Dezechilibre alimentare

O serie de dezechilibre alimentare apar in cazul unei alimentatii nesanatoase, atunci cand o persoana fie se confrunta cu fenomenul de malnutritie (lipsa de alimente) fie cu supranutritia (excesul alimentar). Se pare ca un factor extrem de important in producerea acestor dereglari alimentare il reprezinta fondul emotional fragil.
Am citit de curand ca mancatul pe fond emotional este modalitatea persoanelor deprimate de a se simti bine pentru cateva minute. Sunt foarte multe persoane care recurg la mancare ori de cate ori se simt deprimate, strasate, extenuate din dorinta de a-si satisface anumite nevoi emotionale. Dupa masa cei mai multi se simt vinovati, regreta ca au mancat dar dupa numai cateva ore senzatia de foame pe fond emotional revine. Toate aceste trairi duc in timp la supraponderabilitate, obezitate dar si la bulimie.
Daca la unele persoane depresia se manifesta si prin mancat excesiv, la altele starile de stres si suparare taie pofta de mancare. O serie de persoane care sufera de depresie incep sa piarda in greutate deoarece senzatia de foame dispare. Problemele devin atat de apasatoare incat nu mai simt nevoia de a se hrani. In timp, daca starea de depresie nu se trateaza se instaleaza anorexia.
Aceasta legatura intre obezitate/anorexie si depresie este mai grava decat ne putem imagina. De multe ori, o data instalata starea de depresie este foarte greu sa se respecte o alimentatie echilibrata. Este nevoie de consiliere psihologica dar si de medicamentatie corespunzatoare pentru a trata mai intai cauza care a dus la dezechilibrul alimentar.