Cafeaua a patruns in Europa in secolul al XVI-lea, iar consumul sau a crescut simtitor deceniu cu deceniu. Cel mai grav este faptul ca au devenit consumatori de cafea foarte multi adolescenti si tineri. Substanta activa din cafea este cafeina, un alcaloid care are caracteristica de a stimula sistemul nervos si muscular si de asemenea de a activa functionarea inimii. Nu se poate spune care este cantitatea ideala de cafea. Cert este ca daca s-ar consuma o ceasca sau doua la un interval de cateva ore ar fi o cantitate accesibila si suficienta. Dar cand se depaseste consumul, si aici ma refer la trei patru cesti de cafea pe zi, efectul nu poate fi decat unul daunator. Mai trebuie specificat faptul ca in zilele noastre cafeaua nu prea se mai bea cu ceasca si din ce in ce mai mult cu cana. Deci tineti cont si de acest lucru, deoarece literatura de specialitate face de cele mai multe ori raportarea la o "ceasca de cafea" si nu la "o cana de cafea".
Cafeina este un excitant direct asupra sistemului nervos si nu numai. Stimuleaza functiile psihice si senzoriale, creste activitatea intelectuala, diminua temporar starea de oboseala, produce o usoara tahicardie, are o actiune vasodilatatoare, determina o crestere a contractiilor musculare, mareste secretia de suc gastric, pancreatic, secretia bilei, favorizand astfel digestia.
Actiunea cafelei depinde si de ora la care este consumata. Dimineata deternina excitarea sistemului nervos, la pranz reduce efectele oboselii intelectuale si creste capacitatea de lucru, dupa-amiaza duce la diminuarea starii de somnolenta si ajuta la digestie. Seara nu este recomantat consumul de cafea deoarece poate produce insomnii.
Consumul de cafea este contraindicat persoanelor care sufera de hepatita cronica, de ulcer gastric sau duodenal, celor cu enterocolita cronica, cu guta si celor care sufera de nevroza. De asemenea este contraindicat consumul de cafea atat la copii cat si la adoleslescenti.
Cafeaua este bine sa fie consumata in cantitati mici, sa se evite abuzul si sa se tina cont de contraindicatii.
Obiceiurile vicioase dobandite inca din copilarie, pot duce mai tarziu la anomalii foarte grave. Pentru ca
Dieta South Beach este o dieta revolutionara, creata de medicul cardiolog Arthur Agatston, si garanteaza rezultate
Cutiuta muzicala vol.3 si vol.4 continua seria "Cutiuta muzicala" care se bucura de un real succes
Naturaletea si subtilitatea revin in acest sezon pe podiumurile de prezentare, dupa mai multe sezoane in
Marea sarbatoare a Invierii Domnului se apropie. In aceste zile cu totii suntem in febra cumparaturilor
Inimioarele dulci nu trebuie sa lipseasca de la cina romantica de Sfantul Valentin. Un desert in
Comentarii
Daca ai face mai mult sport, nu cred ca te ar mai durea inima
Va dau dreptate,si in primul rand sunt mai linistita deoarece am inteles de ce aveam palpitatii si stari de confuzie,chiar daca nu sunt o consumatoare inraita a cafelei.Chiar daca bei o ceasca de cafea,sa nu te intrebi de ce te doare inima.