5 tradiții de Crăciun pentru un An Nou plin de noroc

5 tradiții de Crăciun pentru un An Nou plin de noroc Cea mai îndrăgită sărbătoare a anului se apropie. E perioada în care te bucuri de căldura familiei, pregătești bunătăți pentru cei dragi, oferi și primești multă dragoste. Și pentru ca anul ce vine să-ți aducă mult noroc și prosperitate, trebuie să respecți câteva tradiții. Noi am făcut o listă cu cele mai întâlnite obiceiuri de Crăciun în tradiția românească.

Mersul la colindat și primirea colindătorilor

Cea mai frumoasă amintire a copilăriei, din perioada sărbătorilor de iarnă, este mersul la colindat. În grupuri mai mari, sau mai mici, copiii se adună și merg prin vecini să vestească nașterea pruncului Iisus. Este de bun augur să primești colinda lor și să le oferi covrigi, nuci, portocale, mere, bomboane de ciocolată sau bani.

Prepararea mâncării tradiționale

cozonac
În tradiția românească, de sărbători, se prepară foarte multe specialități din carne de porc. Românii gătesc piftie, caltaboș, lebăr, cârnați, friptură de porc la tavă, sarmale, cozonac, salată boeuf. Un obicei străvechi spune că, pe lângă preparatele amintite mai sus, să faci o plăcintă în care să pui un ban de argint. Cel care va găsi banul în ziua de Crăciun, va avea mult noroc anul viitor.

Împodobirea bradului

Bradul, asociat cu Sfânta Treime datorită formei sale triunghiulare, este pentru creștinii din întreaga lume un pom sacru. În Ajun se împodobește bradul cu globulețe roșii, panglici colorate, beteală, luminițe și astfel, el devine simbolul cunoașterii și al bogăției.

Oferitul cadourilor

cadouri de Crăciun
Tradiția de a oferi cadouri celor dragi este legată de evenimentele care s-au petrecut la nașterea pruncului Iisus. Din acea perioadă datează legenda generozității lui Crăciun, cel care s-a îndurat și i-a primit pe Maria și Iosif în ieslea sa. Acolo, în staulul sărăcăcios, Maria l-a născut pe Iisus. Biblia amintește că, la ieslea cea săracă, ajung cei trei magi de la Răsărit cu aur, smirnă și tămâie pentru a le oferi în dar Mântuitorului. Oferă și tu cadouri celor apropiați și anul ce vine te va răsplăti cu multe bucurii.

Masa de Crăciun

lumânare de Crăciun

Pe 25 decembrie se întâlnește toată familia și împreună mănâncă din preparatele tradiționale. Pentru a avea noroc și belșug în noul an, pe masă vor sta o lumânare aprinsă și grâul pus la încolțit de Sfântul Andrei.





Fii prima care comentează


Alte articole TopFeminin



Linkuri utile

  • TopFeminin este un proiect Zeplia.
  • HandleDroid, primiți alerte când un nume de utilizator dorit devine disponibil pe Twitter, Facebook sau Instagram.
  • Norel's Happy Hands, produse de mercerie, fire pentru tricotat și croșetat, jucării și decorațiuni handmade.


Discuții pe forum



Trimite o felicitare


coafuri

diete