Ceaiul de coada-soricelului are proprietati antiseptice

De la aceasta planta medicinala se folosesc in special florile. Se mai poate utiliza si planta ca atare cu frunze si flori, dar fara radacina. Coada soricelului are un continut bogat in ulei volatil ( azulen) ce ii confera proprietati antiseptice puternice.
Ceaiul este recomandat in foarte multe afectiuni. In principal acesta calmeaza afectiunile stomacului si intestinelor cum sunt enterocolitele si gastritele. Calmeaza colicile stomacale, ajuta la eliminarea gazelor si restabileste pofta de mancare. Cresterea apetitului se datoreste unui principiu amar prezent in frunze, care poarta numele de achileina si care are proprietati tonice. Infuzia de coada-soricelului stimuleaza si secretia de acizi biliari calmand astfel spasmele hepatice.
O alta proprietate deosebita a acestei plante este reglarea menstruatiei neregulate, datorita princiipiilor active care reduc hemoragiile abundente si calmeaza durerile.
Pentru hemoroizi se recomanda amestecul de coada soricelului cu frunzele de urzica iar in cazul constipatiilor se poate adauga coaja de crusin. Ceaiul concentrat consumat dimineata pe stomacul gol ajuta la eliminarea viermilor intestinali.
Tusea si bronsita vor fi calmate daca veti bea o cana de ceai din flori de coada-soricelului. Pentru a prepara un ceai bun se vor adauga 2 linguri de planta uscata la 500 ml apa.
Infuzia se mai poate folosi si extern sub forma de bai sau comprese avand efecte calmante, antiinflamatoare si dezinfectante, regenereaza tesuturile, calmeaza tenurile inrosite si iritate.