Craciunul in traditia romaneasca

Craciunul in traditia romaneasca Peste tot unde exista suflare romanesca cu simtamant crestin, Crăciunul este una din cele mai importante sarbatori religioase, este sarbatoarea Nasterii Domnului, prilej de bucurie, pace si liniste spirituala. Este o zi în care daruim si primim multa iubire si caldura sufleteasca. Acest lucru se remarca în entuziasmul cu care se fac pregatirile pentru Craciun.

Credinţă şi legende

Pentru lingvisti, cuvantul "Craciun" este un cuvant ciudat. Unii sustin că ar proveni din limba latina, si anume din "creatio", care inseamnă creatiune, nastere. Ramane însă o pura ipoteza. Altii sustin că e vorba de un cuvant mult mai vechi, tracic, dinainte de romanizarea Daciei. In folclor se spune că Fecioara Maria, cand trebuia sa nasca pe fiul lui Dumnezeu, umbla, însotita de dreptul Iosif, din casa în casa, rugandu-i pe oameni sa-i ofere adapost. Ajungand la casa unui anume Craciun, este dusa de sotia acestuia în grajd, unde da nastere lui Iisus. De asemenea, se spune ca in noaptea sfantă a nasterii lui Cristos s-au deschis cerurile si Duhul Sfant a coborat deasupra Fiului lui Dumnezeu, luminand grajdul in care domnea intunericul. Deci Craciunul este o sarbatoare sfantă care aduce lumina in sufletele oamenilor.

Colindele de Crăciun

Sărbătoarea Crăciunului este anunţată prin obiceiul copiilor de a merge cu colindul, pentru a vesti Naşterea Mântuitorului. De asemenea, o veche tradiţie este "mersul cu icoana", un fel de colindat care se face de către preoţii comunităţii locale cu icoana Naşterii Domnului, binecuvântându-se casele şi creştinii. Colindele de iarnă sunt texte rituale cântate, închinate Crăciunului şi Anului Nou. Originea lor se pierde în vechimile istoriei poporului român.

Colindele, precum şi obiceiurile colindelor sunt prezente şi la alte popoare, şi s-ar putea ca ele să dateze din timpul romanizării. De pildă, colinda românească "Scoală, gazdă, din pătuţ" există şi la văleni, unde aceasta e cea mai răspândită, sub numele de "Dji vén cwerî m'cougnou d'Noyé".

Obiceiurile culinare

Timp de 40 de zile înainte de sărbători creştinii respectă Postul Crăciunului, care se încheie în seara de Crăciun după litie. Tăierea porcului în ziua de Ignat (la 20 decembrie) este un moment important ce anticipă Crăciunul. Pregătirea mâncărurilor capătă dimensiunile unui ritual străvechi: cârnaţii, chişca, toba, răciturile, sarmalele, caltaboşul şi nelipsitul cozonac vor trona pe masa de Crăciun, fiind la loc de cinste alături de vinul roşu preţuit de toată lumea.

Citește și despre 5 tradiții de Crăciun pentru un An Nou plin de noroc.





Fii prima care comentează


Alte articole TopFeminin

  • Aranjamente florale
    Aranjamente florale

    Primavara inseamna culoare: pomi infloriti, verde crud si foarte multe flori. Suntem incantate de minunatia si

  • 10 semne sigure că te place
    10 semne sigure că te place Stai liniștită, toate ne-am întrebat la un moment dat dacă un bărbat ne place sau este
  • Coafuri pentru vara 2007
    Coafuri pentru vara 2007

    Tendinta in coafuri pentru vara 2007 este una destul de simpla si usor de realizat, si nu trebuie sa

  • Varicele, dusmanul picioarelor frumoase
    Varicele, dusmanul picioarelor frumoase Temperaturile extreme de afara ne fac sa renuntam la hainele sobre, la pantalonii lungi si la
  • Casino Royale
    Casino Royale Casino Royal este cel de al 21-lea film cu indragitul personaj 007 si primul pentru noul
  • Alergii
    Alergii

    O data cu venirea primaverii suntem dispusi la astenia de primavara, dar sa facem si alergii,