Metode de contraceptie

Metode de contraceptie

Pentru prevenirea unei sarcini nedorite se recomanda folosirea metodelor de contraceptie. Este mult mai indicat si in aceeasi masura mult mai avantajos pentru o femeie sa previna prin mijloace anticonceptionale o sarcina, decat sa se ajunga la intreruperea ei.

Metodele de contraceptie sunt diverse. Puteti alege o metoda in functie de siguranta pe care aceasta o are, dar si in functie de recomandarea medicului specialist. Le voi enumera pe cele mai cunoscute si anume:


Metodele mecanice

Aceste metode au ca scop impiedicarea patrunderii spermatozoizilor in vagin sau in uter. Pot fi utilizate atat de el (prezervativ) cat si de ea (diafragme care se aplica pe colul uterin). Pentru femei, utilizarea diafragmei timp indelungat, poate produce leziuni la nivelul colului uterin si de aceea este necesar examenul ginecologic periodic.

Folosirea prezervativului este una dintre cele mai sigure metode. Pe langa faptul ca se evita aparitia sarcinii nedorite, un alt aspect, foarte important si deloc de neglijat, este acela ca aceasta metoda reduce riscul transmiterii bolilor venerice. Pentru persoanele care nu au o relatie stabila este metoda cea mai buna.

Metode chimice

Metodele au ca scop distrugerea spermatozoizilor care au ajuns in vagin. Anticonceptionalele chimice sunt sub forma de tablete, solutii sau creme si au in compozitie diversi acizi. Prin introducerea tabletelor in vagin, cu o jumatate de ora inainte de raportul sexual, se creeaza un mediu acid, iar spermatozoizii mor, deoarece ei nu pot supravietui decat in mediu alcalin. Mai trebuie mentionat faptul ca, tabletele trebuie lasate dupa contactul sexual, circa 10 ore. In ceea ce privesc solutiile se fac spalaturi vajinale imediat dupa actul sexual. Metoda nu este foarte eficienta si pe deasupra folosirea indelungata a acestor substante chimice poate sa produca iritatia vaginului.

Metodele naturale

 • metoda ritmica( a calendarului)
 • termometrizarea
Aceste metode naturale prezinta avantajul ca nu produc nicio tulburare a organismului atat din punct de vedere fizic cat si psihic. Trebuie insa sa existe acceptul ambilor parteneri atunci cand se recurge la o astfel de metoda.

Metoda ritmica

Specialistii au ajuns la concluzia ca perioada in care o femeie poate ramane gravida este destul de scurta si dureaza in medie 8 zile. Ovulatia se desfasoara in mod normal intre a 12-a si a 16-a zi a ciclului menstrual. Se stie de asemenea, ca spermatozoizii pot trai in caile genitale feminine 3 zile. Deci orice contact sexual cu trei zile inainte de ovulatie, in timpul ovulatiei si o zi dupa ovulatie poate duce la aparitia sarcinii. Astfel pentru un ciclu regulat, care dureaza 28 de zile se poate calcula foarte usor perioada de infertilitate. Pentru o siguranta maxima este bine sa se prelungeasca perioada de abstinenta cu inca 2 zile inainte si dupa perioada fertila.

Termometrizarea

Pentru determinarea perioadei ovulatiei se recurge la notarea temperaturii rectale matinale. In prima parte a ciclului menstrual temperatura este sub 37 de grade iar a doua zi dupa ovulatie este cu cateva linii peste 37. Temperatura trebuie luata dimineata imdiat dupa ce va treziti, din prima zi dupa menstruatie pana la menstruatia urmatoare. Aceste notatii trebuie facute cel putin un an pentru ca metoda sa dea rezultatele dorite. Ziua in care temperatura se ridica peste 37 de grade reprezinta ziua de dupa ovulatie. Contactul sexual este interzis cu 3-4 zile inainte si 3-4 zile dupa aceasta perioada in care temperatura s-a ridicat peste 37 grade Celsius. De examplu daca se observa o crestere a temperaturii intre a 11-a si a 14-a zi a ciclului se va evita contactul sexual intre ziua a 7-a si ziua a 18-a (numararea zilelor se face din prima zi a aparitiei menstruatiei).

Anticonceptionalele administrate pe cale orala

Atunci cand sunt folosite anticonceptionalele locale, apar o serie de inconveniente printre care eficianta scazuta si faptul ca cele mai multe metode jeneaza intr-o masura mai mica sau mai mare, buna desfasurare a actului sexual. Specialistii recomanda din ce in ce mai mult folosirea anticonceptionaleleo pe cale orala. Aceasta metoda este practic cea mai efecienta si are o sansa de reusita de 99%. Substantele active din aceste pilule inhiba ovulatia. Dezavantajul ar fi ca trebuie luate permanent din a 5-a zi a ciclului pana in a 25-a zi. Dupa intreruperea administrarii anticonceptionalelor s-a constatat o crestere a fertilitatii, iar copiii nascuti dupa aceasta perioada sunt perfect sanatosi. Anticonceptionalele se administreaza numai dupa consultarea medicului specialist.

Alte articole din aceeași categorie:
Ligatura trompelor

Comentarii

 • 3 0
  aurora
  sunt indicate anticonceptionale si dupa varsta de 40 ani?ce metoda este mai buna?

Adaugă un comentariu


Alte articole TopFeminin

 • Documentele necesare la un interviu
  Documentele necesare la un interviu

  In majoritatea articolelor vi s-a spus ce sa nu faceti la un interviu, cum trebuie sa va

 • SPA chiar la tine acasa!
  SPA chiar la tine acasa!

  Puteti sa scapati de stres, de griji si de probleme  prin crearea unui adevarat centru SPA chiar

 • Tiroida
  Tiroida

  Tiroida este o glanda endocrina impara, situata in partea anterioara a regiunii cervicale a coloanei vertebrale.

 • Intarirea sistemului imunitar
  Intarirea sistemului imunitar Sistemul imunitar apara organismul de agresiunile factorilor externi: virusuri, bacterii, substante toxice, iar pentru o buna
 • The Last King of Scotland
  The Last King of Scotland

  Un alt film premiat la decernarile trofeelor Oscar a fost Ultimul rege al Scotiei (The Last

 • Masti cosmetice de vara
  Masti cosmetice de vara

  Mastile cosmetice preparate in casa au un efect benefic asupra pielii fetei fie ca sunt facute