Toxoplasmoza si riscurile contactarii ei pentru femeia insarcinata

Toxoplasmoza si riscurile contactarii ei pentru femeia insarcinata

Toxoplasmoza este o boala determinata de contaminarea cu un parazit, Toxoplasma gondii. Parazitul poate fi prezent in carnea cruda, sau prelucrata termic insuficient, la nivelul solului, sau in excrementele pisicilor. Pisica este gazda preferata pentru unul din stadiile de dezvoltare ale parazitului, si tocmai de aceea este bine ca aceste animale de companie sa nu consume carne cruda si sa fie cat mai putin prezente in preajma femeilor gravide. Dupa ce parazitul se inmulteste in organismul pisicilor, sporii sunt eliminati in mediu prin fecale, iar Toxoplasma infecteaza o alta gazda, printre care si omul, pentru a-si duce la bun sfarsit ciclul de viata.

Pentru persoanele cu o imunitate crescuta, o astfel de boala poate ramane fara urmari grave. La alte persoane afecteaza insa sistemul nervos central, sistemul muscular, iar in cazul femeilor gravide fatul. Se pare ca Toxoplasma gondii patrunde in placenta prin sangele infectat al mamei. Daca imbolnavirea are loc pentru prima data pe parcursul sarcinii consecintele sunt deosebit de grave pentru copil. Daca insa infectia a fost depistata inainte cu cateva luni de la conceptie, atunci femeia este tratata si capata imunitate la parazit, iar riscurile imbolnavirii fatului sunt foarte reduse. Sansele transmiterii bolii,chiar daca parazitul s-a instalat in timpul sarcinii pentru a doua oara si la scurt timp dupa tratament, se mentin crescute doar in cazul in care mama prezinta una din bolile : SIDA, lupus.

Daca vitoarea mama este purtatoare de parazit insa nu presinta simptome, o sarcina survenita in acest moment are sanse foarte mici sa fie dusa la bun sfarsit. De regula sarcina este pirduta in primele luni, sau daca este dusa la termen, copiii mor la nastere.

Daca boala este contactata in timpul sarcinii, este cu atat mai grav cu cat infectia are loc in primul trimestru. Efectele sunt grave, de cele mai multe ori incheindu-se cu un  avort spontan. Copiii nascuti sufera insa de boli grave ale sitemului nervos, ale aparatului ocular, si auditiv.

Tocmai datorita gravidatii bolii se impun masuri de protectie impotriva bolii. Femeile insarcinate vor trebui sa nu intre in contact cu fecalele pisicilor, sa nu ia in casa pisici de pe strada, sa nu consume carne cruda, sau preparata in sange, sa nu lucreze pamantul cu mainile neacoperite.

Cele care au o imunitate scazuta, le sunt recomandate analizele de screening serologic in primele saptamani de sarcina. Tratarea din timp a Toxoplasmozei pot trata din timp boala iar efectele nu vor mai fi atat de grave.

Fii prima care comentează


Alte articole TopFeminin

 • Portia de sanatate in timpul sarcinii
  Portia de sanatate in timpul sarcinii

  Trebuie sa va luati zilnic portia de sanatate in timpul sarcinii, pentru a nu avea de

 • Talasoterapia
  Talasoterapia

  Talasoterapia este foarte utila in prevenirea si tratarea a numeroase afectiuni.

  Este o metoda de relaxare,

 • Tratamente corporale
  Tratamente corporale

  Cele mai complete tratamente corporale, pentru slabire si pentru tonifierea corpului, sunt cele pe baza de

 • Par suplu, fara varfuri despicate
  Par suplu, fara varfuri despicate Ingrijirea speciala a parului in perioadele cu temperaturi extreme, cum sunt cele din timpul iernii si
 • Transpiratie excesiva
  Transpiratie excesiva Prin transpiratie organismul elimina o serie de toxine si isi regleaza temperatura, mentandu-o constanta pentru buna
 • Flori pentru ea
  Flori pentru ea Eden SPA ofera „Flori pentru ea”, un cadou cu uleiuri esentiale de lavanda si miere, creat