Sansa la viata, sansa la noi amintiri

Sansa la viata, sansa la noi amintiri Compania Procter&Gamble lanseaza a doua editie a campaniei „Sansa la viata, sansa la noi amintiri”. Editia din acest an isi propune sa continue demersurile intreprinse anul trecut pentru salvareIn Romania exista o singura clinica specializata in chirurgie cardio-vasculara pediatrica: Institutul de Boli Cardiovasculare si Transplant din Targu-Mures (IBCvT). Institutul ar trebui sa faca fata celor 900 de copii care trebuie operati in primul an de viata, dintre cei 1000-1200 care se nasc anual cu malformatii cardio-vasculare grave. Din pacate, capacitatile existente permit operarea in tara, in fiecare an, a doar aproximativ 300 de copii.

Din acest motiv, Procter&Gamble a decis ca si editia din acest an a campaniei “Sansa la viata, sansa la noi amintiri” sa sprijine cauza copiilor cu malformatii cardiace. Decizia privind sprijinirea proiectului de la Spitalul “M.S. Curie” a avut in vedere faptul ca Spitalul Clinic de Urgenta pentru Copii este unul dintre cele mai mari spitale de pediatrie din tara, are infrastructura de cardiologie pediatrica (terapie intensiva neonatala, compartiment cardiologie pediatrica) si a demarat la inceputul acestui an o campanie, impreuna cu Asociatia “Inima copiilor” si Liana Stanciu, pentru realizarea infrastructurii necesare unei sectii de cardio-chirugie pediatrica.

“La Spitalul “M.S. Curie” sunt examinati anual, pe profil cardiovascular, aproximativ 1.500 de pacienti, iar numarul cazurilor noi de malformatii cardio-vasculare depistate este in jur de 250-300/an. In spitalul nostru, in cadrul sectiei de Pediatrie 1, functioneaza Compartimentul de Cardiologie care, in colaborare cu Sectia ATI, poate aborda doar partea medicala a patologiei malformative. Spitalul detine, de asemenea, un corp de cladire care poate fi dedicat infiintarii unei sectii de chirurgie cardio-vasculara. Prin intermediul campaniei “Sansa la viata, sansa la noi amintiri” si cu ajutorul Ministerului Sanatatii, speram sa putem infiinta aceasta sectie si sa avem curand si o echipa de specialisti dedicata.”, a declara dr. Catalin Cirstoveanu, seful sectiei de Terapie Intensiva Neonatala de la Spitalul “Marie Curie”.

Campania “Sansa la viata, sansa la noi amintiri” se bucura de sprijinul Ministerului Sanatatii care finanteaza, de asemenea, Spitalul Clinic de Urgenta pentru copii “M. S. Curie” cu suma de 2.796.000 lei, pentru achizitionarea de aparatura medicala. Pana la 1 octombrie, Ministerul va aproba structura departamentului nou creat in cadrul spitalului, in vederea asigurarii personalului medical calificat in cadrul sectiei de cardio-chirurgie pediatrica, prin redistribuire si/sau prin angajare conform prevederilor legale in vigoare. a vietii copiilor cu malformatii cardiace, prin sprijinirea infiintarii unei sectii de cardio-chirurgie pediatrica la Spitalul Clinic de Urgenta pentru Copii “Maria Sklodowska Curie” din Bucuresti, prin intermediul unui parteneriat tripartit intre Procter&Gamble, Spitalul “M. S. Curie” si Ministerul Sanatatii. Sectia va avea o capacitate de a opera 200 de copii anual.

Campania “Sansa la viata, sansa la noi amintiri” se va derula in perioada 2 septembrie – 30 noiembrie 2009 si are ca obiectiv, pe langa contributia la dotarea clinicii de la Spitalul “Marie Curie”, si informarea parintilor, a medicilor de familie si a specialistilor, pentru depistarea precoce a malformatiilor cardiace congenitale, in vederea diagnosticarii timpurii si initierii tratamentului adecvat. Site-ul www.sansalaviata.ro vine in sprijinul parintilor cu informatii despre malformatiile cardiace la copii si modalitatile prin care pot fi corectate.

