Anemia

Anemia

Anemia cauzata de un deficit de fier in organism, este singura si cea mai importanta boala nutritiva. Deficienta de fier a organismului se manifesta prin oboseala, palpitatii, temperaturi scazute ale membrelor superioare si inferioare, scaderea rezistentei la infectii si aparitia anghinei pectorale. Mai rar aceasta deficienta poate determina crestere fluidelor intracraniene.

Anemia poate sa apara ca urmare a unei pierderi masive de sange sau poate fi generata de ulcer sau infectii, deoarece bacteriile, fungii si protozoarele patogene au tendinta de a extrage fierul din corpul vertebratului gazda.

Anemia este insotita de pierderi de hemoglobina, de proteine care contin fier si a cantitatii de fier stocate in organism. Aceasta poate sa apara si in cazul altor complicatii, chiar in cazul in care fierul se gaseste in cantitate suficienta in organism, ca urmare a scaderii cantitatii de hemoglobina sintetizata in organism sau al dereglarii mecanismelor de distrugere a hemoglobinei sau de transport al fierului. Aceste simptome sunt prezente si in cazul hemoragiei dar si la femei in timpul menstruatiei si al sarcinii.

Anemia in starea de graviditate poate creste riscul unei nasteri premature sau nasterea unor copii cu greutate scazuta. La copii lipsa de fier poate fi responsabila de dezvoltarea nesanatoasa, reducerea performantelor intelectuale care nu mai pot fi remediate cu suplimente de fier. Alte simptome in anemie mai pot fi: dificultati respiratorii si constipatii.

Anemia se poate trata prin administrarea de combinatii solubile ale fierului de tipul FeSO4.H2O, absortia acestuia fiind favorizata de acitul ascorbic. De asemenea in anemiile carentiale se administreaza un regim bogat in proteine animale: carne, viscere rosii (ficat, rinichi, plamani), oua, lapte, zarzavaturi, fructe bogate in fier si vitamine ( C, complex B). La nevoie se corecteaza chimismul gastric prin administrarea de acid clorhidric diluat.

Fii prima care comentează


Alte articole TopFeminin

 • Gwen Stefani
  Gwen Stefani

  Gwen Renee Stefani s-a nascut pe 3 octombrie 1969 in Fullerton, California, Statele Unite si a

 • Spoturi mobile
  Spoturi mobile

  Daca v-ati saturat de lumina pe care o da lustra si doriti ca aceasta sa fie

 • Plante ornamentale
  Plante ornamentale

  Revin in acest articol la plante ornamentale de dimesiuni de 1-3 m, care sunt relativ usor de

 • Suplimente nutritive
  Suplimente nutritive

  Suplimente nutritive gasim atat sub forma de medicamente pe baza de vitamine si minerale, dar si

 • Exfolierea
  Exfolierea

  Pentru a avea o piele fina si sanatoasa apelati la un tratament foarte cunoscut, exfolierea, care

 • Prematurul, fiinta fragila
  Prematurul, fiinta fragila Prematurul este o fiinţă extrem de fragilă ale cărui organe şi sisteme sunt extrem de imature