Prajituri de post
Placinta cu ciuperci
Ingrediente: 500 g ciuperci, 50 g margarina, 1 ceapa, foi de placinta, sare, piper
Mod de preparare: Ciupercile se spala si se taie felii subtiri. Se pune intr-o cratita ulei la incins si se adauga ciupercile, ceapa taiata solzisori, sarea si piperul. Se lasa pe foc pana scade zeama si ingredientele sunt bine inabusite. Se pregateste o tava, se unge cu putina margarina, se tapeteaza cu faina si se aseaza un prim strat de foi ( 5-7 foi). Se pun ciupercile pe toata suprafata foii, si se acopera cu un al doilea strat de foi. Se coace la foc potrivit pana se rumeneste.
Trigoane cu nuca
Ingrediente: 1 lingura cu miere, 100 g zahar, 300 g nuca macinata, 300 g pesmet, 1 lingurita scortisora
Mod de preparare: Se pun pe foc 250 ml apa. Cand apa incepe sa fiarba se adauga mierea si zaharul si se mai lasa timp de 5 minute. In acest sirop se pun nucile, pesmetul si scortisoara. Se ia o foaie de placinta, se unge cu putin ulei si se aseaza deasupra ei o alta foaie. Se taie foaia atat pe verticala cat si pe orizontala formandu-se mai multe patratele. Pe fiecare patratel se pune umplutura si se impatureste, formandu-se un trigon. Se baga la cuptor pana se coc. Se pot servi ca atare, sau insiropate cu un sirop obtinut dintr-o cana cu apa, 200 g zahar, 4 linguri miere, un praf de scortisora care se fierbe timp de 5 minute.
Covrigei
Ingrediente: 200 g zahar pudra, 400 g margarina ( tinuta la temperatura camere), 600 g faina, vanilie, coja de lamaie
Mod de preparare: Se amesteca toate ingredientele, se framanta bine si se modeleaza covrigei avand forme si dimensiuni diferite, in functie de imaginatia fiecareia. Se unge o tava cu ulei, se tapeteaza cu faina si se aseaza covrigeii. Se baga tava la cuptorul incins si se coc la foc potrivit.