Varsta optima pentru a incepe diversificarea alimentatiei la sugari

Varsta optima pentru a incepe diversificarea alimentatiei la sugari Medicii recomanda ca diversificarea alimentatiei la sugari sa inceapa in jurul varstei de 5 - 6 luni, cei mai multi considerand ca nu exista un moment bine determinat valabil pentru toti bebelusii. Unii se dezvolta mai rapid, putand incepe hrana cu alimente solide mai devreme, adica in jurul varstei de 5 luni, altii in schimb au un ritm de crestere ceva mai lent si atunci pasul va fi facut dupa ce vor implini 6 luni.

Multa vreme s-a considerat ca diversificarea se poate face inainte de varsta de 4 luni, teorie ce a fost atacata de forurile de pediatrie, care au punctat ca introducerea de alimente in hrana bebelusului (altele decat laptele) mai devreme de 4 luni, duce la cresterea riscului de a dezvolta alergii.

Au mai circulat si alte teorii cum ca un copil care este hranit cu lapte artificial ar trebui sa inceapa diversificarea alimentatiei mai devreme, adica la 4 luni, iar un copil hranit cu lapte matern ar putea primi prima hrana solida dupa varsta de 8 luni. Medicii pediartri au lamurit aceasta dilema subliniind faptul ca alimentatia cu lapte, fie ca este lapte matern sau lapte artificial, devine insuficienta pentru cerintele nutritionale ale copilului dupa varsta de 6 luni.

Specialistii le sfatuiesc pe mame sa tina cont de o serie de aspecte atunci cand incep diversificarea:

- copilul trebuie sa fie capabil sa stea sprijinit in scaunul de masa, sa poata sa-si sustina capul si sa-l miste cu usurinta;
- copilul trebuie sa aiba o greutate dubla fata de greutatea de la nastere;
- copilul trebuie sa fie capabil sa mestece si sa inghita alimentele, deprindere ce se dezvolta dupa varsta de 4 luni;
-copilul trebuie sa inceapa sa prezinte curiozitate fata de alimentatia adultilor.

Pe langa aceste aspecte este foarte importanata comunicarea cu medicul pediatru, care este cel mai in masura sa le sfatuiasca pe mame cand este cel mai bine sa inceapa diversificarea. Multe mamici cred ca daca copiii cunostintele lor au inceput diversificarea mai devreme de varsta de 6 luni, atunci bebelusii lor ar putea avea vreo problema daca medicul le recomanda sa astepte pana ce acestia implinesc 6 luni. Totul tine de ritmul de crestere al fiecaruia, insa de foarte multe ori si de instinctul matern.
Fii prima care comentează


Alte articole TopFemininLinkuri utile

  • TopFeminin este un proiect Zeplia.
  • HandleDroid, primiți alerte când un nume de utilizator dorit devine disponibil pe Twitter, Facebook sau Instagram.
  • Norel's Happy Hands, produse de mercerie, fire pentru tricotat și croșetat, jucării și decorațiuni handmade.


Discuții pe forumTrimite o felicitare


coafuri

diete