Tintaura

Tintaura

Tintaura este planta a carei principale calitati ajuta la revenirea poftei de mancare. Pentru aceasta proprietate se recomanda atat ceaiul cat si tinctura. Dar puteti prepara si sirop sau vin tonic, infuzie, cataplasma calda.

Tintaura are si proprietatea de a accelera si mari cantitatea de bila secretata, de a scadea febra in raceli si a imbunatati circulatia sangelui si este una dintre cele mai puternice ierburi detoxifiante ale organismului. Este recomandata in starile gripale, febra, intoxicatii alcoolice sau cu substante chimice, hepatita virala de tip A, B sau C, constipatie, dischinezie biliara, impotriva giardiei, anorexie, balonare, obezitate, dar si pentru tratarea eczemelor, colicii renali.

Se aduna in iulie, cand este inflorita.

Faceti un sirop din tintaura, astfel: puneti peste 2 lingurite de planta maruntita 300 ml de apa clocotita. Lasati vasul acoperit circa 15-20 de minute, dupa care strecurati. Adaugati 500 g zahar, insa este cel mai indicat sa puneti 4-5 linguri de miere, in ceaiul strecurat si lasati sa fiarba la foc mic pana capata consistenta unui sirop.

Dati la o parte si dupa e preparatul s-a racit complet, turnati-l intr-o sticla inchisa la culoare, prevazuta cu dop.

Copii pot lua 2-4 linguri de sirop, inainte de masa, pentru a avea pofta de mancare, iar adultii 4-7 linguri.

Puteti prepara si vin tonic : puneti 12 linguri de planta maruntita in 1 l de vin negru. Lasati 8 zile la macerat, agitand in fiecare zi recipientul si dupa aceste zile, filtrati vinul intr-o sticla curata, bien inchisa.

Beti cate un paharel inainte de mesele principale.





Fii prima care comentează


Alte articole TopFeminin