/dl ,trigliceride =(50-149mg/dl)Ce depaseste anunta probleme cardiace Colesterolul se poate scade cu suc de lamaie ;se pleaca de la sucul unei lamai si mergi in crestere panala 7lamaii dupa care se descreste pana ajungi la o lamaie .Asta este metoda mea !!!! daca este prea mare faci o pauza de o saptamana si incepi din nou
 • 8 5
  VIOLETA, BAIA-MARE
  am50 ani, am urmatoarele valoricolesterol320,trigliceride 119, hdl colesterol49,ldl colesterol 247,tgo14,tgp21,sunt sub tratament cu lipantil ,sunt grave aceste rezultate?? va multumesc!!
 • 141 47
  giani
  AM 40ani SI MIAM FACUT NISTE ANALIZE SI VA ROG SAMI ZICA CINEVA CU CE SA SCAD COLESTEROLUL LDL171 HDL32 TRIGLICERIDE263 COLESTEROL 286
 • 155 92
  cristi f
  Foarte bun articolul dvs.
  Colesterolul totaleste 195, valorile normale sunt140-220, dar am HDL 37,la limita inferioara iar LDL 144,putin peste limita normala. Pot aparea dereglari in buna func. a organismului?
 • 77 39
  mariana c
  am 59 ani si mi-am facut niste analize,destul de detaliate,sunt operata,acum 3 ani de tumora de cece,gr 1,nu am facut citostatice si reiau la un an analiza de markeri tumorali,care este mereu mai mica de 3,dar mi-a iesit vsh 48 si colesterol 257,iar ldl colesterol 187,va rog sfatuiti-ma,ce sa fac,e grav ?
 • 42 28
  carmen
  mi-am fucut analizele si am ldlcolesterol 149si fibrinogn 508-sunt problrme?
 • 331 83
  gabriel
  CARE ESTE TRATAMENTUL PENTRU SCADEREA LDL-lui
 • 31 15
  Anonim
  si ldl si hdl mai mari cu zece la suta

Adaugă un comentariu


Alte articole TopFeminin

 • Machiaj pentru plaja
  Machiaj pentru plaja

  Folositi un machiaj pentru plaja cat mai natural, pentru ca bronzul sa fie pus in evidenta.

 • Cromoterapia
  Cromoterapia Cromoterapia reprezinta terapia prin culori, care te relaxeaza si iti ofera buna dispozitie. Este folosita inca
 • Sugestii antiacnee
  Sugestii antiacnee

  Foarte multe persoane au tenul acneic din nastere, sau le apar cateva

 • Martisoare
  Martisoare De pe 1 Martie pana pe 8 Martie se ofera martisoare. Aceasta perioada se mai numeste
 • Exercitii pentru abdomen si coapse
  Exercitii pentru abdomen si coapse Pentru a avea un abdomen plat si coapse suple va propunem exercitii usor de executat pe
 • Menopauza
  Menopauza

  Menopauza defineste perioada in care activitatea ovarelor intra in repaus. Menopauza nu trebuie confundata cu sindromul