Varsta optima pentru a incepe diversificarea alimentatiei la sugari

Varsta optima pentru a incepe diversificarea alimentatiei la sugari Medicii recomanda ca diversificarea alimentatiei la sugari sa inceapa in jurul varstei de 5 - 6 luni, cei mai multi considerand ca nu exista un moment bine determinat valabil pentru toti bebelusii. Unii se dezvolta mai rapid, putand incepe hrana cu alimente solide mai devreme, adica in jurul varstei de 5 luni, altii in schimb au un ritm de crestere ceva mai lent si atunci pasul va fi facut dupa ce vor implini 6 luni.

Multa vreme s-a considerat ca diversificarea se poate face inainte de varsta de 4 luni, teorie ce a fost atacata de forurile de pediatrie, care au punctat ca introducerea de alimente in hrana bebelusului (altele decat laptele) mai devreme de 4 luni, duce la cresterea riscului de a dezvolta alergii.

Au mai circulat si alte teorii cum ca un copil care este hranit cu lapte artificial ar trebui sa inceapa diversificarea alimentatiei mai devreme, adica la 4 luni, iar un copil hranit cu lapte matern ar putea primi prima hrana solida dupa varsta de 8 luni. Medicii pediartri au lamurit aceasta dilema subliniind faptul ca alimentatia cu lapte, fie ca este lapte matern sau lapte artificial, devine insuficienta pentru cerintele nutritionale ale copilului dupa varsta de 6 luni.

Specialistii le sfatuiesc pe mame sa tina cont de o serie de aspecte atunci cand incep diversificarea:

- copilul trebuie sa fie capabil sa stea sprijinit in scaunul de masa, sa poata sa-si sustina capul si sa-l miste cu usurinta;
- copilul trebuie sa aiba o greutate dubla fata de greutatea de la nastere;
- copilul trebuie sa fie capabil sa mestece si sa inghita alimentele, deprindere ce se dezvolta dupa varsta de 4 luni;
-copilul trebuie sa inceapa sa prezinte curiozitate fata de alimentatia adultilor.

Pe langa aceste aspecte este foarte importanata comunicarea cu medicul pediatru, care este cel mai in masura sa le sfatuiasca pe mame cand este cel mai bine sa inceapa diversificarea. Multe mamici cred ca daca copiii cunostintele lor au inceput diversificarea mai devreme de varsta de 6 luni, atunci bebelusii lor ar putea avea vreo problema daca medicul le recomanda sa astepte pana ce acestia implinesc 6 luni. Totul tine de ritmul de crestere al fiecaruia, insa de foarte multe ori si de instinctul matern.
Fii prima care comentează


Alte articole TopFeminin

 • Bambus
  Bambus

  Pentru a schimba aspectul locuintei dumneavoastra alegeti una dintre cele mai cautate plante. Este vorba despre

 • Produse pentru ingrijirea parului
  Produse pentru ingrijirea parului Gama larga de produse pentru ingrijirea parului te pun in mare incurcatura atunci cand trebuie sa-ti
 • Crema pentru conturul ochilor
  Crema pentru conturul ochilor Pielea din jurul ochilor are nevoie de o ingrijire speciala si tocmai de aceea pentru a
 • Ceai impotriva colicilor
  Ceai impotriva colicilor

  Colicii sau crampele abdominale apar mai ales la copiii cu varsta cuprinsa intre 2 si 4

 • Anemia
  Anemia

  Anemia cauzata de un deficit de fier in organism, este singura si cea mai importanta boala

 • Obezitatea
  Obezitatea

  Obezitatea este o boala de nutritie care se manifesta printr-o crestere exagerata a greutatii corporale. Aceasta