Dieta Dukan

Dieta Dukan este un regim alimentar conceput de medicul nutritionist francez Pierre Dukan, care dupa o experienta de mai bine de 30 de ani a publicat cartea despre dieta ce-i poarta numele, publicatie ce s-a bucurat de un succes urias fiind tradusa in 14 limbi. Foarte multe vedete internationale au urmat aceasta dieta si s-au declarat incantate de rezultatele ei.
De ce a prins atat de bine dieta medicului Dukan? Intai de toate pentru ca de-a lungul carierei sale a tratat cu succes o serie de pacienti ce sufereau de supraponderabilitate si obezitate, iar rezultatele adunate l-au ajutat sa vina cu argumente clare la o serie de greseli alimentare facute de cei mai multi.
Avand multe asemnari cu dieta Atkins, acest tip de regim nu tine cont de numarul de calorii consumate, insa spre deosebire de dieta Atkins interzice consumul de grasimi, chiar si cele de origine vegetala, consumul de zahar, insa permite ingerarea unei ligurite de ovaz in fiecare zi. Este o dieta hiperproteica ce trebuie urmata cu rigoare.
Dieta Dukan are patru etape denumite sugestiv: atacul, croaziera, consolidarea si stabilizarea.
Prima etapa sau atacul este etapa in care puteti pierde cele mai multe kilograme. Aceasta prima faza dureaza de regula 10 zile (insa o puteti prelungi pana la 14 zile in functie de obiective) si permite consumul unor alimente bogate in proteine. Lista cu alimente permise trebuie respectata cu strictete, altfel dieta nu va avea efectul asteptat.
Aveti voie sa consumati carne de vita, piept de pui, piept de curcan (este interzisa carnea grasa de porc, gasca, rata), iepure, peste slab, fructe de mare, mezeluri de tip file, ficat de vita si pasare, limba de vitel, oua, produse lactate degresate (mai putin branza). Alimentele trebuie pregatite fara ulei sau alte tipuri de grasimi. Este interzis de asemenea consumul de dulciuri si a altor tipuri de indulcitori. Foarte important este consumul unei lingurite de tarate de ovaz in fiecare zi, iar pentru ca dieta sa aiba rezultate beti 1,5-2 l de apa pe zi. In aceasta faza mai sunt permise cateva alimente precum: cafea si ceai neindulcite, ierburile aromate, sare si piper cu moderatie, putina lamaie, usturoi si ceapa. In "atac" puteti pierde pana la 5 kilograme intr-o saptamana.
Etapa a doua denumita si croaziera permite consumul de proteine si legume. In aceasta faza a dietei va sunt permise alimentele din prima etapa la care se adauga o serie de legume precum: ardei, rosii, castraveti, ridichi, salata, spanac, fasole verde, dovlecei, sparanghel, ciuperci, varza. Morcovii, telina si sfecla se vor consuma mai rar, iar fasolea si mazarea sunt interzise. Legumele se vor consuma fie sub forma de salate, fie fierte sau gatite la aburi, insa se mentine aceeasi restrictie: nu aveti voie grasimi. Continuati sa luati tarate de ovaz, cate doua lingurite pe zi si beti pana la 2 litri de apa. Aceasta etapa o puteti tine 5 zile, dupa care o puteti alterna cu prima etapa pentru inca 5 zile, insa daca este dificil de tinut asa, puteti alterna dietele la 1, 2 sau 3 zile. In zilele de"croaziera" nu veti mai pierde foarte multe kilograme insa nu trebuie sa va descurajati pentru ca rezultatele vor veni in timp.
Etapa a treia sau consolidarea va veni in momentul in care veti fi multumiti de kilogramele pirdute. In aceasta faza va sunt permise o serie de produse insa moderatia este cuvantul de baza. Consolidarea va fi urmata pe o perioada care se calculeaza foarte simplu: numarul de kilograme pierdute pana la acel moment inmultit cu 10. Pe tot parcursul etapei a treia a dietei Dukan veti avea voie sa introduceti in dieta o portie de fructe pe zi. Puteti alege dintre mere, caise, piersici, portocale, zmeura, capsuni, kiwi, pepene rosu. Fara banane, cirese, struguri care contin mult zahar. Nu aveti permisiunea sa consumati alune, migdale, fistic, alimente ce sunt bogate in grasimi.
Tot in aceasta etapa va este permis consumul de paine integrala, mamaliga, paste, orez, cartofi fierti, branza, carne de porc slaba, carne de miel slaba. Toate aceste alimente se vor consuma in cantitati mici, de genul o portie pe zi si se mentine restrictia fara ulei si grasimi. Se recomanda in continuare taratele de ovaz si consumul a 2 l de apa.
In aceasta etapa o data pe saptamana puteti sa va rasfatati cu o prajitura sau cu un alt aliment interzis pana acum, insa este de asemenea recomandat ca o zi pe saptamana sa se consume doar alimentele admise in etapa de atac.
Ultima etapa, stabilizarea este practic regimul alimentar pe care il veti adopta de aici inainte pentru a va mentine greutatea dorita pana la sfarsitul vietii. Suna un pic cam dur, insa cheia succesului pentru a nu acumula kilograme in plus este echilibrul alimentar. Veti putea consuma orice fel de mancare, insa secretul mentinerii unei greutati normale il reprezinta cateva regului de aur: o zi pe saptamana se vor consuma doar produsele admise in prima etapa, se vor consuma zilnic 2 lingurite de tarate de ovaz, hidratarea se va face cu 1,5-2 litri de apa plata pe zi, iar miscarea va trebui sa faca parte din programul zilnic.
Trebuie mentionat ca pe toata perioada dietei Dukan trebuie sa faceti cel putin 30 de minute de exercitii fizice in fiecare zi, fie ca cele 30 de minute presupun mersul pe jos. Uitati de existenta liftului si urcati scarile ori de cate ori aveti ocazia.
Desi prima parte a etapei este destul de restrictiva, cu multa motivatie veti reusi sa duceti la bun sfarsit dieta Dukan si sa va bucurati de silueta mult dorita.
Consultati medicul nutritionist pentru a va asigura ca aceasta dieta este cel mai bun regim alimentar pentru organismul vostru.