Masa traditionala de Paste

Masa traditionala de Paste

Marea sarbatoare a Invierii Domnului se apropie. In aceste zile cu totii suntem in febra cumparaturilor si a pregatirilor pentru masa de Paste. Fie ca veti sarbatori in familie fie ca veti pleca intr-una din pensiunile de la munte traditia spune ca pe masa trebuie sa avem oua rosii, cozonac si preparate din carne de miel.

Pentru aceasta mare sarbatoare masa trebuie aranjata cu mai multa grija. Asfel ar fi bine sa va comparati sau sa confectionati un aranjament special pentru sarbatoare. In ceea ce privesc preparatele cele facute in casa sunt cele mai savuroase, dar daca nu aveti timp pentru a pregati toate bunatatile le puteti cumpara.

Vopsitul oualelor este, dupa parerea mea, partea cea mai frumoasa a sarbatorilor. Le puteti vopsi fie natural cu infuzie de ceapa rosie sau alba, fie cu vopsea la pliculet. Important este sa obtineti culori intense si placute. Chiar daca traditia spune ca ouale trebuie sa fie rosii, eu va propun pe langa cele rosii sa faceti si galbene, verzi, sau albastre. Arata foarte bine un cosulet plin cu oua vopsite intr-o paleta larga de culori. Cine se pricepe poate incondeia ouale. In unele zone ale tarii se practica acest obicei de forte multi ani, iar mestesugul impodobirii oulelor de Paste este transmis din generatie in generatie.

Pe langa ouale vopsite cozonacul nu lipseste de pe masa fiecarui crestin. Fie ca este cu nuca, cu stafide, cu alune sau cu rahat aroma cozonacului va va face sa simtiti ca este cu adevarat sarbatoare. Carnea de miel este apreciata de foarte multi romani care nu concep masa de Paste fara stufatul de miel, ciorba de miel si friptura de miel. Tot acum gospodinele pregatesc drobul de miel care se va alatura si el la lista preparatelor traditionale. Celor care nu le place carnea de miel o pot inlocui cu cea de pasare, de vita sau de porc. Drobul se poate prepara la fel de bine si din ficat de porc. Important este sa va simtiti bine si sa mancati ceea ce va place.

Nu trebuie sa lipseasca de pe masa nici pasca. Face parte din traditie si pe deasupra este si foarte gustoasa. Ar mai fi de spus ca un vin rosu merge foarte bine cu friptura de miel, asa ca procurati-va din timp un vin bun.

Daca toate preparatele sunt gata, nu mai ramane decat sa ne bucuram de magia sarbatorilor, sa mergem la biserica pentru a lua lumina si sa ne rugam pentru sanatate si bucurii.

Sarbatori fericite tuturor!





Fii prima care comentează


Alte articole TopFeminin

  • Un somn odihnitor
    Un somn odihnitor Pentru a visa frumos si a va trezi de-a dreptul odihnite puteti incerca cateva metode de
  • Cumpara cel mai potrivit cadou!
    Cumpara cel mai potrivit cadou!

    Fie ca este vorba de ziua de nastere, de ziua onomstica, de aniversarea unui anumit numar

  • Ceaiuri pentru tuse
    Ceaiuri pentru tuse

    Tusea se poate trata cu ceaiuri din plante care contin substante active cu proprietati emoliente. Din

  • Slabeste rapid in ianuarie
    Slabeste rapid in ianuarie Sarbatorile au trecut si cu toatele vrem sa ne simtim bine, sa fim energice si sa
  • Tunsori la moda in aceasta iarna
    Tunsori la moda in aceasta iarna Revin tunsorile bob in stilul Vidal Sassoon, tunsorile cu linii drepte si precise, decupajele asimetrice, atat
  • Zacusca
    Zacusca Ingrediente pentru zacusca de vinete: 10-12 vinete, 5 kg roşii, 2 kg ceapă, 30 de gogoşari