Laptele in alimentatie

Laptele in alimentatie

Laptele si preparatele pe baza de lapte, sunt surse de proteine de calitate superioara. Un litru de lapte contine tot atatea proteine cat contin si 4 oua proaspete. Laptele este un aliment complex, care nu trebuie sa lipseasca din alimentatia zilnica. Fie ca este consumat proaspat, sau sub forma de branzeturi, iaurturi si alte produse din aceeasi categorie, laptele asigura organismului necesarul de calciu, fosfor dar si o serie de vitamine precum vitamina A, vitamina B1, vitamina B2, vitamina D, vitamina K. Proportia ideala intre fosfor si calciu fac din lapte un aliment indicat atat pentru copiii in crestere, gravide, dar si pentru tineri si adulti in aceeasi masura. Pe de alta parte, consumul excesiv de lapte, poate duce la aparitia unor anemii feriprive, datorita continutului scazut in fier si vitamina C.

Trebuie stiut ca tratamentele la care este supus laptele in vederea sterilizarii, duc de multe ori la pierderea unor mici cantitati din elementele nutritive. Cea mai sensibila este vitamina B2, care se descompune sub actiunea luminii. Laptele pasteurizat precum si cel praf, se obtin prin procedee care respecta valoarea nutritionala a produsului.

Continutul ridicat in lactoza face din lapte un bun diuretic si laxativ. Lactoza, ajungand in cantitate mare in intestin, este descompusa de flora intestinala, in produsi care stimuleaza evacuarea tubului digestiv. In industria pelucrarii laptelui, se cunoaste foarte bine procesul prin care lactoza, sub actiunea fermentilor, la cald, se transforma in acid lactic, obtinandu-se astfel o serie de produse pe baza de lapte.

Branzeturile reprezinta surse importante de factori nutritivi, cu valoare biologica inalta. Fata de lapte acestea contin mai putina lactoza si vitamine, dar creste continutul in proteine si gasimi. Pentru branzeturile care au fost obtinute prin fermentatie lactica, se observa o scadere a cantitatii de calciu, spre deosebire de branzeturile obtinute cu ajutorul labfermentului, in care continutul de calciu este mult mai ridicat.

Chiar daca este consumat proaspat, sau sub forma de iaurturi si branzeturi, laptele contribuie la buna dezvoltare a oaselor, a dintilor si nu numai, si de aceea este recomandat tuturor categoriilor de varsta.

Fii prima care comentează


Alte articole TopFemininLinkuri utile

  • TopFeminin este un proiect Zeplia.
  • HandleDroid, primiți alerte când un nume de utilizator dorit devine disponibil pe Twitter, Facebook sau Instagram.
  • Norel's Happy Hands, produse de mercerie, fire pentru tricotat și croșetat, jucării și decorațiuni handmade.


Discuții pe forumTrimite o felicitare


coafuri

diete