Efectele benefice ale caiselor

Efectele benefice ale caiselor se cunosc inca din antichitate, atunci cand grecii au inceput sa le cultive pentru prima data in Europa. Caisele sunt originare din Asia, mai exact din Armenia dovada fiind denumirea latina a caisului Prunus armeniaca, care se traduce prin pruni de Armenia.
In aceasta perioada este sezonul caiselor asa ca incercati sa le includeti in dieta zilnica deoarece aceste fructe sunt sarace in calorii si bogate in fibre, vitamine, minerale si antioxidanti.
Caisele au un continut ridicat in vitamina A si caroteni, dovada fiind si culoarea galben-portocalie a acestora. Trebuie sa stiti ca 100 g de caise proaspete contin 64% din cantitatea zilnica recomandata de vitamina A. Atat carotenii (precursorii vitaminei A) cat si vitamina A au un rol esential in mentinerea sanatatii mucoaselor, a pielii si a acuitatii vizuale. Consumul de caise scade riscul de imbolnavire de cancer pulmonar si cancer al cavitatii bucale.
O alta vitamina care se gaseste in caise este vitamina C. Vitamina C este un antioxidant natural ce capteaza radicalii liberi si are rolul de a creste imunitatea organismului in lupta cu agentii infectiosi. O serie de alti compusi cu rol antioxidant precum flavonoizii polifenolici sunt de asemea prezenti in caise si ajuta la indepartarea speciilor oxigenate reactive care cresc riscul aparitiei cancerului.
Caisele sunt o sursa naturala de minerale precum: fosfor, potasiu, fier, magneziu, zinc si calciu. Potasiul este foarte important in mentinerea sanatatii inimii, regleaza presiunea sangelui, fierul combate anemia feripriva, fosforul si calciul intaresc oasele si dintii.
Continutul ridicat in fibre al caiselor ajuta organismul in lupta cu starile de constipatie si duc la scaderea riscului de cancer de colon prin reglarea tranzitului intestinal.
Fructele ar trebui sa fie consumate proaspete deoarece continutul de principii active este maxim in aceasta stare. Caisele se consuma inainte de masa pentru a evita balonarea si pentru o mai buna digestie.
Pe perioada sezonului rece le veti gasi la raftul cu fructe uscate, insa nutritionistii recomnada consumul moderat de fructe uscate deoarece pentru a putea fi pastrate cat mai mult timp fructele sunt tratate cu o serie de conservati.