Martisor

Martisor Mai este un pic si pe 1 Martie sarbatorim ziua de Martisor si venirea primaverii. Este o sarbatoare romaneasca mult asteptata de doamne si domnisoare. Se ofera mici cadouri  ce poarta numele de martisoare si flori; flori de primavara cum ar fi lalele, ghiocei, viorele sau zambile.

Toate aceste cadouri sunt precedate de simbolul martisorului, adica firul de ata sau snurul, format din 2 culori, alb si rosu, care se leaga la acestea formand o fundita.

Culorile atei au si ele o semnificatie; se spune ca albul simbolizeaza iarna, zapada, iar rosul primavara - fiindca atunci incepe natura sa invie, bujorii sa roseasca, copacii sa infloreasca.

Legenda Martisorului si a Babei Dochia spune ca a fost odata o baba, pe nume Dochia, care avea o fata vitrega pe care nu o indragea si pe care, intr-o zi geroasa de iarna, a trimis-o sa-i spele la rau o haina foarte murdara. Fata s-a supus, insa nu putea sa faca haina alba ca neaua, asa cum i-a cerut baba, iar atunci a aparut Martisor, un barbat care avea puteri magice si care i-a oferit fetei o floare alba si rosie si i-a spus sa mai spele o data haina dupa care sa se duca acasa.

Fata a facut precum i s-a spus si mare i-a fost mirarea babei Dochia cand a vazut ca haina era alba ca neaua. Observand floarea pe care o avea fata, a crezut ca a venit primavara si a pornit cu oile pe munte. Vremea fiind frumoasa, pe drum si-a dat cojoacele de pe ea. Insa cand a ajun in varf a prins-o frigul si in acest timp i s-a aratat si Martisor care o mustra pentru fapta necugetata de a-si trimite fata la rau sa spele pe frigul acela, dupa care a disparut. Legenda spune ca a venit gerul si oile s-au transformat in pietre iar baba a ramas singura in munte.

De atunci culorile alb si rosu simbolizeaza lupta dintre iarna si primavara, dintre rau si bine.

Unele cercetari au scos la iveala faptul ca si pe vremea dacilor se serba martisorul, care simboliza venirea primaverii. Acestia purtau monede de aur, argint sau bronz, in functie de starea materiala a fiecaruia, pe un fir de ata, pentru a avea noroc in anul respectiv si pentru a fi frumosi, pana cand infloreau pomii, dupa care le legau la crengile acestora.

Aceasta traditie s-a pastrat si in ziua de astazi si se leaga de acest snur alb cu rosu, diferite simboluri ale dragostei si norocului: inima, ancora, sageata, cosar, potcoava, trifoi cu patru foi.

Dupa tercerea Martisorului, care tine de pe 1 Martie pana pe 8 Martie, se leaga snurul de crengile copacilor infloriti, pentru a fi roditori in acel an.
Comentarii

 • 1 0
  anonim
  e suuuuuper

Adaugă un comentariu


Alte articole TopFeminin

 • Ikebana, arta aranjarii florilor
  Ikebana, arta aranjarii florilor

  Ikebana este arta aranjamentele florale în stil japonez, arta tablourilor vii. Florile sunt aranjate in vase

 • Tratamente naturiste pentru hipertensivi
  Tratamente naturiste pentru hipertensivi

  Cele mai multe tratamente naturiste pentru hipertensivi se bazeaza pe o serie de ceaiuri si tincturi

 • Solutii pentru a scapa de firele albe
  Solutii pentru a scapa de firele albe

  Pentru a scapa de firele albe, ai nevoie de cateva solutii eficiente mai ales ca aparitia

 • Conjunctivita
  Conjunctivita

  Conjunctivita este o boala oculara care se manifesta prin inflamarea mucoasei conjunctivale. Apare mai ales la

 • Clarinol
  Clarinol Clarinol este un supliment alimentar pe baza de acid linoleic conjugat compus ce  impedica depunerea grasimilor
 • Moda 2006: costume de baie
  Moda 2006: costume de baie

  Mare, soare, palaja, distractie fara limite. Asa iti vei petrece urmatoarele zile de concediu. Vrei sa