Căderea părului la femei, cele mai noi 6 tratamente

Căderea părului la femei, cele mai noi 6 tratamente Căderea exagerată a părului sau alopecia afectează aproape jumătate dintre femeile cu vârsta de până la 50 de ani. Studiile arată că femeile vor experimenta mai devreme sau mai târziu un tip mai sever sau mai ușor de cădere a părului. După vârsta de 50 de ani, din cauza instalării menopauzei, procentul femeilor care suferă de alopecie crește semnificativ.

În mod natural pierdem în fiecare zi până la 100 de fire de păr ceea ce înseamnă că regenerarea firului de par are loc zi de zi. Atunci când organismul nu are capacitatea de a regenera într-un ritm normal firele de păr pierdute putem vorbi de alopecie.

Tipuri de alopecie

 • alopecia difuză (Teleogen effluvium) este cauzată de stres, modificări hormonale sau medicatie. Acestă formă de alopecie afectează toată suprafața scalpului, partea bună fiind că de obicei după câteva luni părul se regenerează.
 • alopecia androgenetică este cauzată de modificările care apar în urma transformării testosteronului (hormon bărbătesc prezent și la femei) în dihidrotestosteron. Acesta din urmă actionează la nivelul foliculilor care vor produce fire de păr din ce în ce mai subțiri, iar în cele din urmă vor înceta să mai producă fire de par. Părul devine mult mai rar în partea frontală păstrandu-și aspectul inițial doar în partea din spate.
 • alopecia aerată este o boală autoimună care se manifestă prin pierderea totală a părului pe porțiuni circulare relativ mici, dar care poate duce în anumite cazuri la căderea părului pe toată suprafața scalpului. De cele mai multe ori, după o perioadă de timp, părul se va regenera.

Cauzele căderii parului

 • Alimentația dezechilibrată și în mod special dietele stricte care vă fac să pierdeți în greutate multe kilograme într-un timp foarte scurt, au ca efect secundar căderea abundentă a părului. Carențele proteice, cele de fier, calciu și vitamina D vor duce la pierderea unui număr anormal de fire de păr.
 • Transformările hormonale care au loc după vârsta de 50 de ani contribuie semnificativ la subțierea firului de păr și la pierderea podoabei capilare. Așa cum se stie, producerea de hormoni estrogeni începe să scadă după instalarea menopauzei, fapt care duce la dezechilibre hormonale semnificative cu repercursiuni asupra căderii părului.
 • O serie de disfuncții hormonale ale glandei tiroide, ale pancreasului (diabet) și ale ovarelor (sindromul ovarelor polichistice).
 • Stresul reprezintă una dintre cauzele principale ale căderii părului la persoanele tinere și nu numai. Pierderea unei persoane dragi, divorțul, tensiunile la locul de muncă sau în familie vor favoriza căderea părului. Efectele se observa chiar și după șase luni de la evenimentul traumatizant. Din fericire, atunci când factorul de stres dispare, părul se regenerează.
 • Moștenirea genetica este o altă cauză a alopeciei. De cele mai multe ori moștenim de la parinții și bunicii noștri felul în care arată podoaba capilară și cum se va transforma ea pe parcursul înaintării în vîrstă.
 • Chimioterapia are ca efect secundar căderea excesivă a parului.
 • După naștere se produc o serie de modificari fiziologice care duc la pierderea cu până la 50% mai mult păr decât în mod obișnuit.
 • Produsele de slabă calitate pentru curățarea și îngrijirea părului pot și ele favoriza alopecia.
În astfel de situații un prim pas este vizita la medicul dermatolog. Acesta este cel mai în măsură să vă îndrume către alți specialiști pentru investigații mai amănunțite.

Cele mai sigure tratamente împotriva căderii părului

 1. Tratamentul hormonal cu antiandogeni poate avea rezultate foarte bune dar trebuie administrat sub observația medicului ginecolog.
 2. Tratamentul local cu minoxidil poate contribui la refacerea foliculilor afectați în cazul in care suferiți de alopecie andogenetică. Minoxidil este un vasodilatator antihipertensiv și se găsește în farmacii sub mai multe denumiri comerciale atât ca picături cât și ca spumă. Se aplică uniform pe toată suprafața scalpului prin mișcări circulare și poate contribui la refacerea foliculilor numai atunci când aceștia sunt încă viabili.
 3. Spironolactona: diuretic hipotensiv care inhibă producerea de hormoni androgeni precum testosteronul si dihidrotestosteronul și impiedică legarea dihidrotestosteronului la receptorii androgeni ai foliculilor firelor de păr.
 4. Cimetidina: pe lângă acțiunea principală în tratarea ulcerului, determină și scăderea hormonilor androgeni după un mecanism similar cu cel al spironolactonei.
 5. Ketoconazol: antimicotic cu dublă acțiune atât locală prin tratarea dermatomicozelor de la nivelul scalpului, cât și antiandrogenică acționând asupra glandelor care produc hormonii androgeni determinând scăderea secreției de testosteron și dihidrotestosteron.
 6. Tratamentul cu vitamine și minerale în cazul carențelor de fier, calciu și vitamina D. Atenție însă atunci când aveți deficiențe de asimilare a fierului sau a calciului: excesul de suplimente alimentare nu va rezolva problema căderii părului ci din contră poate agrava această afecțiune.

Chiar dacă nu este un tratament propiu-zis, alimentația echilibrată bogată în proteine, acizi grași esențiali, vitamine și minerale poate reduce semnificativ căderea părului. Consumul de alimente bogate în acizi grași omega 3, omega 6 și omega 9 precum pește gras, nuci, alune, migdale contribuie la revigorarea foliculilor piloși. O sursă excelentă de proteine și vitamine o constituie ouăle, ficatul si carnea roșie. Legume precum spanacul, broccoli, varza, morcovii combat carențele de fier și calciu prin conținutul bogat în minerale și prin urmare reduc căderea părului.

Fii prima care comentează


Alte articole TopFeminin

 • Ceaiul de coada-racului
  Ceaiul de coada-racului

  Coada-racului sau iarba-gastelor, este o planta care prefera solurile umede, crescand pe langa rauri, lacuri si

 • Placinta cu mere
  Placinta cu mere Ingrediente: Pentru aluat aveti nevoie de: 1 pachet de margarina, unt, 6 linguri de apa calda,
 • Tratarea hemoroizilor cu coronita
  Tratarea hemoroizilor cu coronita

  Pentru tratarea hemoroizilor cu coronita, denumire stiitifica - Lychnis coronaria, o planta inrudita cu garofita, de culoare

 • Imbracaminte pentru gravide
  Imbracaminte pentru gravide

  Noile  colectii de imbracaminte pentru gravide, propuse de designeri, lasa la latitudinea viitoarelor mamici sa decida

 • Sfaturi pentru zugravit
  Sfaturi pentru zugravit

  In randurile care urmeaza va voi da cateva sfaturi pentru zugravit, indiferent in ce stare sunt

 • Ingrijirea parului cu probleme
  Ingrijirea parului cu probleme Parul cu probleme are nevoie de o ingrijire speciala, de produse care sa-l curete delicat si