Campania „Sansa la viata, sansa la noi amintiri” are drept scop cresterea numarului de copii operati, prin depistarea precoce a malformatiilor cardiace congenitale si prin efectuarea interventiilor la momentul optim. Acest lucru se va realiza printr-o campanie de informare a parintilor, a medicilor de familie si a specialistilor, precum si prin sprijinirea infiintarii unei sectii de chirurgie cardio-vasculara pediatrica in cadrul Spitalului “M.S. Curie”, prin intermediul unui parteneriat tripartit intre Procter&Gamble, spital si Ministerul Sanatatii. Pentru ca demersurile de amenajare a blocului operator sa inceapa cat mai repede, Procter & Gamble a donat deja Spitalului “M.S. Curie” suma de 600 000 RON. Speram ca valoarea totala a donatiei, la sfarsitul campaniei, sa fie de minim 1,2 milioane de RON, similara donatiei de anul trecut de la Targu-Mures”, a declarat Olivia Ciubotariu, Specialist Relatii Externe la P&G.

Ce sunt malformatiile cardiace congenitale sau bolile cardiace congenitale?

Congenital inseamna “din nastere” (existent la nastere). Termenii frecvent folositi sunt: defecte cardiace congenitale, boli cardiace congenitale, malformatii cardiace congenitale sau boli cardiovasculare congenitale. Cuvantul “defect” (sau varianta sa stiintifica - malformatie) este mai corect decat cel de “boala”. Un defect cardiovascular congenital apare atunci cand inima sau vasele mari din apropierea acesteia nu se dezvolta normal (sunt formate incorect, malformate) inainte de nastere (in viata intrauterina).

Ce cauzeaza malformatiile cardiace congenitale?

Malformatiile cardiace congenitale sunt prezente la circa 0.8-1% dintre nou nascutii vii si reprezinta malformatiile congenitale cel mai des intalnite la nou nascuti.

In Romania, in lipsa unei statistici exacte, nu se cunoaste numarul exact de copii nascuti anual cu malformatii cardiace congenitale, insa numarul lor se estimeaza a fi in jur de 1000-1200/an. In majoritatea cazurilor nu se cunoaste motivul pentru care acestea apar. Uneori poate fi vorba de infectii in cursul sarcinii (cea mai des implicata fiind rubeola, aceasta putand interfera in dezvoltarea normala a inimii fatului sau in dezvoltarea normala a altor organe). Si alte virusuri pot fi implicate in producerea malformatiilor cardiace congenitale, iar uneori ereditatea joaca si ea un rol important.
Fii prima care comentează


Alte articole TopFeminin

 • George Michael la Bucuresti
  George Michael la Bucuresti

  Un alt eveniment important care va avea loc anul acesta, este venirea lui George Michael la

 • Prajituri de post
  Prajituri de post Placinta cu ciuperci Ingrediente: 500 g ciuperci, 50 g margarina, 1 ceapa, foi de placinta,
 • Menopauza
  Menopauza

  Menopauza defineste perioada in care activitatea ovarelor intra in repaus. Menopauza nu trebuie confundata cu sindromul

 • De ce ai celulita?
  De ce ai celulita? Conform ultimelor statistici, flagelul celulitei afecteaza aproximativ 80% din populatia feminina peste 18 ani. In anotimpul
 • Alimentatia la san a copilului
  Alimentatia la san a copilului Alaptarea la san constituie alimentatia cea mai indicata pentru sugar in primele 5-6 luni de viata.
 • Tamplaria din aluminiu
  Tamplaria din aluminiu Pierderile de caldura prin intermediul ferestrelor reprezinta aproximativ 25-30% din totalul pierderilor de caldura din locuintele


Linkuri utile

 • TopFeminin este un proiect Zeplia.
 • HandleDroid, primiți alerte când un nume de utilizator dorit devine disponibil pe Twitter, Facebook sau Instagram.
 • Norel's Happy Hands, produse de mercerie, fire pentru tricotat și croșetat, jucării și decorațiuni handmade.


Discuții pe forumTrimite o felicitare


coafuri

diete