Dezvoltarea psihomotorie a copilului pana la un an

Dezvoltarea psihomotorie a copilului pana la un an

Cresterea si dezvoltarea armonioasa a copilului depind in cea mai mare masura de ingrijirea si atentia care i se acorda de parinti, si in special de mama. Mama va trebui sa fie atenta la fiecare schimbare care intervine in viata micutului si sa cunoasca din timp semnele care arata o evolutie perfect normala a copilului.

Noul nascut doarme mai tot timpul, se trezeste doar pentru supt.Prezinta cateva miscari dezordonate ale membrelor, nu aude, nu vede, dar il supara in schimb lumina puternica.

La doua saptamani copilul trasare si clipeste la zgomot puternic.

La o luna atunci cand este culcat pe burta va incerca sa-si ridice capul, iar cand este culcat pe spate ridica bratele vertical si incepe sa fixeze obiecte

La trei luni isi tine capul drept in sus daca este culcat pe burta. Incepe sa urmareasca cu privirea obiectul sau sau persoana care se misca. Intinde manutele dupa obiecte si gangureste.

La patru luni se tine putin timp pe sezut sprijinit pe o perna. Apuca jucariile in palme; rade.

La cinci luni, culcat pe spate se rostogoleste pe burta; sta bine in bratele mamei, incearca sa apuce unele jucarii de langa el si le duce la gura; primeste si ofera obiecte; isi exprima multumirea si nemultumirea prin diferite sunete

La sase luni se tine in sezut nesprijinit, pronunta clar cateva silabe: ma-ma, ba-ba.

La sapte luni va incepe sa se tarasca, va apuca cu iuteala si indemanare obiectele de langa el, poate sa tina in fiecare mana cate o jucarie si se joaca stand in sezut cu obiectele care i se dau.

La opt luni se poate intoarce singur de pe o parte pe cealalta, va incerca sa se ridice in picioare tinandu-se de patut, iar atunci cand sta culcat pe spate se ridica singuri in sezut.

La noua-zece luni se deplaseaza mergand in "patru labe"; tinut de subsuori incearca sa paseasca, se tine pe picioare nesprijinit, se aseaza singur, face "pa-pa" cu manuta, da jucaria ceruta.

La unsprezece luni face primii pasi tinut de manuta.

La douasprezece luni merge singur, nesustinut, arata partile corplui si unele obiecte; tine canuta din care bea; numeste diferite obiecte cu o silaba.

Fata de cele de mai sus pot sa existe mici variatii individuale.

Fii prima care comentează


Alte articole TopFemininLinkuri utile

  • TopFeminin este un proiect Zeplia.
  • HandleDroid, primiți alerte când un nume de utilizator dorit devine disponibil pe Twitter, Facebook sau Instagram.
  • Norel's Happy Hands, produse de mercerie, fire pentru tricotat și croșetat, jucării și decorațiuni handmade.


Discuții pe forumTrimite o felicitare


coafuri

diete