Uleiul de palmier, un produs controversat

Dupa ce am vazut de curand un documentar despre productia si consumul de ulei de palmier, am inceput sa ma intreb oare cat de bun este uleiul de palmier pentru sanatate si mediu inconjurator?
Acum cativa ani, entuziasmata de tot ce citeam despre acest produs am cumparat si eu ulei de palmier. Acest ulei este foarte bun pentru a praji alimentele, deoarece nu se transforma in produsi cancerigeni atunci cand este incalzit la temperaturi ridicate si contine si o serie de antioxidanti naturali precum vitamina E si precursori ai vitaminei A.
Cum uleiul de palmier se solidifica in timp la temperatura ambianta, nu mi s-a parut deloc comod sa-l folosesc. Nefiind o mare amatoare de prajeli am renuntat la uleiul de palmier si am folosit variantele clasice: ulei de masline si ulei de floarea soarelui.
Acum, cand am vazut documentarul despre uleiul de palmier, mi-am dat seama ca tot timpul e la fel: dupa ce se mediatizeaza intens un produs ca fiind nemaipomenit de bun pentru sanatate, in cativa ani apar studii care spun ca de fapt produsul respectiv nu e chiar atat de bun asa cum se credea la inceput.
Studiile au aratat ca uleiul de palmier este foarte bogat in grasimi saturate, asemanatoare celor de origine animala (de aceea si procesul de solidificare), grasimi care se depun pe artere si provoaca o serie de afectiuni cardiace. Mai mult decat atat, uleiul de palmier pe care il gasim noi in comert este dublu sau triplu rafinat pierzandu-si mult din proprietatile nutritive. Initial uleiul de palmier are o culoare rosiatica datorita continutului foarte ridicat in beta caroteni, insa dupa rafinari succesive capata o culoare galbuie, beta carotenii fiind aproape in intregime indepartati.
Partea mai putin stiuta este ca cei mai multi producatori de dulciuri folosesc uleiul de palmier pe de o parte datorita pretului scazut al acestuia, iar pe de alta parte datorita proprietatilor excelente in prepararea produselor de panificatie si patiserie. Prin urmare chiar daca sunt persoane care nu il folosesc pentru a gati, il consuma prin simplul fapt ca obisnuiesc sa manance dulciuri. Mai toate produsele care sunt etichetate cu grasimi vegetale nehidrogenate contin ulei de palmier. Asadar mare atentie la eticheta, mai ales atunci cand aveti probleme cu greutatea si probleme cardiace!
Ce ar mai trebui sa stiti despre uleiul de palmier este ca folosirea lui pe scara larga a dus la defrisari masive ale padurilor tropicale din Indonezia si Malayezia, principalele tari producatoare de ulei de palmier. Padurile au fost inlocuite cu plantatii de palmieri, astfel ca o serie de specii de animale sunt in pericol de disparitie din cauza distrugerii habitatului lor natural.