Căderea părului la femei, cele mai noi 6 tratamente

Căderea părului la femei, cele mai noi 6 tratamente Căderea exagerată a părului sau alopecia afectează aproape jumătate dintre femeile cu vârsta de până la 50 de ani. Studiile arată că femeile vor experimenta mai devreme sau mai târziu un tip mai sever sau mai ușor de cădere a părului. După vârsta de 50 de ani, din cauza instalării menopauzei, procentul femeilor care suferă de alopecie crește semnificativ.

În mod natural pierdem în fiecare zi până la 100 de fire de păr ceea ce înseamnă că regenerarea firului de par are loc zi de zi. Atunci când organismul nu are capacitatea de a regenera într-un ritm normal firele de păr pierdute putem vorbi de alopecie.

Tipuri de alopecie

 • alopecia difuză (Teleogen effluvium) este cauzată de stres, modificări hormonale sau medicatie. Acestă formă de alopecie afectează toată suprafața scalpului, partea bună fiind că de obicei după câteva luni părul se regenerează.
 • alopecia androgenetică este cauzată de modificările care apar în urma transformării testosteronului (hormon bărbătesc prezent și la femei) în dihidrotestosteron. Acesta din urmă actionează la nivelul foliculilor care vor produce fire de păr din ce în ce mai subțiri, iar în cele din urmă vor înceta să mai producă fire de par. Părul devine mult mai rar în partea frontală păstrandu-și aspectul inițial doar în partea din spate.
 • alopecia aerată este o boală autoimună care se manifestă prin pierderea totală a părului pe porțiuni circulare relativ mici, dar care poate duce în anumite cazuri la căderea părului pe toată suprafața scalpului. De cele mai multe ori, după o perioadă de timp, părul se va regenera.

Cauzele căderii parului

 • Alimentația dezechilibrată și în mod special dietele stricte care vă fac să pierdeți în greutate multe kilograme într-un timp foarte scurt, au ca efect secundar căderea abundentă a părului. Carențele proteice, cele de fier, calciu și vitamina D vor duce la pierderea unui număr anormal de fire de păr.
 • Transformările hormonale care au loc după vârsta de 50 de ani contribuie semnificativ la subțierea firului de păr și la pierderea podoabei capilare. Așa cum se stie, producerea de hormoni estrogeni începe să scadă după instalarea menopauzei, fapt care duce la dezechilibre hormonale semnificative cu repercursiuni asupra căderii părului.
 • O serie de disfuncții hormonale ale glandei tiroide, ale pancreasului (diabet) și ale ovarelor (sindromul ovarelor polichistice).
 • Stresul reprezintă una dintre cauzele principale ale căderii părului la persoanele tinere și nu numai. Pierderea unei persoane dragi, divorțul, tensiunile la locul de muncă sau în familie vor favoriza căderea părului. Efectele se observa chiar și după șase luni de la evenimentul traumatizant. Din fericire, atunci când factorul de stres dispare, părul se regenerează.
 • Moștenirea genetica este o altă cauză a alopeciei. De cele mai multe ori moștenim de la parinții și bunicii noștri felul în care arată podoaba capilară și cum se va transforma ea pe parcursul înaintării în vîrstă.
 • Chimioterapia are ca efect secundar căderea excesivă a parului.
 • După naștere se produc o serie de modificari fiziologice care duc la pierderea cu până la 50% mai mult păr decât în mod obișnuit.
 • Produsele de slabă calitate pentru curățarea și îngrijirea părului pot și ele favoriza alopecia.
În astfel de situații un prim pas este vizita la medicul dermatolog. Acesta este cel mai în măsură să vă îndrume către alți specialiști pentru investigații mai amănunțite.

Cele mai sigure tratamente împotriva căderii părului

 1. Tratamentul hormonal cu antiandogeni poate avea rezultate foarte bune dar trebuie administrat sub observația medicului ginecolog.
 2. Tratamentul local cu minoxidil poate contribui la refacerea foliculilor afectați în cazul in care suferiți de alopecie andogenetică. Minoxidil este un vasodilatator antihipertensiv și se găsește în farmacii sub mai multe denumiri comerciale atât ca picături cât și ca spumă. Se aplică uniform pe toată suprafața scalpului prin mișcări circulare și poate contribui la refacerea foliculilor numai atunci când aceștia sunt încă viabili.
 3. Spironolactona: diuretic hipotensiv care inhibă producerea de hormoni androgeni precum testosteronul si dihidrotestosteronul și impiedică legarea dihidrotestosteronului la receptorii androgeni ai foliculilor firelor de păr.
 4. Cimetidina: pe lângă acțiunea principală în tratarea ulcerului, determină și scăderea hormonilor androgeni după un mecanism similar cu cel al spironolactonei.
 5. Ketoconazol: antimicotic cu dublă acțiune atât locală prin tratarea dermatomicozelor de la nivelul scalpului, cât și antiandrogenică acționând asupra glandelor care produc hormonii androgeni determinând scăderea secreției de testosteron și dihidrotestosteron.
 6. Tratamentul cu vitamine și minerale în cazul carențelor de fier, calciu și vitamina D. Atenție însă atunci când aveți deficiențe de asimilare a fierului sau a calciului: excesul de suplimente alimentare nu va rezolva problema căderii părului ci din contră poate agrava această afecțiune.

Chiar dacă nu este un tratament propiu-zis, alimentația echilibrată bogată în proteine, acizi grași esențiali, vitamine și minerale poate reduce semnificativ căderea părului. Consumul de alimente bogate în acizi grași omega 3, omega 6 și omega 9 precum pește gras, nuci, alune, migdale contribuie la revigorarea foliculilor piloși. O sursă excelentă de proteine și vitamine o constituie ouăle, ficatul si carnea roșie. Legume precum spanacul, broccoli, varza, morcovii combat carențele de fier și calciu prin conținutul bogat în minerale și prin urmare reduc căderea părului.

Fii prima care comentează


Alte articole TopFeminin

 • Sindromul ovarelor polichistice
  Sindromul ovarelor polichistice Sindromul ovarelor polichistice (SOP) se numara printre cele mai frecvente tulburari endocrine. Adesea, simptomele incep
 • Cocteiluri la minut
  Cocteiluri la minut

  Imbinarea reusita a aromelor fac din cocteil o bautura savuroasa si apreciata mai ales in sezonul

 • Reteta cozonac
  Reteta cozonac

  Pe masa de Pasti, pe langa traditionalele oua rosii, pasca si drob de miel se pun

 • Bunatati dulci pentru Paste
  Bunatati dulci pentru Paste

  Pentru masa de Paste incercati noi retete de prajituri, sofisticate si care sa ii multumeasca pe

 • Ingrijirea pielii pe timpul verii
  Ingrijirea pielii pe timpul verii

  Ingrijirea pielii pe timpul verii este mai mult decat necesara. Razele ultraviolete, caldura excesiva, apa sarata

 • Soia, un aliment complet
  Soia, un aliment complet

  Produsele pe baza de soia sunt alimete complexe, fiind foarte bogate in proteine. Trebuie sa stiti caLinkuri utile

 • TopFeminin este un proiect Zeplia.
 • HandleDroid, primiți alerte când un nume de utilizator dorit devine disponibil pe Twitter, Facebook sau Instagram.
 • Norel's Happy Hands, produse de mercerie, fire pentru tricotat și croșetat, jucării și decorațiuni handmade.


Discuții pe forumTrimite o felicitare


coafuri

diete