Alergia solara

Alergia solara este o afectiune foarta raspandita, in jur de 15% dintre persoane manifestand aceasta sensibilitate la razele soarelui. Pielea bronzata a fost si va ramane mereu la moda, insa pentru persoanele cu piele sensibila si foarte deschisa este un lucru de neatins din cauza diverselor probleme care apar dupa expunerea la soare.
De cele mai multe ori, pentru cei alergici este de ajuns doar o expunere de cateva minute pentru a manifesta eruptie cutanata in secial in zona decolteului, obrajilor, inchieturilor bratelor si picioarelor. Atunci cand alergia capata forme mai grave pe langa inrosirea pielii apar si basicute, mancarimi asociate cu durere, stare de greata, frisoane.
Nu se stiu exact cauzele care duc la declansarea acestor reactii alergice, unii specialisti afirmand ca afectiunea se manifesta ca urmare a unei predispozitii genetice in special in cazul celor foarte tinere (copiii de pana la 10 ani), a celor cu pielea foarte alba si care au si pistrui.
Mai pot face aceasta alergie cei care sufera deja de o serie de alte alergii: la detergenti si parfumuri, la cremele pentru protectie UV care au in compozitie acid paraaminobenzoic.
Si nu in ultimul rand categoria cu riscul cel mai ridicat de a avea predispozitie la alergia solara este cea a persoanelor care sufera de boli autoimune grave: lupus, SIDA.
Ce ar fi de facut in astfel de situatii? Primul lucru este vizita la medicul dermatolog, cel mai in masura sa va prescrie un tratament. Insa puteti sa ameliorati afectiunea folosind pe de o parte creme cu protectie UV care au factor foarte inalt si nu contin acid paraaminobenzoic, dar si creme cu efect calmand cu extract de aloe vera, musetel sau galbenele.
Includeti in alimentatie o serie de antioxidanti si vitamine cum ar fi beta-carotenul perecursorul vitaminei A (responsabila de sanatatea epidermei), vitamina C, vitamina E, vitamine din grupul B.
Pentru aportul de vitamine mancati cat mai multe fructe precum portocale, fructe de padure, mandarine dar si legume: ardei, morcovi, rosii.Ceaiul verde este de asemenea un remediu in astfel de alergii deoarece este foarte bogat in antioxidanti.
Nu neglijati aceasta afectiune chiar daca in multe cazuri roseata dispare dupa cateva ore sau zile. La urmatoarea expunere episodul alergic va fi si mai agresiv, ducand la ingrosarea pielii si la o imbatranire prematura a acesteia.
Citește și despre cauzele apariției alergiei solare.
Comentarii
am aceasta alergie de 7 ani. Prima data a aparut cand eram insarcinata cu cel de-al doilea copil, si m-am expus la soare (dimineata de la 7 la 10 si seara de la 17 la 20). De 7 ani am incercat toate variantele de tratament. Singura varianta care a dat rezultate, a fost sa ma imbrac cu bluze cu maneca lunga, pantalon sau fusta lunga, palarie cat sa imi acopere toata fata, si camasa inchisa pana in gat, pe toata perioada verii, adica din mai pana in septembrie, indiferend cat este de cald afara. Credeti-ma ca am in cercat an dupa an, tratamente, regimuri alimentare, creme, medicamente... NIMIC nu da rezultate! intr-un tarziu, am fost sfatuita chiar de doctor sa evit sa ies afara cand e soare, sa ies doar seara (ca liliecii). Medicina e neputincioasa in aceste cazuri. Nu iau medicamente nici macar atunci cand am febra, prefer metodele "medievale". Dar aceasta alegie solara mi-a pus capac. manac fructe cat pentru 5 persoane/zi de cand ma stiu. Nu fumez, nu consum alcool, nu folosesc creme de maini sau de picioare sau de fata, am folosit intotdeauna apa si sapunul. Nu mananc gras, mananc foarte multe legume, am analizele perfecte. Si totusi nu pot scapa de aceasta alergie. M-am saturat sa iau pe timpul verii antialergice ca sa nu ma mai manance eruptiile. Dorm in scaun la birou.
Nu vreau sa dezamagesc pe nimeni, doar vreau sa va deschid ochii. Medicina e neputincioasa, iar medicii dau dovada de bunavointa, incercand "pe intuneric" sa gaseasca o solutie.
Cum se trateaza alergia solara?