Lalelele, florile minuate ale primaverii

Lalelele, florile minuate ale primaverii

Gingase, gratioase, multicolore, lalelele ne incanta privirile in fiecare primavara. Cred ca nu am simti la fel venirea primaverii daca nu ar exista aceste minunate flori. Frumusetea lor vine din simplitate. Si merita sa ne bucuram de lalele, acum ca a venit primavara!

Laleaua este floarea nationa a Iranului si a Turciei, iar motivele florale se regasesc in arta lor populara. De asemenea, lalele sunt emblema Olandei de unde si denumirea de "Tara lalelelor". Sunt foarte raspandite in sudul Europei in nordul Africii dar si in Asia.

Lalele sunt flori perene care se inmultesc prin bulbi. Ca si inaltime pot fi atat pitice, nu depasesc 20 cm, dar si inalte pana la aproape 70 cm. Au frunze verzi cu o structura carnoasa iar florile multicolore au de cele mai multe ori sase petale. Fructul este o capsula uscata, care contine in interior numerose discuri plate unde sunt ascunse semintele.

Denumirea florilor vine de la cuvantul de origine persana "turban". Locuitorii acelor meleaguri purtau turbane iar in motul lor aveau legate flori. De aici probabil neintelegerea, intre asemanarea formei turbanului cu aceasta floare.

Cultivarea lalelelor nu se poate face in aer liber in tarile cu clima tropicala, deoarece au nevoie de anotimpul rece pentru a se regenera si a creste mai viguroase in primavara urmatoare. Prin manipularea atenta a temperaturii, in sere, lalelele pot inflori mult mai devreme decat in mod natural. Astfel, de multe ori ne bucuram de ele si iarna, insa frumusetea lor este mult mai bine pusa in valoare primavara. Prin studii si modificari genetice, lalelele se intalnesc intr-o paleta variata de culori. La inceput, aparitia pigmentilor s-a datorat unei transformari naturale pricinuita de aparitia unui virus. Acest virus s-a extins in secolul al XVII-lea in Germania in perioada denumita "tulipomanie". Acum se poate spune ca virusul a fost eradicat din solul garadinilor.

Asa cum am spus la inceput, inmultirea lalelelor se face prin bulbi. Nu este nicio problema in privinta rezistentei acestora in timpul iernii. Pentru o buna inflorire este bine ca la un interval de cativa ani sa fie rarite si mai mult sa li se schimbe locul. Se obisnuieste ca dupa trecerea perioadei de inflorire bulbii sa fie scosi, pastrati in conditii optime si replantati in luna octombrie. Insa nu este nicio problema daca ei vor ramane in pamant de la un an la altul.

Usor de ingrijit, lalelele pot fi o adevarata splendoare pentru gradinile dumneavoastra. Multicolore, gingase cu un parfum suav, ne vor incanta de fiecare data. Atunci cand le primiti in dar, este bine sa le pastrati in camere racoroase in care lumina sa nu fie foarte puternica pentru a va putea bucura de ele cat mai mult timp.

Comentarii

  • 7 1
    sitoianu dana
    asa stiam si eu k se inmultesc doar prin bulbi...nu e adevarat se inmultesc si prin seminte(intradevar trebui sa ai ceva rabdare)eu am incerkt si am mii de lalele din seminte adunate de mine si semanate
    si au esit si cred k la primavara urmatoare o sa am si flori bafta

Adaugă un comentariu


Alte articole TopFemininLinkuri utile

  • TopFeminin este un proiect Zeplia.
  • HandleDroid, primiți alerte când un nume de utilizator dorit devine disponibil pe Twitter, Facebook sau Instagram.
  • Norel's Happy Hands, produse de mercerie, fire pentru tricotat și croșetat, jucării și decorațiuni handmade.


Discuții pe forumTrimite o felicitare


coafuri

diete