Ikebana, arta aranjarii florilor

Ikebana, arta aranjarii florilor

Ikebana este arta aranjamentele florale în stil japonez, arta tablourilor vii. Florile sunt aranjate in vase dupa anumite tehnici si principii. Ikebana inseamna frumusete, gratie si simt estetic. Ikebana e concretizarea cultului pentru frumos al poporului japonez. Ikebana este aducerea vieţii vegetale la dimensiunile unei încăperi. Este o arta incarcata de simbol care a devenit o parte indispensabilă a interioarelor japoneze. Elementele florale dintr-un aranjament sunt puse în vază cu intenţia transpunerii lor într-o nouă viaţă.

Aranjarea florilor este o expresie a vitalităţii, a competiţiei neîntrerupte dintre viaţă şi moarte. Plăcerea pentru aranjarea florilor caută să exprime pacea sufletească, echilibrul din natură şi al naturii cu omul. În aranjamentul florilor se urmăresc câteva reguli specifice şi necesare cum ar fi forma imperfectă, neregularitatea, înfăţişarea simplă, săracă, dar în acelaşi timp delicată şi fragilă.

Potrivit unei anumite concepţii estetice, aranjamentul nu trebuie să copieze natura, ci să o corecteze. Sunt folosite tulpini, ramuri desfrunzite, frunze cu un contur deosebit. Asimetria este absolut necesară pentru ca un aranjament Ikebana să fie atractiv. Japonezii consideră mai interesant un copac îndoit, răsucit, scorburos decât unul crescut normal.
Legătura dintre om şi natură este redată prin trei linii, care simbolizează cerul, omul şi pământul. Cea mai importantă este reprezentată de ramura cea mai înaltă, care semnifică cerul. A doua ca importanţă este ramura mijlocie ce simbolizează omul. Ea trebuie aşezată oblic în vas, iar lungimea ei trebuie să acopere trei pătrimi din prima ramură. A treia linie este cea mai scurtă şi trebuie aşezată în partea din faţă a aranjamentului. Cele trei linii par să pornească din acelaşi loc. Simbolurile trecerii timpului au o mare importanţă în Ikebana. Nici un aranjament nu este acceptat dacă nu sugerează acest lucru. Aranjamentele diferă în funcţie de anotimp, precum şi de perioadele vieţii omului. Trecutul este simbolizat de plante înflorite şi frunze uscate, prezentul - de flori întredeschise şi frunze verzi, iar viitorul este simbolizat de boboci de floare. Bogăţia aranjamentului variază şi ea în funcţie de anotimp. Dacă primavara şi vara aranjamentul este bogat, iarna el va fi mai sărac şi fără strălucire.

Vasul constituie o parte importantă a aranjamentului şi trebuie ales cu atenţie. În funcţie de dimensiunile plantelor şi ramurilor folosite, vasele pot fi înalte şi subţiri, scurte, cu gura largă sau îngustă, ori largi şi joase, asemenea unui bazin. Ele pot fi din sticlă, ceramică, metal, lemn sau piatră şi pot avea diverse culori. Pentru ca tulpinile să nu se răsfire, ele se fixează pe suporturi. La început, acestea au fost confecţionate din paie de orez, legate în mănunchiuri. Cel mai cunoscut suport este kenzan-ul. El se aseamană cu o perie şi este confecţionat din metal.

Pentru aranjamente se pot folosi: trandafiri, irişi, crizanteme, floarea-soarelui, lalele, gladiole, crini, flori de pai, margarete. Se pot folosi frunze de ferigă şi ramuri de stejar, alun, salcie, liliac etc. De mare efect sunt ramurelele înflorite de măr, de cireş sau alţi pomi fructiferi. Se pot folosi şi plante exotice, precum gerbera, diverse specii de orhidee, anthurium, croton, ficus, flori de bromelii şi frunze de palmier.

Fii prima care comentează


Alte articole TopFeminin

 • Frappe cu inghetata
  Frappe cu inghetata

  Un cafe frappe merge de minune in zilele calduroase de vara. Asa ca va propunem o

 • Alimentatia la san a copilului
  Alimentatia la san a copilului Alaptarea la san constituie alimentatia cea mai indicata pentru sugar in primele 5-6 luni de viata.
 • Cizme la moda pentru iarna 2007-2008
  Cizme la moda pentru iarna 2007-2008 Cizmele la moda in iarna 2007-2008 sunt cele confectionete din piele negra, cu tocul gros sau
 • Tehnici de machiaj
  Tehnici de machiaj

  Machiajului este practic o arta si cu toate recurgem la el atunci cand vrem sa aratam

 • Tae-Bo
  Tae-Bo

  Cuvantul tae-bo inseamna Total Awareness Excellent Body Obedience si sunt cele mai noi si cele mai

 • 8 Martie - Ziua Femeii
  8 Martie - Ziua Femeii

  In fiecare an, pe 8 Martie se sarbatoreste Ziua Femeii si Ziua Mamei. Aceasta zi esteLinkuri utile

 • TopFeminin este un proiect Zeplia.
 • HandleDroid, primiți alerte când un nume de utilizator dorit devine disponibil pe Twitter, Facebook sau Instagram.
 • Norel's Happy Hands, produse de mercerie, fire pentru tricotat și croșetat, jucării și decorațiuni handmade.


Discuții pe forumTrimite o felicitare


coafuri

diete