Afectiuni ale ficatului

Afectiuni ale ficatului Printre cele mai intalnite afectiuni ale ficatului se numara colecistita (inflamarea vezicii biliare) si hepatita. Colecistita este o boala care afecteaza mai ales femeile cu varste cuprinse intre 20 si 50 de ani, si poate aparea fie ca urmare a unui icter infectios, a constipatiei sau a unei apendicite netratate la timp. Insa sunt multi pacienti care sufera de colecistita fara sa fi avut vreuna din probleme mentionate mai sus. La acestia principala cauza a aparititiei bolii o constitue regimul alimentar bogat in grasimi si mai ales prajeli.

Iritatia produsa la nivelul stomacului de alimentele prajite va impiedica golirea vezicii biliare la timp, determinand inflamaea vezicii ca urmare a patrunderii si localizarii microbilor la nivelul acesteia (evacuarea constanta impiedica inmultirea microbilor patrunsi in vezica biliara).

Primele simptome care apar sunt durere localizata in partea dreapta sub marginea coastelor, greata, varsaturi, febra. Crizele apar de cele mai multe ori dupa mese bogate in grasimi sau dupa suparari. Netratata la timp, colecistita se agraveaza, la nivelul vezicii biliare putand aparea calculii biliari (pietre) dand boala ce se numeste litiaza biliara.

Pietrele sunt formate din colesterol, apar ca urmare a modificarii compozitiei bilei, la inceput fiind micute, insa pe masura trecerii timpului devin din ce in ce mai mari. Pietrele se poa localiza la nivelul canalelor biliare provocand crize hepatice, sau pot ramane in vezica pana ce aceasta nu isi mai poate indeplini functia. In acest caz vezica biliara trebuie indepartata (colecistectomie).

Hepatita este o alta afectiune grava a ficatului ce apare ca urmare a infectiilor virale si care afecteaza intreg organismul dar mai ales ficatul. Cele mai cunoscute tipuri de hepatita sunt cele notate cu litere de la A la E.

Hepatita A este provocata de virusul hepatic A si se mai numeste si hepatita epidemica deoarece apare in focare epidemice si afecteaza mai ales copiii. Se transmite prin contact direct cu bolnavul sau prin ingerarea de alimente si apa infestate.

Hepatita virala B este o boala mult mai severa decat hepatita A, se tranmite prin virusul hepatic B, caile de transmitere fiind prin transfuzii cu sange infectat, prin ace contaminate, sau prin ustensilele  de la saloanele cosmetice care prin manevrarea necorespunzatoare provoaca leziuni la nivelul epiteliilor. De asemenea se mai poate transmite si prin manevre stomatologice care de asemena lezeaza mucoasa bucala pana la aparitia sangelui. Sterilizarea corespunzatoare precum si folosirea ustensilelor de unica folosinta previn raspandirea virusului. Transmiterea se face si prin contact sexual neprotejat precum si de la mama la fat. In cazul hepatitei B exista  posibilitatea vaccinarii impotriva virusului hepatic B.

Virusul hepatic C (HVC) este raspunzator pentru cca 80% dintre bolnavii cronici. In cele mai multe cazuri hepatita cronica C evolueaza in ciroza hepatica si cancer hepatic. Transmiterea se poate face prin transfuzii cu sange infectat, contact sexual neprotejat, tranmiterea de la mama la fat, transmiterea sporadica prin folosirea ustensilelor nesterile care pot provoca sangerari. Deocamdata nu exista vaccin impotriva virusului hepatic C.

Fii prima care comentează


Alte articole TopFeminin

 • Dezvoltarea vorbirii si afectivitatii sugarului
  Dezvoltarea vorbirii si afectivitatii sugarului

  Dezvoltarea normala a vorbirii trebuie sa fie o preocupare permanenta a mamei. Legata de dezvoltarea vorbirii

 • Cocteiluri la minut
  Cocteiluri la minut

  Imbinarea reusita a aromelor fac din cocteil o bautura savuroasa si apreciata mai ales in sezonul

 • Martisoare, martisoare
  Martisoare, martisoare Martisorul bate la usa insa iarna nu vrea sa plece si gata. Vrea sa ne arate
 • Miss 2007
  Miss 2007

  Cele mai cunoscute concursuri de frumusete, la nivel mondial, din acest an:  Miss World 2007, Miss Univers

 • Astor Quick `n Go
  Astor Quick `n Go Ai o viaţă foarte intensă. Nu vrei să pierzi nimic din ea, dar în acelaşi timp
 • Salata de pepene
  Salata de pepene

  Vara este in toi, ca si pepenii si pentru a gati cu totul special, va propun