Cateva reguli de baza la servirea mesei

Cateva reguli de baza la servirea mesei De multe ori se intampla sa fim pusi in situatii mai putin placute atunci cand servim masa la restaurant, sau cand suntem invitati la o petrecere cu pretentii. Nu pentru ca nu am dori ca totul sa iasa bine, ci pur si simplu nu am dat niciodata prea multa importanta unor detalii absolut necesare la servirea mesei. Poate ca unele aspecte sunt cunoscute de cei mai multi, iar altele le veti descoperi cu placere in acest articol.
  • atunci cand ne asezam la masa nu ne vom grabi sa desfacem servetelul din panza inainte ca toti invitatii sa se aseze la locurile lor. Servetelul se va pune intins pe genunchi, iar cand ne ridicam se aseaza neimpaturit pe masa.
  • in timpul mesei, vom avea o tinuta cat se poate de potrivita: vom sta drepti, nu lipiti de masa, dar nici prea departe de ea, coatele fiind apropiate de corp, niciodata spijinite pe masa.
  • nu vom vorbi cu gura plina si nici nu vom mesteca mancarea cu gura deschisa
  • nu trebuie sa gesticulam prea mult si sa vorbim foarte tare
  • la servirea supei nu vom sorbi din lingura cu zgomot, nu vom sufla in lingura pentru a se raci mai repede, si nici nu vom inclina farfuria pentru a servi toata cantitatea. Atunci cand servin supa sau ciorba, vom tine lingura cu mana dreapta si o vom duce la gura cu varful
  • cand vom servi friptura, vom tine furculita in mana stanga iar cutitul in cea dreapta. Ne putem ajuta de cutit pentru a incarca furculita sau pentru a adauga sos pe bucatica de carne pe care urmeaza sa o consumam.
  • nu vom musca niciodata din felia de paine. O vom rupe cu mana, iar bucata rupta se va duce la gura tot cu mana
  • sarmalele, mititeii, chiftelutele nu le vom taia cu ajutorul cutitului, ci cu furculita
  • cand mancam carne cu os, vom curata carnea de pe os ajutandu-ne atat de cutit cat si de furculita
  • pastele cu sos le vom servi infasurandu-le pe furculita
  • prajiturile uscate le vom servi cu mana atunci cand sunt de dimensiuni mici. In caz contrar ne vom ajuta de furculita si cutit
  • prajiturile cu crema le vom servi cu lingurita
  • pestele il servim cu un tacam special. In lipsa acestuia vom folosi furculita, ajutandu-ne de o bucatica de paine. Oasele le vom pune pe o farfurie separata, care se aseaza de obicei in partea stanga.
  • Fructele se servesc astfel:
    merele: nu este un gest deloc deplasat daca vom tine marul cu mana si vom musca din el
    perele: se taie in patru bucati si le vom manca de asemenea cu mana
    capsunile le vom servi cu mana, apucandu-le de codite, atunci cand sunt a atare, iar in cazul in care sunt garnisite cu zahar sau frisca le vom manca mult mai comod cu o lingurita
    strugurii si ciesele se vor manca tot cu mana, samburii de degaja din gura in pumnul drept tinut cat mai aproape de gura, si ii vom pune pe o farfurie speciala
    caisele si prunele le vom desface cu mana, vom scote samburele si vom consuma cu mana, pe rand fiecare jumatate
    piersicile le vom tine cu ma stanga si le vom taia cu cutitul indepartand samburele. In cazul in care sunt foarte zemose le vom servi cu furculita si cutitul




Comentarii

  • 3 0
    Ani
    aceste sfaturi mi se par foarte potrivite pentru k ne oate ajutasa ne dezvoltam bunele maniere si sunt sigura ca ne va fi de mare folos

Adaugă un comentariu


Alte articole TopFeminin