Ce semnificatie are scorul Apgar?

Ce semnificatie are scorul Apgar? Scorul Apgar reprezinta un indice atribuit nou-nascutului in primul minut de viata si care apreciaza starea de sanatate a bebelusului urmarind o serie de parametri. Sunt analizate si notate cu un scor cuprins intre 0 si 2, cinci criterii de baza care se refera la: tonusul muscular (activitate), frecventa cardiaca (puls), excitabilitatea reflexa (grimasa), aspect (culoarea pielii) si respiratie. Suma punctelor obtinute pentru fiecare parametru reprezinta scorul Apgar care poate fi cuprins intre 0 si 10. Daca un nou-nascut primeste o nota sub 10, atunci se reevalueaza starea de sanatate dupa 5 minute si dupa 10 minute de la nastere.

Pentru criteriul tonus muscular se va nota cu 2 daca bebelusul are miscari active, cu 1 daca isi misca slab extremitatile si cu 0 daca miscarile sunt absente.

La analiza frecventei cardiace se noteaza numarul de batai pe minut: 2 daca nou nascutul are mai mult de 100 de batai pe minut, 1 mai putin de 100 de batai pe minut si 0 daca nu exista batai ale inimii.

Pentru a stabili excitabilitatea reflexa se va urmari raspunsul nou-nascutului la stimulii externi. Se va atribui 2 unui bebelus care tipa puternic, stranuta sau tuseste, 1 in cazul in care schiteaza o grimasa si 0 daca este inert la stimuli.

La criteriul aspectul pielii se noteaza cu 2 daca pilea bebelusului este roz, cu 1 daca extremitatile sunt cianotice (albastrui) si cu 0 daca pielea este cianotica sau palida.

Punctajul la criteriul respiratie se acorda astfel: 2 pentru respiratie regulata si plans puternic, 1 pentru respiratie neregulata si plans slab, 0 in cazul in care bebelusul nu respira si nu plange.

Daca in urma analizei acestor aspecte nou-nascutul a primit un scor Apgar intre 8 si 10 inseamna ca starea lui este buna, nu necesita ingrijiri speciale, respira normal, se misca puternic, plange iar tegumentul are o culoare roz sau care se transforma treptat in roz. De obicei bebelusul cu scor Apgar 8 sau 9 este depunctat la criteriul aspectul pielii.

Daca scorul Apgar este intre 5 si 7 atunci nou-nascutul va avea nevoie de ingrijire imediat dupa nastere si scorul va fi reevaluat dupa 5 minute. De cele mai multe ori bebelusul are probleme respiratorii fiind nevoie de oxigenoterapie.

Scoruri Apgar mai mici de 5 le au nou-nascutii cu probleme grave de respiratie ce au nevoie de resuscitare si terapie intensiva. Un scor Apgar cuprins intre 0 si 3 este intalnit frecvent la prematuri. Scorul poate creste dupa 5 sau 10 minute de viata.

Se intampla adesea ca scorul Apgar sa fie crescut in primul minut de la nastere si sa scada considerabil dupa 5-10 minute.De aceea este foarte importanta monitorizarea nou-nascutului din 5 in cinci minute in primele 20 de minute de viata. Cei mai multi specialisti sunt de parere ca scorul Apgar la 20 de minute de la nastere este de fapt cel cu adevarat important pentru a stabili starea de sanatate a nou-nascutului.
Fii prima care comentează


Alte articole TopFemininLinkuri utile

  • TopFeminin este un proiect Zeplia.
  • HandleDroid, primiți alerte când un nume de utilizator dorit devine disponibil pe Twitter, Facebook sau Instagram.
  • Norel's Happy Hands, produse de mercerie, fire pentru tricotat și croșetat, jucării și decorațiuni handmade.


Discuții pe forumTrimite o felicitare


coafuri

diete