Noaptea Invierii

Noaptea Invierii

Noaptea Invierii reprezinta Invierea lui Isus Hristos din mormantul in care a fost asezat dupa ce si-a dat viata pe crucea pe care a fost rastignit pe dealul Golgota din Ierusalim. Invierea are loc sambata seara, spre duminica pascala, indiferent de data in care cade Sfantul Paste si este si un prilej de a se reuni intreaga familie pentru a sarbatori aceasta "izbanda a vietii impotriva mortii".Credinciosii merg la biserica pentru a asculta slujba de Inviere si pentru a lua lumina sfanta, aceasta fiind luata de preot cu ajutorul unei lumanari, de la candela de pe Sfanta Masa din altarul bisericii. De la lumanarea preotului, credinciosii sunt chemati sa ia lumina, prin rostirea cuvintelor: "Veniti de luati lumina !" si se raspandeste pana la ultimul om.

Sarbatoarea Sfintelor Pasti nu comemoreaza doar Invierea Domnului din morti, ci si faptul ca "toate s-au umplut de lumina: si cerul si pamantul si cele dedesupt" (Cantarea III, 2 - de la Canonul Utreniei din noaptea Invierii).

La miezul noptii incep sa bata clopotele bisericilor si oamenii care asista la slujba, incep sa cante "Hristos a inviat din morti, cu moartea pre moarte calcand!”, tinand in mana lumanarea aprinsa si se da roata biserica de 3 ori. Dupa luarea luminii cei care au morti ingropati le duc lumina Invierii pentru a se bucura si ei de Invierea Domnului Isus Hristos Mantuitorul lumii.

 E o datorie sa ne amintim de cei care nu mai sunt, pentru ca viata este una, aceea de dupa moarte, adica viata vesnica si noi nu facem decat un popas pe pamant.

Sfantul Mitropolit al Olteniei, Teofan spune ca daca “Hristos a inviat, fiind inceput (al invierii) celor adormiti (I Corinteni 15:20), atunci vom invia si noi. Iar daca noi toti vom invia intr-o zi, atunci viata noastra are un sens. Ea nu se termina in tragedia mortii si in bezna mormantului".

Pentru multi slujba de Inviere reprezinta si o oportunitate de a se intalni cu cei cunoscuti, rude, familie sau cu prieteni, colegi, pe langa ascultarea Sfintei slujbe si luarea sfintelor pasti, care reprezinta bucatele de anafura sfintita.

Comentarii

 • 3 0
  Anonim
  aceste cuvinte care iti incalzesc inima cand le citesti sunt adevarate. LAKE!
 • 2 0
  sergiu
  aceasta nu doar e frumos ci si adevarat tinarului poet i-a venit ideea de la Dumnezeu.
 • 1 0
  Anonim
  mia placut mersiiii
 • 1 0
  denisa
  Va multumesc l-am folosit la sc

 • 2 1
  @NONYM
  ms si mie mia fost de folos aceasta compunere ms mult
 • 1 0
  se
  e fain cat de cattt
 • 3 0
  eduard
  imi place foarte mult sa citesc si sa fac compuneri dar aceasta descriere a fost si este nemaipomenita.
  m-a inspirat mult . eu am doar 11 ani
 • 2 0
  Tedros
  Foarte frumos,tot adevarat,chear mi-a fost de ajutor... :D
 • 9 1
  Mihaela
  Multumesc mult!Mi`a fost de mare ajutor aceasta compunere!Multumesc!FOARTE FRUMOS!!
 • 4 8
  roxana
  imi place ceea ce scrie despre noaptea de inviere si este chiar adevarat tot ce sa scris

Adaugă un comentariu


Alte articole TopFemininLinkuri utile

 • TopFeminin este un proiect Zeplia.
 • HandleDroid, primiți alerte când un nume de utilizator dorit devine disponibil pe Twitter, Facebook sau Instagram.
 • Norel's Happy Hands, produse de mercerie, fire pentru tricotat și croșetat, jucării și decorațiuni handmade.


Discuții pe forumTrimite o felicitare


coafuri

diete