Dieta vegetariana

Este mai sanatoasa
dieta vegetariana fata de o dieta normala? Depinde ce intelegem prin a fi vegetarian. Unele persoane se declara vegetariene, insa consuma pe langa legume si fructe, oua, lapte, altele accepta consumul ocazional de carne slaba: peste, pui. Dieta preponderent vegetariana este adoptata in special de tineri, care ar trebui sa fie foarte atenti la ce anume consuma. Daca a fi vegetarian inseamna a renunta la consumul de carne si a manca in cantitate mare cartofi prajiti, chipsuri, covrijei, cu siguranta aceasta dieta nu e deloc una sanatoasa.
Dieta vegetariana este foarte sanatoasa atunci cand cei care recurg la un astfel de regim alimentar consuma cereale, fructe si legume, care dupa cum se stie sunt surse de vitamine, minerale, fibre vegetale si antioxidanti.
Un aspect foarte important este acela ca vegetarienii au mult mai putine sanse sa fie supraponderali. Si cei care au o alimentatie in care nu lipseste carnea pot avea greutatea dorita daca vor incerca sa renunte la a mai manca dulciuri in cantitati impresionante, la consumul exagerat de alcool, la bauturile cu un continut ridicat de zahar.
Un beneficiu major al dietei vegetariene consta in faptul ca acizii grasi saturati, care au un efect nociv asupra organismului, sunt consumati intr-o cantitate redusa. Anumite alimente de origine animala, cum este pestele, contin grasimi benefice pentru sistemul cardiovascular.
Se poate spune ca dieta vegetariana este buna pentru sanatate, insa asta nu inseamna ca daca o persoana nu consuma carne, este automat mult mai sanatoasa decat o alta care mananca de obicei carne slaba. Modul in care sunt gatite alimentele conteaza foarte mult. O dieta vegetariana bazata pe produse preparate prin prajire, este departe de a fi superioara unei diete normale. In concluzie, pentru sanatate important este ce anume mancam, nu ceea ce incercam sa evitam.