Prima alaptare la san a nou-nascutului se poate desfasura in conditii bune, sau din contra, poate fi un esec total, bebe fiind foarte agitat. Cele mai multe mame sunt incurajate sa-si alapteze copilul imediat dupa nastere, cand majoritatea copiilor sunt vioi si dornici sa suga.
Pentru ca alaptarea la san sa se faca intr-un mod corect, atat mama cat si copilul trebuie sa fie asezati intr-o pozitie confortabila. Mama se va aseza in sezut, sprijinindu-si spatele si bratele cu mai multe perne. In cazul in care nasterea s-a facut printr-o operatie de cezariana, o pozitie comoda ar fi cea semi-culcata.
De obicei personalul medical este cel care o invata pe proaspata mamica sa-l aseze corect pe bebe la san. Daca bebe nu este asezat asa cum trebuie, va incepe sa mestece sfarcul, incercand sa traga lapte. Acest lucru va duce pe de o parte la ranirea sfarcului, iar pe de alta parte la o alimentare insuficienta. Atunci cand este bine pozitionat, bebelusul prinde sfarcul dar si areola. El trebuie ajutat si invatat cum sa se prinda de san.
La inceput, in primele 2-3 saptamani, copilul va fi pus la san ori de cate ori plange, fara sa-i intocmiti un anumit program. Alaptarea se va face cam o data la 2-3 ore, insa pe masura ce bebe creste, intervalele dintre alaptat vor fi mai mari.
Unii nou nascuti se pot satura intr-un interval de timp scurt, ceea ce le ingrijoreaza pe mame. Acest lucru este considerat de specialisti ca fiind firesc, deoarece alaptatul facandu-se des, uneori copilul nu va suge decat ca sa-si potolesca setea.
Pentru a sti daca laptele este suficient de hranitor sau daca micutul s-a saturat tineti cont de urmatoarele aspecte:
- copilul creste constant in greutate;
- copilul este vioi cu un tonus muscular bun;
- copilul pare satisfacut dupa supt;
Alte articole din aceeasi categorie: Alimentatia la san a copilului
Seriarul american Lost, este o drama care relateaza prezentul, dar si trecutul unui grup de persoane,
In timpul sarcinii, uterul creste de la 50-70 g, (cu o cavitate de 10 ml), cat are
Riscurile sexului oral sunt destul de numeroase si constau in contactarea anumitor boli si virusi care
Colpita este o boală a aparatului genital femeiesc, ea mai purtând numele și de vaginită.