Semnificaţia viselor

Semnificaţia viselor Seminificaţia viselor (sau interpretarea viselor) este procesul prin care dăm un anumit sens unui vis. În multe culturi din antichitate, printre care Egiptul şi Grecia, visul era considerat o formă de comunicare supranaturală sau o intervenţie divină, al cărei mesaj putea fi descifrat de cei cu anumite puteri.

Grecii antici au construit temple pe care le numeau Asclepieions în care erau trimişi oamenii bolnavi pentru a se vindeca. Ei credeau că însănătoşirea se va face prin intervenţie divină în timpul viselor pe care bolnavii le aveau în aceste temple. Visele erau considerate şi profeţii sau semne. În Egiptul antic, preoţii erau cei care dezvăluiau semnificaţia viselor. Visele si interpretarea viselor au avut o importanţă considerabilă în majoritatea culturilor.

La sfârşitul secolului 19, interpretarea viselor a fost inclusă într-un domeniu mai larg: psihanaliza. Conţinutul visului este analizat pentru a dezvălui părţile sale latente. Una dintre lucrările cele mai cunoscute în acest domeniu este The Interpretation of Dreams(Interpretarea viselor) a lui Sigmund Freud.

În 1953, Calvin S. Hall a dezvoltat o teorie în care visul era considerat un proces cognitiv. Hall argumentează că visul este un gând sau o secvenţă de gânduri care au loc în timpul somnului şi că imaginile din timpul viselor sunt reprezentări vizuale ale concepţiilor proprii.

De exemplu, dacă visezi că eşti atacat de un prieten, ar putea însemna frica ta de prietenie.

Alte exemple implică metafore specifice unei anumite culturi: de exemplu, o pisică simbolizează un apel la folosirea intuiţiei. Pentru un vorbitor de limba engleză sensul acestei interpretări vine de la "more than one way to skin a cat", dar pentru un vorbitor de limba română această interpretare nu are nici o logică. Acesta este motivul pentru care nu vom da aici nicio listă sau dicţionar de interpretare a viselor. Doar un sfat: te poţi distra copios încercând să foloseşti un astfel de dicţionar de interpretare a viselor dar gândiţi-vă bine înainte de a lua decizii bazate pe astfel de interpretări.

Privit dintr-o altă perspectivă (cea creştină) iată un citat al Sf. Ignatie Brianceaninov: "Demonii se folosesc de vise pentru a tulbura şi vătăma sufletele omeneşti; chiar şi monahii neîncercaţi, luând aminte la vise, îşi aduc vătămare şi din aceasta pricină trebuie neapărat să arătam aici ce însemnătate au visele în ceea ce priveşte omul a carui fire nu este încă înnoită prin Duhul Sfânt".
Fii prima care comentează


Alte articole TopFeminin

 • Invata sa slabesti eficient!
  Invata sa slabesti eficient! Ai recurs la o dieta care iti garanteaza pierderea catorva kilograme intr-o saptamana, mergi la sala
 • Mituri despre ciocolata
  Mituri despre ciocolata

  Cele mai multe mituri despre ciocolata se refera la faptul ca ciocolata ingrasa. Este foarte adevarat

 • Cum sa-l faci un indragostit incurabil
  Cum sa-l faci un indragostit incurabil

  Cum sa-l faci un indragostit incurabil, un sclav fara scapare? Trebuie doar sa strecori in discutia

 • Cutiuta muzicala vol.5 si vol.6
  Cutiuta muzicala vol.5 si vol.6

  Cutiuta muzicala vol.5 si vol.6 reprezinta ultimele cd-uri din seria "Cutiuta muzicala" cantece pentru copii, produse de

 • Tae-Bo
  Tae-Bo

  Cuvantul tae-bo inseamna Total Awareness Excellent Body Obedience si sunt cele mai noi si cele mai

 • Decoreaza balconul sau terasa
  Decoreaza balconul sau terasa

  Transforma sau decoreaza balconul sau terasa in oaze de relaxare, iar ca acest lucru sa fie