Imbracaminte toxica

Imbracaminte toxica Titlul poate suna un pic bizar (daca nu mai mult), dar asta este raportul Greenpeace de anul trecut: imbracamintea pe care obisnuim sa o cumparam din magazinele unor branduri foarte cunoscute este impregnata cu substante toxice. Si vorbim despre imbracamintea "made in Asia", acolo unde costurile de productie sunt foarte mici si unde deseori conditiile de lucru sunt la limita sclaviei moderne. Dar cum traim intr-o epoca "low cost", de cele mai multe ori ne intereseaza mai mult cat scoatem din buzunar pentru un anumit produs si mai putin unde si cum a fost fabricat.

Revenind la studiu, Greenpeace trage un semnal de alarma (si in ultimii 3-4 ani a tot facut valva pe aceasta tema) si arata ca in 2/3 din probele analizate a fost depistata o substanta extrem de nociva pentru organism si anume etoxilatul de nonilfenol (NPE). Acest compus a fost indelung folosit in industria textila pentru proprietatile sale tensioactive (este un bun detergent). Din 2003 UE a interzis utilizarea acestuia deoarece NPE se tranforma rapid in nonilfenol (NP) unul dintre cei mai cunoscuti perturbatori endocrinieni. Structura nonilfenolului este "asemanatoare" estradiolului (hormon care este responsabil de trasaturile secundare feminine), iar receptorii endocrinieni se pot insela si pot confunda nonilfenolul cu estradiolul.

Studiile realizate la pesti au scos la iveala fenomenul de feminizare a masculilor, iar la mamifere s-au observat modificari ale ADN-ului spermei, ceea ce a dus la cresterea infertilitatii.

Pe langa NP, hainele pe care la purtam sunt impregnate cu o serie de coloranti azoici si ftalati substante care pot patrunde prin piele, mai ales daca pielea este lezata, si pot provoca o serie de afectiuni.

Ce e de facut? In primul rand ar trebui sa constientizam faptul ca inainte de a purta haine noi (in special cele care vin in contat direct cu pielea) trebuie sa le spalam o data, de doua ori. Trebuie sa invatam sa cumparam haine care sunt fabricate din tesaturi naturale (in, bumbac, lana) si care nu sunt colorate intens. Daca si dupa una, doua spalari hainele lasa urme colorate pe piele ar fi bine sa renuntam la ele. Si ar mai fi ceva: hainele fabricate in UE sunt supuse unor reguli mai stricte de fabricatie, deci mai multa atentie la eticheta!
Fii prima care comentează


Alte articole TopFemininLinkuri utile

  • TopFeminin este un proiect Zeplia.
  • HandleDroid, primiți alerte când un nume de utilizator dorit devine disponibil pe Twitter, Facebook sau Instagram.
  • Norel's Happy Hands, produse de mercerie, fire pentru tricotat și croșetat, jucării și decorațiuni handmade.


Discuții pe forumTrimite o felicitare


coafuri

diete