Craciunul in traditia romaneasca

Craciunul in traditia romaneasca Peste tot unde exista suflare romanesca cu simtamant crestin, Crăciunul este una din cele mai importante sarbatori religioase, este sarbatoarea Nasterii Domnului, prilej de bucurie, pace si liniste spirituala. Este o zi în care daruim si primim multa iubire si caldura sufleteasca. Acest lucru se remarca în entuziasmul cu care se fac pregatirile pentru Craciun.

Credinţă şi legende

Pentru lingvisti, cuvantul "Craciun" este un cuvant ciudat. Unii sustin că ar proveni din limba latina, si anume din "creatio", care inseamnă creatiune, nastere. Ramane însă o pura ipoteza. Altii sustin că e vorba de un cuvant mult mai vechi, tracic, dinainte de romanizarea Daciei. In folclor se spune că Fecioara Maria, cand trebuia sa nasca pe fiul lui Dumnezeu, umbla, însotita de dreptul Iosif, din casa în casa, rugandu-i pe oameni sa-i ofere adapost. Ajungand la casa unui anume Craciun, este dusa de sotia acestuia în grajd, unde da nastere lui Iisus. De asemenea, se spune ca in noaptea sfantă a nasterii lui Cristos s-au deschis cerurile si Duhul Sfant a coborat deasupra Fiului lui Dumnezeu, luminand grajdul in care domnea intunericul. Deci Craciunul este o sarbatoare sfantă care aduce lumina in sufletele oamenilor.

Colindele de Crăciun

Sărbătoarea Crăciunului este anunţată prin obiceiul copiilor de a merge cu colindul, pentru a vesti Naşterea Mântuitorului. De asemenea, o veche tradiţie este "mersul cu icoana", un fel de colindat care se face de către preoţii comunităţii locale cu icoana Naşterii Domnului, binecuvântându-se casele şi creştinii. Colindele de iarnă sunt texte rituale cântate, închinate Crăciunului şi Anului Nou. Originea lor se pierde în vechimile istoriei poporului român.

Colindele, precum şi obiceiurile colindelor sunt prezente şi la alte popoare, şi s-ar putea ca ele să dateze din timpul romanizării. De pildă, colinda românească "Scoală, gazdă, din pătuţ" există şi la văleni, unde aceasta e cea mai răspândită, sub numele de "Dji vén cwerî m'cougnou d'Noyé".

Obiceiurile culinare

Timp de 40 de zile înainte de sărbători creştinii respectă Postul Crăciunului, care se încheie în seara de Crăciun după litie. Tăierea porcului în ziua de Ignat (la 20 decembrie) este un moment important ce anticipă Crăciunul. Pregătirea mâncărurilor capătă dimensiunile unui ritual străvechi: cârnaţii, chişca, toba, răciturile, sarmalele, caltaboşul şi nelipsitul cozonac vor trona pe masa de Crăciun, fiind la loc de cinste alături de vinul roşu preţuit de toată lumea.

Citește și despre 5 tradiții de Crăciun pentru un An Nou plin de noroc.





Fii prima care comentează


Alte articole TopFeminin

  • Leagane bebe
    Leagane bebe

    Cele mai performante leagane bebe sunt cele electrice, automate, la care viteza de leganare este reglata

  • Patru pasi pentru a avea o piele frumoasa
    Patru pasi pentru a avea o piele frumoasa

    Piele are nevoie de o ingrijire atenta in orice anotimp. Trebuie sa stiti ce tip de

  • Imbracaminte toxica
    Imbracaminte toxica Titlul poate suna un pic bizar (daca nu mai mult), dar asta este raportul Greenpeace de
  • Tratamente cu alge pentru slabit
    Tratamente cu alge pentru slabit

    Aceste tratamente cu alge pentru slabit au efecte spectaculoase impotriva celulitei. Algele (rosii, brune, verzi, albastre)

  • Cocteiluri
    Cocteiluri

    Pentru cele dornice sa incerce mixuri mai savante, iata cateva retete de cocteiluri foarte renumite.

    Solar

  • Condimente aromate
    Condimente aromate

    Condimentele sunt folosite in alimentatie pentru a da o savoare deosebita mancarii. Ele au si un