Cauzele aparitiei alergiei solare

Cauzele aparitiei alergiei solare Alergia solara se manifesta prin apariatia unor eruptii cutanate insotite de mancarime, atunci cand pielea vine in contact cu razele UV. Alergiile solare afecteaza mai ales persoanele tinere care au pielea alba, au cauze multiple si pot fi mai mult sau mai putin grave. Atunci cand suferiti de o alergie solara severa, la nivelul zonelor afectate pot aparea vezicule galbui sau albicioase care se pot intinde si pe parti ale corpului care nu au fost expuse la soare.

Cea mai intalnita forma de alergie solara este eruptia polimorfa sau fotosensibilitatea care afecteaza in special fetele si femeile tinere. Persoanele care sufera de acest tip de alergie se vor confrunta cu apariatia unor placi inflamate de culore rosie la nivelul fetei, decolteului si bratelor, placi ce se pot extinde si care provoaca mancarimi puternice.

Cauzele aparitiei acestui tip de alergie nu sunt pe deplin elucidate. Poate fi vorba de un raspuns imun al organismului atunci cand in urma expunerii la soare la nivelul pielii se sintetizeaza o serie de proteine care nu sunt recunoscute si astfel se produc anticorpi specifici pentru a lupta cu acele proteine.

O alta cauza ar putea fi o reactie care apare ca urmare a interactiei dintre razele UV si o serie de substante continute de cremele si parfumurile care sunt aplicate pe piele. Asadar trebuie sa aveti mare grija la tipul produselor cosmetice pe care le folositi. Atunci cand se considera ca fotosensibilitatea are o astfel de cauza se fac o serie de teste (photopatch testing) ce constau in aplicarea a doi plasturi care contin substanta despre care se crede ca a cauzat alergia. Dupa 48 de ore plasturii se indeparteaza, iar daca pielea care a venit in contact cu substanta suspectata de producerea alergiei nu prezinta niciun fel de afectiune, atunci una din zone este expusa la razele UV iar cealalta nu. Daca la nivelul zonei expuse se formeaza placi pruriginoase, atunci se poate spune cu certitudine ca substanta respectiva in contact cu razele soarelui a dus la aparitia alergiei.

Specialistii recomnada ca atunci cand sunteti la plaja sau la piscina si va expuneti la soare pe parcursul a mai multor ore, sa nu va machiati, sa nu aplicati produse care contin parfum si sa folositi doar creme cu factor de protectie UV 50.

O serie de medicamente precum antibioticele (tetraciclina), sulfamidele si antiinflamatoarele nesteroidiene (ketoprofen) pot provoca fotosensibilitate UV.

O alta cauza este factorul ereditar. Daca ai in familie persoane care sufera de aceasta afectiune atunci sansele ca si tu sa dezvolti o alergie solara sunt mult mai mari. De asemea daca suferi de alte alergii ale pielii cum ar fi de exemplu dermatita atopica, sansele sa faci alergie solara sunt crescute.

La cel mai mic simptom trebuie sa te prezinti la medicul specialist, care iti va prescrie cel mai bun tratament in urma consultatiei amanuntite. Ca masuri de preventie e bine sa porti haine din bumbac care sa-ti acopere cat mai mult corpul, palarie, ochelari de soare si sa eviti plimbarile in aer liber la orele pranzului, atunci cand soarele este foarte puternic.

Citește și despre îngrijirea pielii înainte de expunerea la soare.





Fii prima care comentează


Alte articole TopFeminin



Linkuri utile

  • TopFeminin este un proiect Zeplia.
  • HandleDroid, primiți alerte când un nume de utilizator dorit devine disponibil pe Twitter, Facebook sau Instagram.
  • Norel's Happy Hands, produse de mercerie, fire pentru tricotat și croșetat, jucării și decorațiuni handmade.


Discuții pe forum



Trimite o felicitare


coafuri

diete