Ce este BIOcosmetica?

Ce este BIOcosmetica? Ce este BIOcosmetica? “Bios” – din limba greaca inseamna “viata”, astfel, vorbim despre o “cosmetica vie”.

In mijlocul betoanelor si a asfalturilor incinse, inghitind tone de praf si respirand zi de zi imensul volum de gaze nocive, omul modern tanjeste din ce in ce mai mult dupa un mod de viata ecologic si sanatos. El cauta apa curata si alimente veritabile, aer proaspat si haine confectionate din fibre naturale. Cosmetica nu poate ramane in afara noilor tendinte.

Daca aruncam o privire in trecut, vedem ca acele mijloace cosmetice de demult contineau substante exclusiv naturale. Tehnologiile moderne au revolutionat cosmetologia. Astazi exista produse extrem de eficiente impotriva imbatranirii, impotriva acneei etc. Producatorii de cosmetice apeleaza tot mai mult la natura, deoarece componentii chimici, utilizati in cosmeticele traditionale, pot avea efecte nedorite.

Cosmetica, despre care vorbim aici, are mai multe nume. De cele mai multe ori, este numita “Cosmetica naturala” sau “BIOcosmetica”, arareori – cosmetica “Organica”, “Ecologica” sau “Vie”. Din pacate, de cele mai multe ori acesti termeni sunt utilizati in mod nejustificat, cu un vadit scop publicitar si de marketing. Concentratia ingredientelor naturale, prezente in compozitie, este mai importanta decat un nume oarecare. Astfel, produsele cosmetice ce se pretind a fi naturale, se pot imparti in 3 grupe:

Grupa1 - SIMPLA PUBLICITATE

In aceasta grupa intra produse, in compozitia carora sunt incluse in principiu doar substante chimice. Ingredientul natural este intr-o concentratie atat de mica (chiar 1%), incat nu poate avea vreun efect asupra pielii. O astfel de cosmetica nicidecum nu se poate numi naturala. Studiati, din curozitate, lista de ingrediente de pe un produs, ce se vinde in orice magazin si veti vedea, ca extractele naturale se afla tocmai la sfarsitul listei, ceea ce inseamna o concentratie de 1% (maxim 2%), restul listei insemnand denumiri lungi de ingrediente chimice. Chiar daca se declara “naturala” prin publicitatea sa, aceasta cosmetica nu constituie subiectul discutiei noastre.

Grupa 2 - IN ARMONIE CU NATURA

De cele mai multe ori, grupa a doua este denumita “naturala”. La baza acestor produse cosmetice stau ingredientele naturale in concentratie mare, dar sunt utilizate si substante de provenienta chimica in concentratie mica: conservanti, emulgatori, parfum si alte ingrediente, ce asigura o aplicare mai confortabila, aroma si un termen de valabilitate indelungat.

Majoritatea producatorilor de cosmetice pun accent pe prezenta ingredientelor naturale in compozitia produselor pe care le fabrica. Intrebarea este urmatoarea: cate ingrediente naturale sunt prezente in compozitie si in ce concentratie? Unii producatori le utilizeaza in cantitate infima, iar altii – alcatuiesc formula produselor pe baza lor. Tocmai ultima categorie, care nu numai ca include in compozitia produselor substante “vii”, dar le utilizeaza ca baza, se si numeste “BIOcosmetica”. Acest termen se aplica produselor pentru a indica un nivel superior de calitate.

BIOcosmeticele se impart in doua grupe: produse, in compozitia carora intra ingrediente de provenienta vegetala si produse, in compozitia carora intra ingrediente de provenienta animala.

1. Produsele BIOcosmetice pe baza de ingrediente vegetale sau fitocosmeticele - includ extracte, uleiuri eterice, ceruri si alte substante extrase din flori, radacini, frunze sau fructe. Plantele trebuie sa provina dintr-un mediu curat, nepoluat si sa nu fie tratate chimic. Nerespectarea acestor conditii, precum si supradozajul ingredientelor naturale (sau a celor chimice, in cazul grupei 1), pot duce la diverse forme de alergii.

In comparatie cu produsele cosmetice, la baza carora se afla substantele chimice, biocosmetica pe baza de ingrediente vegetale are o actiune “moale” asupra pielii, din cauza asemanarii celulelor plantelor si a celor umane. Ea nu intervine in procesele ce au loc in straturile profunde ale pielii, curatand, hidratand, hranind si intarind doar straturile superioare ale epidermei.

2. Produsele BIOcosmetice pe baza de ingrediente de provenienta animala se adreseaza doar tenului matur! Sunt cunoscute efectele regenerante ale laptisorului de matca, cele stimulatorii ale extractului de lipitori sau capacitatea de penetrare a extractului de ulei de nurca. In ultimii ani se vorbeste tot mai mult despre controversata “cosmetica celulara” intrata pe piata de putin timp. Aceasta cosmetica, ce nu a trecut inca examenul timpului, precum a facut-o fitocosmetica, contine substante cu o activitate biologica pronuntata – extracte de tesuturi embrionare si extracte de placenta umana sau animala. Unul dintre neajunsurile cosmeticelor in discutie este implicarea lor in procesele metabolice profunde ale organismului, ce poate provoca uneori complicatii.

Grupa 3 - 100% NATURALE

In aceasta grupa includem cosmeticele, in compozitia carora intra doar ingrediente naturale. Rolul emulgatorilor, al conservantilor si al parfumurilor sunt indeplinite de uleiurile vegetale si eterice. Exista foarte putini producatori de astfel de produse, iar standardele de apreciere a ceea ce se cheama “100% natural” difera de la o tara la alta.

Aceste produse au si ele neajunsurile lor. Omul modern, obisnuit cu parfumurile artificiale rafinate, gaseste aceste produse incomode, lipsite de finete si stridente. Cremele pot parea putin grele, cu absorbtie proasta. Insa problema cea mai mare o constituie provocarea reactiilor alergice. Unii cercetatori arunca vina chiar pe organismul uman, extractele vegetale neavand de ce sa provoace alergii, fiind absolut fiziologice. Insa organismul omului, in special al celui din mediul urban, este atat de intoxicat, incat “intra in conflict” cu ingredientele naturale pure. Rezultatul este alergia.

Dr.Ciobanu Mihai,
medic medicina generala.

Fii prima care comentează


Alte articole TopFemininLinkuri utile

  • TopFeminin este un proiect Zeplia.
  • HandleDroid, primiți alerte când un nume de utilizator dorit devine disponibil pe Twitter, Facebook sau Instagram.
  • Norel's Happy Hands, produse de mercerie, fire pentru tricotat și croșetat, jucării și decorațiuni handmade.


Discuții pe forumTrimite o felicitare


coafuri

diete