Cum se stabileste valoarea diamantelor

Cum se stabileste valoarea diamantelor Valoarea diamantelor se stabileste in functie de patru parametrii, indicatori care mai poarta numele de sistemul celor patru C: carat, culoare, claritate si cut (taietura). Acest sistem a fost stabilit in anii 50 de catre Institutul American de Pietre Pretioase.

Caratul este unitatea de masura pentru diamante si defineste greutatea unui diamant. Cu cat un diamant are mai multe carate, cu atat este mai valoros si deci mai scump. Spre deosebire de aur, unde caratul reprezinta numarul partilor de aur din 24 parti de aliaj, pentru diamante si toate celelalte pietre pretioase, un carat defineste masa acelei pietre si este de 0.2 g sau 100 puncte.

Culoarea diamantelor este impartita pe o scara de la D la Z. Diamantele incolore (D) sunt cele mai valoroase, fiind diamante pure, insa sunt extrem de rare. Cu cat diamantul este mai colorat (Z) cu atat valoarea lui este mai mica. De exemplu, un diamant care are in compozitia sa impuritati pe baza de azot va absorbi lumina albastra din spectrul vizibil si va deveni colorat in nuante de galben pana spre maron. Diamantele care nu fac parte din scala de culori D-Z sunt diamante rare. Se intalnesc astfel diamante roz, diamante albastre, diamante verzi.

Claritatea unui diamant face referire la gradul de impuritati prezente, impuritati care sunt numite de specialisti incluziuni. Cu cat un diamant are mai putine incluziuni cu atat este mai scump. Diamantele cu claritate desavarsita sunt extrem rare si totodata foarte scumpe, insa diamantele fara incluziuni vizibile cu ochiul liber, asa numitele diamante eye-clean, sunt ceva mai accesibile ca pret.

Taietura (cut) diamantului ii da acea frumusete inegalabila. Dupa ce este taiat in fatete si apoi slefuit, lumina care cade pe diamant este reflectata, aparand acea staralucire caracteristica a acestei pietre pretioase. Cea mai cunoscuta taietura a unui diamant este briliantul rotund, insa mai exista si alte taieturi cum ar fi: braquette, smerald, trillion, marquise, princess.

Pe langa frumusete, diamantele reprezinta si o investitie de durata. Inainte de a va cumpara un diamant asigurati-va ca are un certificat gemologic valabil. Acest tip de certificat este eliberat de catre un laborator acreditat, in urma unor analize fizice efectuate de catre un specialist gemolog care atesta calitatea si deci valoarea diamantului.
Fii prima care comentează


Alte articole TopFemininLinkuri utile

  • TopFeminin este un proiect Zeplia.
  • HandleDroid, primiți alerte când un nume de utilizator dorit devine disponibil pe Twitter, Facebook sau Instagram.
  • Norel's Happy Hands, produse de mercerie, fire pentru tricotat și croșetat, jucării și decorațiuni handmade.


Discuții pe forumTrimite o felicitare


coafuri

diete