Durerea de stomac

Durerea de stomac Durerea de stomac apare de cele mai multe ori ca urmare a inflamarii mucoasei gastrice, din cauza hiperaciditatii gastrice. Pe langa hiperaciditatea gastrica o alta cauza care da durere de stomac este infectarea cu anumiti germeni in urma ingerarii unor alimente alterate sau nespalate corespunzator. In aceste conditii durerea de stomac este insotita si de dureri abdominale, mai precis crampe si scaune diareice.

Durerea surda de stomac poate fi semnalul unei afectiuni precum gastrita sau ulcerul gastroduodenal. In cazul gastritei avem de a face cu o inflamatie a mucoasei gastrice, fie ca urmare a unei alimentatii nesanatoase, fie din cauza ingerarii pe termen lung a unor medicamenete precum cele antiinflamatoare, analgezice. Alcoolul si tutunul sunt factori de risc in declansarea gastritei, insa o alta cauza extrem de frecventa in declansarea bolii, mai ales cand vorbim despre gastrita cronica, este infectarea cu Helicobacter Pylori.

Infectarea cu acest microb (Helivobacter Pylori) este principala cauza a aparitiei ulcerului gastro-duodenal, la care se mai adauga, asa cum o arata studiile din ultimii ani si tratamentele cu antiinflmatorii nesteroidine precum si predispozitia genetica.

Ulcerul apare atunci cand se instaleaza dezechilibrul intre secretia de acid clorhidric si pepsina pe de o parte si secretia de mucus gastric si integritatea stratului de  celule de protectie, asa numita bariera epiteliala, pe de alta parte.

Cauzele cresterii secretiei de acid clorhidric sunt infectia cu Helicobacter Pylori, care determina cresterea secretiei de gastrina, hormon care stimuleaza secretia de acid clorhidric, ce ataca mucoasa gastrica, provocand mai intai inflamare si iritare, iar mai apoi sangerari la nivelul epiteliului gastric.

Atunci cand durerea persista si devine din ce in ce mai greu de suportat adresati-va de urgenta medicului specialis pentru analize amanunite in vederea stabilirii exacte a cauzei si pentru a va prescrie tratamentul adecvat.

Pentru a preveni aparitia unor complicatii de natura sa va puna viata in pericol incearcati sa aveti  grija de alimentatia voastra de zi cu zi.

Masele copioase, continand alimente preparate cu multe sosuri, cu ceapa prajita, maioneza, trebuie sa fie eliminate.  Renuntati la dulciuri, la grasimi, bauturi acidulate. Evitati preparatele condimentate, reduceti cantitatea de cafea si numarul de tigari. Alcoolul trebuie consumat in cantitati foarte mici, la fel si ceaiul foarte concentrat, in special cel negru.

Fructele cu un continut ridicat in acid citric precum merele, lamaile, portocalele trebuie inlocuite cu cele din compoturi.

Mancati la ore fixe, cat mai des si in cantitati mici.

Atunci cand ai probleme cu stomacul e bine sa tii cateva zile un regim alimentar. Puteti consuma  carne slaba: de vita, pui, peste slab, branzeturi de vaca, cas, telemea, urda, supe din legume, piureuri din legume. Dupa 2-3 zile de regim incearcati sa va  creati un regim alimentar cat mai sanatos pentru a nu avea de suferit.

Trebuie sa stiti ca si stresul contribuie la aparitia gastritei si a ulcerului gastroduodenal. Lipsa orelor de somn, oboseala accentuata sunt alti factori favorizanti.




Fii prima care comentează


Alte articole TopFeminin



Linkuri utile

  • TopFeminin este un proiect Zeplia.
  • HandleDroid, primiți alerte când un nume de utilizator dorit devine disponibil pe Twitter, Facebook sau Instagram.
  • Norel's Happy Hands, produse de mercerie, fire pentru tricotat și croșetat, jucării și decorațiuni handmade.


Discuții pe forum



Trimite o felicitare


coafuri

diete